Összeállt az Alter-Native programja, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője tart filmes műhelyt

2024. október 22. – 11:27

Másolás

Vágólapra másolva

A 45 rövidfilmet felölelő versenyprogram mellett idén is műsorra tűz magyar és román nagyjátékfilmeket a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. Vetítik többek között a Lefkovicsék gyászolnak című filmet is, amelynek rendezője, Breier Ádám filmkészítő workshopot is tart az érdeklődőknek.

A szervezők közleménye szerint a 32-dik Alter-Native fesztiválon látható lesz a szovátai születésű Moldovai Katalin Elfogy a levegő című filmje, amely Varsóból három díjat is elhozott, és azóta több más nemzetközi fesztiválon is sikeresen szerepelt. Az egyik tordai iskolában megtörtént eset filmes feldolgozásáról a Transtelex is beszélgetett a rendezővel, aki most Marosvásárhelyen a zsűri tagjaként is jelen lesz, emellett Muhi András producerrel együtt mesélnek majd a film alkotói folyamatáról.

Az Alter-Native közönsége idén megnézheti a Kálmán-napot, Hajdu Szabolcs magánéleti konfliktusokat boncolgató trilógiájának második részét is. Akárcsak az Ernelláék Farkaséknál, a Kálmán-nap is a színpadról került a filmvászonra. Interjúnk a film operatőrével, Bántó Csabával, itt olvasható.

A Tóth Barnabás által rendezett misztikus pszichothriller, a Mesterjátszma is látható lesz az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon. A 2023-ban bemutatott filmben az 1956-os forradalom leverésének napjaiban járunk, a fő cselekmény egy Nyugat felé tartó menekült vonaton játszódik, ahol a szereplők történetei keresztezik egymást és sorsuk egy mindent eldöntő sakkjátszma során dől el.

A szlovák-cseh-magyar politikai thriller, a Hatalom is vetítésre kerül a Kultúrpalotában. Prikler Mátyás második nagyjátékfilmjének kezdőképeiben láthatjuk, hogy befolyásos politikusok egy nem hivatalos vadászatán egy eltévedt golyó végez egy fiatal hajtóval. Innen indul a nyomozás és a Hatalom története.

A Lefkovicsék gyászolnak Breier Ádám első nagyjátékfilmje, melyet 2024 őszén mutattak be. Marosvásárhelyen is láthatjuk azt a történetet, melyben a gyász közepette egy család egymástól elidegenedett tagjai újra egymásra találnak. A rendezővel, aki szintén a fesztivál zsűrijének tagja, a vetítést követően közönségtalálkozóra kerül sor, de előtte a Transtelex Breier Ádámmal és Márkos Albert zeneszerzővel készült interjúját is el lehet olvasni. Breier Ádám gyorstalpaló filmkészítő műhelymunkát is tart Marosvásárhelyen, amelyre november 1-ig jelentkezhetnek a különböző színházi és filmes szakmát tanuló vagy művelő érdeklődők.

A gyermekeknek Fazakas Kinga és M. Tóth Géza Bogyó és Babóca 6. – Csengettyűk történetét című filmjét ajánlják a szervezők. De láthatjuk Szőke András legújabb filmjét, a Brigádnaplót is. A vígjáték a hetvenes-nyolcvanas évek néha burleszkszerű mindennapjait mutatja be, célja, hogy a fiatalokat is megszólítsa a humorával.

A román filmipar képviseletében jelen lesz az Alter-Native-on Andrei Creţulescu: Ext.Autó.Éjszaka (Ext.Maşină.Noapte) című alkotása, mely az a fajta film, amelyről minél kevesebbet tudunk, annál jobb. Gabi Virginia Şarga, Cătălin Rotaru: Ahová az elefántok mennek (Unde merg elefanţii) című filmje is vetítésre kerül. A cím ellenére egyetlen elefántot sem láthatunk a filmben. A film három, élete egy nehéz időszakát élő szereplő közötti szeretet és barátság története. Az Alter-Native közönsége megnézheti Horia Cucută és George ve Gänæaard: Lezárt ügy (Clasat) című filmjét is, melyben a főszereplő újságíró egy titokzatos mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalat után nyomoz.

A fesztivál zárófilmje Fazakas Péter krimi-vígjátéka, a Ma este gyilkolunk, melynek szereposztásában olyan színészlegendák láthatók, mint Kern András, Koltai Róbert, Pogány Judit, Bánki Gergely, Bodrogi Gyula, Elek Ferenc és Bánsági Ildikó. A fordulatos történet középpontjában egy gyilkosság áll, amely felkavarja az idős művészeket befogadó Pirandello Színészotthon mindennapjait.

A fesztivál partnerei a Maros Megyei Tanács, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, főtámogatói marosvásárhelyi polgármesteri hivatal, a Nemzeti Kulturális Alap Igazgatósága (AFCN), a kulturális minisztérium, a Communitas Alapítvány, és a Bethlen Gábor Alap. A részletes program az alternativeiff.ro oldalon olvasható.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!