Rekordnézettséget hozott az idei TIFF

2022. június 28. – 14:08

Rekordnézettséget hozott az idei TIFF
Fotó: Nicu Cherciu / TIFF

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordnézettséget ért el a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) idei, 21. kiadása, tájékoztatnak a szervezők.

Az 55 országból érkező mintegy 200 filmre összesen 102 ezren váltottak jegyet, ami 8%-kal több résztvevőt jelent, mint a 2019-es korábbi rekordnézettséget hozó évben. A szervezők összesítése szerint a különböző ingyenes eseményeket is számolva, pl. a TIFF Lounge-ban tartott beszélgetéseket, a Szépművészeti Múzeumban tartott kiállításokat, vagy az Ukrán Street Food Napot, a 130 ezret is meghaladta az esemény látogatóinak a száma.

A legnézetteb filmek a Call Jane (r. Phyllis Nagy), ami a fesztivál nyitófilmje is volt, a Maigret (r. Patrice Leconte), a Metronom (r. Alexandre Belc), az Elveszett illúziók (r. Xavier Giannoli) és az El club del paro/A munkanélküliek klubja (r. David Marqués) voltak. A legtöbben egyszerre a vasárnapi zárórendezvényen vettek részt a főtéren, a Mariano Cohn és Gastón Duprat rendezte Official Competition vetítésén 3200 fizető néző vett részt.

Az abszolút közönségkedvenc a John Florescu készítette Regele Mihai: Drumul către casă volt. A hivatalos versenyprogram legnépszerűbb filmjének az Utamát választotta a közönség, ez a film nyerte a Transilvania Trófeát is.

A díjazottak listája:

  • Transilvania Trófea: Alejandro Loayza Grisi – Utama
  • Legjobb rendező: Guðmundur Arnar Guðmundsson – Berdreymi / Beautiful Beings
  • A zsűri különdíja: Dovile Sarutyte – Feature Film About Life
  • A legjobb román nagyjátékfilm: Bogdan George Apetri – Miracol (Csoda)
  • A román nagyjátékfilmes verseny különdíja: Ștefan Constantinescu – Om câine (Ember kutya)
  • A legjobb román debüt-nagyjátékfilm: Alina Grigore – Crai nou (Új király)
  • A legjobb színészek: Laura Müller és Schemci Lauth a La nuit aux amants (The Night Belongs to Lovers) című filmben nyújtott alakításukért
  • Színészi különdíj: Csonka Eszter a Szelídben nyújtott alakításáért.
  • A legjobb román kisjátékfilm: Mihai Dragolea – Aurică, viață de câine (Aurică, kutyaélet)
  • A legnépszerűbb versenyfilm: Alejandro Loayza Grisi – Utama
  • A legnépszerűbb román film: Victor Canache – Capra cu trei iezi
  • A legjobb dokumentumfilm: Sebastian Mihăilescu – Pentru mine tu esti Ceaușescu (Nekem te vagy Ceaușescu)

A szervezők tájékoztatása szerint a fesztivál 22. kiadását 2023. június 16-25. között szervezik meg. Addig az idei fesztivál legnépszerűbb filmjeit több romániai városban is bemutatják majd, július 7-10. között Nagyszebenben, július 21-24. között Bukarestben, augusztus 5-7. között Resicabányán, augusztus 19-21. között Gyulafehérváron, szeptember 2-4. között Nagyváradon vetítik majd ezeket. A TIFF szervezői ugyanakkor egy új tengerparti filmes fesztivált is szerveznek Konstancán szeptember 8-11. között, Sunscreen néven elsősorban közönségkedvenc filmekkel, filmes koncertekkel és hasonlókkal.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!