Nincs sok esély a szolidaritási adó bevezetésére Kelemen Hunor szerint

2022. június 14. – 16:53

Másolás

Vágólapra másolva

Kelemen Hunor szerint kevés esély van a szolidaritási adó bevezetésére, a kormánykoalícióban még nem született döntés ebben a kérdésben – írja az Agerpres. Az RMDSZ miniszterelnök-helyettesét a parlament épületében kérdezték arról, hogy egyetért-e a szolidaritási adó bevezetésével. Kelemen azt mondta, kevés esélyt lát arra, hogy bevezessék a szolidaritási adót, és mivel a koalícióban még folynak az egyeztetések a témáról, nem kívánt részletekbe bocsátkozni.

Emlékeztetett, 2-3 évvel ezelőtt maga tett javaslatot egy ilyen adó bevezetésére, amelyet az elképzelések szerint egy bizonyos összeg feletti forgalmat lebonyolító vállalatoknak kellett volna befizetniük. „Akkor támogattam ezt, és most is azt gondolom, hogy jó megoldás lenne bevezetni egy, legtöbb két évre” – fogalmazott, hozzátéve, múlt héten tárgyaltak a témáról a koalícióban, végső döntés azonban nem született. Kelemen szerint ha bevezetnék az adót, az ebből befolyó összegeket elsősorban az oktatási és az egészségügyi ágazatra fordítanák.

A szolidaritási adó témáját Marcel Ciolacu PSD-elnök melegítette fel, aki június elején úgy nyilatkozott, hogy a téma a kormánykoalíción belül is napirendre kerül. Ciolacu, aki az utóbbi hetekben a progresszív adózás bevezetése mellett is több alkalommal állást foglalt, azt nyilatkozta, hogy ki kell választani a szolidaritási adó megfelelő formáját.

A kormánykoalíció tagjai azért foglalkoznak ennyit adózási kérdésekkel az elmúlt időszakban, mert Románia költségvetési hiánya kifejezetten magas, az elszabaduló infláció miatt bevezetett gazdaságtámogató és szociális intézkedések pedig szintén nyomást helyeznek az államháztartásra, amelynek most plusz bevételekre lenne szüksége. A témáról itt és itt írtunk részletesen.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!