„Filmeket csináljatok, ne háborút!” – Elkezdődött a 21. TIFF

2022. június 18. – 12:17

frissítve

„Filmeket csináljatok, ne háborút!” – Elkezdődött a 21. TIFF
A TIFF megnyitójának hagyományos helyszíne, Kolozsvár főtere – Fotó: tiff.ro

Másolás

Vágólapra másolva

168 egészestés és 28 rövidfilm szerepel idén a TIFF válogatásában, ami nem éri el ugyan a járvány előtti filmmennyiséget, de mindenképpen Európa legnagyobb filmes eseményei közé sorolható ezzel a számmal. Június 26-ig 15 helyszínen több mint 350 vetítést szerveznek.

„Make films, not war”, azaz „Filmeket csináljatok, ne háborút!” szlogennel pénteken kezdődött el Kolozsváron a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál. Az 1960-as évek ikonikus jelszavát – Make love, not war! – a vietnami amerikai agresszió csúcspontján hirdették meg, a háború és a konfliktusok fenntartása ellen szólt. Nem a pusztítás, hanem az alkotás üzenetét erősítették vele akkor is, és ebből ihletődött a fesztivál idei jelszava, illetve a „kamera mint fegyver” kép az idei kiadás plakátján.

Más szóval, az egyetlen „konfliktus”, amelyre a TIFF bátorít, az a filmvásznon megjelenő konfliktus, amelyet a forgatókönyvíró képzel el, és a rendező ültet át filmre. A TIFF vizuális designere idén Loránt Péter Árpád és Andrei Pastuhov volt.

A fesztivál szpotja a háborúellenes üzenetet filmes szempontból dolgozza fel, miközben tiszteleg az egyik legjobb román film előtt, amelyet a TIFF-en többször is bemutattak, legutóbb 2020-ban, digitálisan felújított 4K változatban. Lucian Pintilie „Az egyensúly” (Balanța) című filmjének egyik nyitójelenetében a Maia Morgenstern által alakított hősnő egy házimozit néz, amelyen megörökítették, hogy gyerekként visszautasította a Mikulás által felajánlott játékokat, kikapta a kezéből a pisztolyt, és játékosan úgy tett, mintha lelőné a parti vendégeit. Akik látták a filmet, tudják, hogy ez a játékos jelenet film a végén, a valódi mészárlás jelenetében tragikus dimenziót ölt.

Visszafogott nyitógála 40 éves slágerekkel

A TIFF idei megnyitója visszafogottabb volt a járvány előtti gálákhoz viszonyítva. Tudor Giurgiu fesztiváligazgató üdvözölte a közönséget és a meghívott vendégeket, majd Kolozsvár polgármestere az ukrajnai háború kontextusában arról beszélt, hogy a fegyveres konfliktusok legjobb ellenszere a demokrácia és a kultúra, amely szerinte a kolozsváriak génjeiben van, ezért a várost nem fenyegethetik olyan szörnyűségek, mint amilyenek a fesztiválhelyszíntől 400 kilométerre zajlanak.

Az ukrán háború és ukrán helyzet kimagasló figyelmet kap a fesztiválon: fundraising, koncertek, filmek, ukrán meghívott művészek szerepelnek a programban.

A köszöntőbeszédek között felhangzott a Strings Quartet rövid kamarazene-előadása, az egyöttes híres filmzene-részleteket játszott, illetve a 72 éves Corina Chiriac ébresztett nosztalgiát a nézőtér nagy részében azokkal a dalaival amelyek már 40 évvel ezelőtt is slágernek számítottak. Az énekesnőt a fesztivál szervezői életműdíjjal tüntették ki.

Fotó: tiff.ro
Fotó: tiff.ro

A nyitófilmet Mihai Chirilov, a fesztivál művészeti igazgatója vezette fel. A Call Jane – mint mondta, arról szól, hogy fontos az ellenállás, fontos megkérdőjelezni az állam döntéseinek legitimitását, gondolkodni kell, de nem fekete-fehérben, hanem árnyalatokban, mert egyre kevésbé létezik párbeszéd, egyre kevésbé hallgatjuk meg egymást – mondta Chirilov. A TIFF filmjeivel az a cél, hogy párbeszédre, vitára bátorítsák a nézőket. „Bátorítjuk a gondolatok konfliktusát, abból csak jó dolgok születhetnek” – zárta gondolatait.

