Legfontosabb

RSS

Sokan felkapták rá a fejüket, hogy engedélyezték Romániában a vadállatok csapdázását. Megkérdeztük Tánczos Barnától, hogy miért

Mostanáig ez a módszer nálunk nem volt engedélyezett a vadgazdálkodásban. A nem bejelentett, vagy nem a szabályoknak megfelelően végzett csapdázás orvvadászatnak minősül ezentúl is, és ugyanúgy büntetendő, mint az engedély nélküli vadászfegyver használat – hangsúlyozta kérdésünkre a környezetvédelmi miniszter.

A magyar kormány vétózta a közös EU-hitelt Ukrajnának

Elhalasztották a döntést a 3000 milliárd forintnyi EU-s támogatás felfüggesztéséről és a magyar helyreállítási terv jóváhagyásáról is a pénzügyminiszterek ülésén. Várhatóan néhány napon belül ismét összeülnek, addig újraértékeltetik a magyar reformokat.

A kriptovilág messiása nem egyensúlyt hozott, hanem káoszt és sötétséget

Sam Bankman-Fried néhány év alatt építette fel az egyik legnagyobb kriptotőzsdét, a sajátos imázsával pedig belopta magát a sajtó és a befektetők szívébe is. Aztán november elején kiderült, hogy a világ legnagyvonalúbb milliárdosa az ügyfelei pénzét is bőkezűen osztogatta – saját másik cégének.

És most akkor igazán beindul a foci-vb

Tizenhat csapat maradt versenyben, és szombaton már jönnek is az első nyolcaddöntők, de a németek és a belgák nélkül. Japán és Dél-Korea tovább folytathatja a menetelést a nagy csapatok ellen. Klasszikus párharcok a nyolcaddöntőkben még nem lesznek, de a negyeddöntőkben pár igazi történelmi csata következhet.

A takarítónő hozta a levelet, amiből megtudtuk, hogy kirúgtak

A tankerületnél tüntettek pénteken a nyolc tanár, köztük a hat karinthys pedagógus szerdai kirúgása után. A tiltakozók szerint ezzel az egész országot érte támadás, és nem látják, hogy mi ebből a kiút. De szerintük a kormány egyvalamivel nem számolt.

Zaporizzsjából nem lesz új Csernobil, de így sem jó ötlet atomerőműre lövöldözni

Az orosz–ukrán háború egyik legijesztőbb csatatere Európa legnagyobb atomerőműve, a zaporizzsjai nukleáris erőmű. Bár még a katonai műveletek mellett is nagyon valószínűtlen egy csernobili mértékű baleset, azért felmerül a kérdés: vajon mennyi mindent bír ki egy ilyen létesítmény, és mikor érdemes elkezdeni aggódni. Szakértővel jártuk körbe a témát.

Miért érezzük ennyire borzasztó depressziósnak magunkat a válság óta?

Reménytelenség és kilátástalanság lehet az egyén alapélménye, mondja Kőváry Zoltán pszichológus, aki szerint a gazdasági összeomlás már csak egy évek óta gördülő válságsorozat része, nekünk pedig épp ezért kell megpróbálnunk figyelni magunkra, és kezelni a bizonytalanság hozta szorongásokat.

Korlátozott, mégis példátlan tüntetéseket szült a zéró-Covid Kínában

Több kínai nagyvárosban néhány száz- vagy ezerfős tüntetések indultak a szigorú járványkezelés miatt, ahol a rendszerellenes szlogenek is előkerültek. A BBC tudósítóját bevitték és összeverték, voltak tüntetők, akiket azért elvittek, mert üres fehér lapot mutattak fel. Bár a demonstrációk egyelőre nem jelentenek komoly politikai kihívást, az valóban példátlan, hogy ilyen nyíltan célba vegyék a pártállam központi vezetőit. Azt is jelzik, hogy rögös és homályos a kiút a közel három év drákói szigorából.

Czirjék Katalin: Nőként nehéz elfogadni, hogy a pálya nem neked lejt

„Nem harcolni akarunk, hanem egyszerűen azt szeretném, hogy lássuk: egy klímakatasztrófa kellős közepén állunk, a döntéshozók között pedig alig látni nőket, nem beszélve az anyákról, akiknek szinte semmi esélyük odáig eljutni a ranglétrán.” A Női Vállalkozók Erdélyben csoport egyik kezdeményezőjével, az első női vállalkozói konferencia szervezőjével beszélgettünk.

A repülőtér, amely az orosz haditechnika egyik legnagyobb temetője lett

A dél-ukrajnai Herszon repülőterét az invázió első napjaiban szerezte meg az orosz hadsereg. Kulcsfontosságú szerepe volt a kilenc hónapig tartó megszállásban, végül azonban az ukrán ellentámadások nyomán harc nélkül feladták a várossal együtt. Az orosz utánpótláshoz használt repülőtér visszaszerzése után azonban még mindig rejt veszélyeket a terület, aknák sokasága van elszórva. Helyszíni riport.

Az árvizekre fittyet hányva, évszázados módszerrel művelik az úszó kerteket

Banglades az éghajlatváltozásnak legjobban kitett országok közé tartozik, ahol az esős évszakban hónapokra víz alá kerülnek termőföldek. A helyi gazdák ezért újra elkezdték használni a több évszázados múltra visszatekintő úszó ágyásokat. A módszer környezetbarát, egészen olcsó, és biztos megélhetést kínál az árvizekkel terhelt időszakokra is.

Figyeljük az orosz–ukrán háború tanulságait, de nem félünk a kínaiaktól

A világ legfontosabb politikai versenyfutásának, az amerikai–kínai viszonynak meghatározó ütközési pontja Tajvan. De hogyan látja a kínai fenyegetést maga Tajvan? Helyszíni tudósítás a szigetről.

Reflektorfénybe lépett Putyin szakácsa, aki a börtönből indulva lett hadúr

Az orosz elnök iránti lojalitását egyelőre senki nem vonja kétségbe, de látványosan megerősödve szürke eminenciásból az ultrapatrióta vonalat képviselő elnökaspiráns is lehet Jevgenyij Prigozsinból. Vagy ugyanígy el is tűnhet. Bemutatjuk a netes trollhadsereg és a Wagner zsoldoscsoport mögött álló oligarchát, aki az elmúlt hetekben egy kalapáccsal kivégzett volt zsoldost árulónak minősített, és arról is beszélt, hogy beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba.

Az orbánizmus kedvenc kádereinek felemelkedése

Tízmilliókkal kezdték, ma már milliárdokból gazdálkodhatnak. Az adófizetőknek hála fitneszterem és szauna is segíti a munkatársakat, akik egy felújított villából készíthetik a drag queenekről szóló elemzéseiket. Bemutatjuk Szánthó Miklóst és az Alapjogokért Központot. Videó.

A Lengyelországra hulló rakéta csak néhány órás riadalmat okozott, de a jövőben még több ilyen incidensre számíthatunk

A vehemens ukrán reakció nem tetszett az eszkaláció elkerülésén dolgozó egyes nyugati diplomatáknak. A NATO higgadtságát magyarázza, hogy a szövetség fel van készülve a provokációkra, balesetekre és félreértésekre. Ahogy az energetikai infrastruktúrát célzó orosz légicsapások miatt egyre több rakéta, drón és harci repülő nyüzsög az ukrán légtérben, nő a valószínűsége a baleseteknek, tévedéseknek is.

A hidegháborút elnapolták, Európát megosztották az influenszerek szigetén

Először találkozott az amerikai és a kínai elnök Joe Biden beiktatása óta. A feszültséget Ukrajna, a gazdasági kihívásaik és a közönség elvárásai érdekében jelentősen letekerték, de az érdekellentéteket illetően csak elbeszéltek egymás mellett. Egy ritka csörte is nyilvánosságra került Hszi Csin-ping és a kanadai kormányfő között a Balin tartott G20-csúcsról.

Przewodów: centiről centire vizsgálják át a környékbeli mezőket a rakéta maradványai után kutatva

Esőköpenyes helyszínelők és újságírók lepték el Przewodówt, az apró lengyel települést, ahol kedd délután két ember meghalt, miután rakéta csapódott be egy mezőgazdasági üzem mellett.

Teljes hírzárlat van a lengyelországi rakétabecsapódás helyszínén, több háztömböt lezártak a rendőrök

Przewodów nagy részére nem lehet bejutni, a közeli mezőket is rendőrök fésülik át. Emberek alig vannak az utcákon, otthon várják, hogy a tévéből kiderüljön, mi történik. Helyszíni riportunk a lengyelországi rakétabecsapódás közeléből.

Az arcvesztés az oroszok kisebbik gondja a herszoni kivonulással

Stratégiai veszteséget szenvedett a Kreml Herszonban, de a Donbaszban ellentámadásra készülhet. Kijev viszont emberanyagban is jobban áll, újabb sikerekre is van esélye, de nem Herszon megye folyón túli része lehet az elsődleges célpont. Az orosz hadsereg gyengeségeiről, az ukrán erejéről és a háború téli szakaszáról beszéltünk Rácz András Oroszország-szakértővel.

Ha megosztott is lesz a törvényhozás, ritka erős demokrata eredményt hozott a félidős választás

A történelmi tapasztalatok, a választói magatartásról szóló elméletek és a magas infláció is azt valószínűsítette, hogy republikánus győzelemmel zárulhat a félidős választás. Ehelyett a demokraták jól állták a sarat, megtartották a szenátusi többségüket, a képviselőházban pedig eddig mérsékelt veszteségeket szenvedtek. Ez valamelyest enyhíti Joe Biden és kormánya bajait, de maradnak problémák. A republikánusokon belül kezdődik az egymásra mutogatás és a vita Donald Trump volt elnök szerepéről.