A Carol című film forgatókönyvéért 2015-ben Oscar-díjra jelölt magyar származású Phyllis Nagy első mozifilmje volt a nyitófilm. A Call Jane az amerikai történelemnek arra a manapság egyre inkább visszatérni látszó sötét pillanatára közelít rá, amikor a nőknek nem volt hozzáférésük a szexuális neveléshez és az abortusz tiltott volt, orvosilag indokolt esetekben is szinte lehetetlen volt engedélyt kapni rá. Ahogy Ceaușescu Romániájában is, az 1960-as évek Amerikájában is megjelentek az illegális alternatívák. A nők körében népszerű Jane Collective nevű hálózat működését mutatja be filmjében Phyllis Nagy.

Kik szállnak versenybe a TIFF-trófeáért?

A 21. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon 12 produkció a világ minden tájáról, köztük két román film is versenyben van az Erdélyi Trófeáért.

 • „Balaur”, Octav Chelaru rendező provokatív debütfilmje
 • „Mikado”, írta és rendezte Emanuel Pârvu színész;
 • „Beautiful Beings”, rendező: Guðmundur Arnar Guðmundsso, akit 2017-es TIFF-en a legjobb rendezésért járó díjjal tüntettek ki;
 • „Magnetic Beats” (r. Vincent Maël Cardona), a nemrég César-díjjal kitüntetett és Cannes-ban is győztes film;
 • „Utama”, Alejandro Loayza Grisi debütje, „Az éjszaka a szerelmeseké” (r. Julien Hilmoine);
 • „Az utolsó kivégzés” (r. Franziska Stünkel);
 • „Pamfir” (r. Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk);
 • „Szelíd” (r. Csuja László, Nemes Anna);
 • „Játékfilm az életről” (r. Dovile Sarutyte);
 • „A kivégzés” (r. Lado Kvataniya);
 • „Babysitter”, rendező Monia Chokri, 2019-ben Cannes-ban díjazott debütfilmje.


Maia Morgenstern kapja a TIFF 2022 kiválósági díját

A neves romániai színésznőnek a román kultúrához, szín- és filmművészethez való hozzájárulását a június 25-i TIFF zárógálán jutalmazzák.

Maia Morgenstern főiskolás korában debütált a filmvásznon. 1983-ban a „Túl forró május” (r. Maria Callas Dinescu), a „Bachus titka” (r. Geo Saizescu) és a „Láncos igazság” (r. Dan Pița) című filmekben szerepelt, amelyek egy hosszú és sikeres filmes karrier kezdetét jelentették, több mint 80 filmes és televíziós szerepléssel.

1995-ben Maia Morgenstern együttműködött Theo Angelopoulos rendezővel, aki főszerepet ajánlott neki a Cannes-ban két fődíjat is elnyert „Az Odüsszeusz tekintete” című produkcióban, 1996-ban pedig Edith Steint alakította a legendás Mészáros Márta „A hetedik szoba” című filmjében. Egy évvel később a nagyvásznon is feltűnt a Witman fiúkban (rendező: Szász János, 1997). 2004-ben a „Krisztus szenvedése” című filmben játszotta Mária szerepét, Mel Gibson ellentmondásos filmjében.

Ingyenes tömegközlekedés a TIFF-en

2022-ben Románia legnagyobb játékfilmfesztiválja a fenntarthatóságra összpontosít. A TIFF-re 10 országból több mint 1000 vendéget várnak június 17. és 26. között.

A TIFF vendégei és önkéntesei első alkalommal ingyenesen használhatják a tömegközlekedést, ami a szervezők által a kolozsvári városháza támogatásával indított környezetvédelmi felelősségvállalási kampány része.

2019 óta a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál integrált fenntarthatósági stratégiát alkalmaz a tartalom, a csapat, az erőforrás-fogyasztás vagy a partnerségek tekintetében, azért, hogy megfeleljen az UNESCO filmvárosa cím által meghatározott fenntarthatósági céloknak, valamint a SMART (Sustainable, Meaningful, Aristic, Responsible, Thriving) fesztiválhálózat követelményeinek, amelynek 6 másik nagy európai fesztivállal együtt tagja.

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált a Román Filmművészetet Támogató Egyesület és a Transilvania Filmfesztivál Egyesület szervezi. A fesztivál teljes programja elérhető a tiff.ro oldalon. A TIFF 2022-re szóló jegyek és előfizetések online is megvásárolhatók.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!