Visky András: A politikumnak nem érdeke, hogy mi együtt gondolkodjunk, mert a különbségekből él

A szerző még kétéves sem volt, amikor anyjával és hat testvérével együtt deportálták. A lágerben, még gyerekfejjel jött rá, hogy nem szabad vallásosan ragaszkodni a hatalomhoz, és nem szabad kritikátlanul támogatni egyetlen uralmi rendszert sem, mert csak így tudjuk megőrizni egyéni és közösségi szabadságunkat is.

Nem vagyok függő, én nem a kocsmában iszom

Az alkoholizmust hajlamosak vagyunk a szegénységgel azonosítani, pedig iskolázott, vezető pozícióban dolgozó embereknek is lehetnek problémáik az alkohollal. A magasan funkcionáló alkoholisták nem tartják magukat függőnek, a stresszel magyarázzák, hogy miért isznak. A fizikai tünetek, a lecsúszás veszélye őket sem kerüli el, sokszor a munkahely elvesztése az a pont, amikor leállnak az ivással. Magyarországon is van arra példa, hogy a cég fizeti a dolgozó józanodását.

Az orosz kémfőnök fia magyar lakcímet kapott. Méghozzá Rogán régi jóbarátjának céges ingatlanában

A Direkt36 birtokába került egy dokumentum, amely szerint a letelepedési kötvényprogramban magyar papírokat szerző Andrej Nariskin hivatalos lakcíme még pár hónappal ezelőtt is egy olyan ingatlanban volt, amely Shabtai Michaeli cégének tulajdona. A kormány szerint Nariskin letelepedési engedélyét már két éve visszavonta a titkosszolgálat, de a bíróságon elakadt az ügy.

A klímaváltozás modern problémája ellen modern eszközökkel küzdenek az inuitok

A klímaváltozás miatti felmelegedés többek között a kanadai Újfundland és Labrador régió északi részén élőket, például az inuit közösségeket érinti az egyik legsúlyosabban. Pedig ők azok, akik a legkevésbé járultak hozzá a problémához, most viszont jégvastagságot mérő appot ötvöznek a hagyományos, generációkon átívelő megfigyelésekkel. A Reuters képsorozata az ő mindennapi életüket és küzdelmeiket mutatja be.

A legszorosabb képviselőházi és szenátusi versenyek vannak hátra, a kulcsfontosságú Pennsylvaniában a demokrata szenátorjelölt nyert

A kongresszus irányítása az amerikai félidős választások tétje. A kiemelkedő republikánus eredmények Floridában fejfájást okozhatnak Trumpnak. Megválasztották az Egyesült Államok első nyíltan leszbikus kormányzóját. Több fontos körzetben még számolnak, így szerdára sem dőlt még el melyik oldalnak lesz többsége a képviselőházban és a szenátusban.

Az amerikaiakat elkezdte zavarni a jogfosztás, de a végén a benzinár fontosabb lett

A keddi félidős választás finisére az amerikai választókat ismét a gazdasági témák kerítették hatalmukba, ami rosszul jött a Demokrata Pártnak: a magas infláció, a csökkenő reálbérek és a kamatemelések miatt annak ellenére is jelentősen romlott a kormánypárt megítélése, hogy a republikánusok is sokat tettek a választók elidegenítése érdekében.

Vakcinaellenesség, erdőirtás, macsóskodás és beszólogatás: búcsúzik „Dél-Amerika Trumpja”

Jair Bolsonaro alulmaradt a harmadik elnöki ciklusára visszatérő, baloldali Luiz Inácio Lula da Silvával szemben. Bolsonaro két nap hallgatás után végül a blokádokat elítélte, de kiállt az őt támogató törvényes tüntetések mellett.

Az egész Föld fellélegezhet az erdőirtó Bolsonaro távozása miatt

Brazília Jair Bolsonaro elnök előtt sikeres lépéseket tett az amazóniai őserdő védelme érdekében, de az elmúlt években megint egyre nagyobb területeket irtottak ki vagy égettek fel illegálisan bányászok a kormány hallgatólagos támogatásával. A régi-új elnök Lula nullára csökkentené az erdőirtást. Egyszer már bizonyította, hogy kemény fellépéssel kisebb károkat szenved el az őserdő.

Észak-Korea annyi rakétát lődöz, hogy következő lépcsőként ismét atomkísérlettől tartanak

Kim Dzsongun az elmúlt két napban annyi rakétát lőtt a tengerbe, mint amennyit általában egy év alatt szokott. Egyesek szerint az amerikai–dél-koreai hadgyakorlattal van baja, mások szerint egy kísérleti atomrobbantást vezet fel, amelyben az is szerepet játszhat, hogy Phenjan szeretne hasznot húzni az ukrajnai háború miatt felerősödött nagyhatalmi feszültségekből.

Netanjahu valószínűleg megnyerte az izraeli választást, a szélsőjobbal koalícióban térhet vissza

Három exit poll is minimális többséget tippel a jobboldali koalíciónak, a szélsőségesen arab- és LMBTQ-ellenes mozgalom megduplázta mandátumai számát.