„Filmeket csináljatok, ne háborút!” – Elkezdődött a 21. TIFF

2022. június 18. – 13:17

frissítve

„Filmeket csináljatok, ne háborút!” – Elkezdődött a 21. TIFF
A TIFF megnyitójának hagyományos helyszíne, Kolozsvár főtere – Fotó: tiff.ro

Másolás

Vágólapra másolva

168 egészestés és 28 rövidfilm szerepel idén a TIFF válogatásában, ami nem éri el ugyan a járvány előtti filmmennyiséget, de mindenképpen Európa legnagyobb filmes eseményei közé sorolható ezzel a számmal. Június 26-ig 15 helyszínen több mint 350 vetítést szerveznek.

„Make films, not war”, azaz „Filmeket csináljatok, ne háborút!” szlogennel pénteken kezdődött el Kolozsváron a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál. Az 1960-as évek ikonikus jelszavát – Make love, not war! – a vietnami amerikai agresszió csúcspontján hirdették meg, a háború és a konfliktusok fenntartása ellen szólt. Nem a pusztítás, hanem az alkotás üzenetét erősítették vele akkor is, és ebből ihletődött a fesztivál idei jelszava, illetve a „kamera mint fegyver” kép az idei kiadás plakátján.

Más szóval, az egyetlen „konfliktus”, amelyre a TIFF bátorít, az a filmvásznon megjelenő konfliktus, amelyet a forgatókönyvíró képzel el, és a rendező ültet át filmre. A TIFF vizuális designere idén Loránt Péter Árpád és Andrei Pastuhov volt.

A fesztivál szpotja a háborúellenes üzenetet filmes szempontból dolgozza fel, miközben tiszteleg az egyik legjobb román film előtt, amelyet a TIFF-en többször is bemutattak, legutóbb 2020-ban, digitálisan felújított 4K változatban. Lucian Pintilie „Az egyensúly” (Balanța) című filmjének egyik nyitójelenetében a Maia Morgenstern által alakított hősnő egy házimozit néz, amelyen megörökítették, hogy gyerekként visszautasította a Mikulás által felajánlott játékokat, kikapta a kezéből a pisztolyt, és játékosan úgy tett, mintha lelőné a parti vendégeit. Akik látták a filmet, tudják, hogy ez a játékos jelenet film a végén, a valódi mészárlás jelenetében tragikus dimenziót ölt.

Visszafogott nyitógála 40 éves slágerekkel

A TIFF idei megnyitója visszafogottabb volt a járvány előtti gálákhoz viszonyítva. Tudor Giurgiu fesztiváligazgató üdvözölte a közönséget és a meghívott vendégeket, majd Kolozsvár polgármestere az ukrajnai háború kontextusában arról beszélt, hogy a fegyveres konfliktusok legjobb ellenszere a demokrácia és a kultúra, amely szerinte a kolozsváriak génjeiben van, ezért a várost nem fenyegethetik olyan szörnyűségek, mint amilyenek a fesztiválhelyszíntől 400 kilométerre zajlanak.

Az ukrán háború és ukrán helyzet kimagasló figyelmet kap a fesztiválon: fundraising, koncertek, filmek, ukrán meghívott művészek szerepelnek a programban.

A köszöntőbeszédek között felhangzott a Strings Quartet rövid kamarazene-előadása, az egyöttes híres filmzene-részleteket játszott, illetve a 72 éves Corina Chiriac ébresztett nosztalgiát a nézőtér nagy részében azokkal a dalaival amelyek már 40 évvel ezelőtt is slágernek számítottak. Az énekesnőt a fesztivál szervezői életműdíjjal tüntették ki.

Fotó: tiff.ro
Fotó: tiff.ro

A nyitófilmet Mihai Chirilov, a fesztivál művészeti igazgatója vezette fel. A Call Jane – mint mondta, arról szól, hogy fontos az ellenállás, fontos megkérdőjelezni az állam döntéseinek legitimitását, gondolkodni kell, de nem fekete-fehérben, hanem árnyalatokban, mert egyre kevésbé létezik párbeszéd, egyre kevésbé hallgatjuk meg egymást – mondta Chirilov. A TIFF filmjeivel az a cél, hogy párbeszédre, vitára bátorítsák a nézőket. „Bátorítjuk a gondolatok konfliktusát, abból csak jó dolgok születhetnek” – zárta gondolatait.

A Carol című film forgatókönyvéért 2015-ben Oscar-díjra jelölt magyar származású Phyllis Nagy első mozifilmje volt a nyitófilm. A Call Jane az amerikai történelemnek arra a manapság egyre inkább visszatérni látszó sötét pillanatára közelít rá, amikor a nőknek nem volt hozzáférésük a szexuális neveléshez és az abortusz tiltott volt, orvosilag indokolt esetekben is szinte lehetetlen volt engedélyt kapni rá. Ahogy Ceaușescu Romániájában is, az 1960-as évek Amerikájában is megjelentek az illegális alternatívák. A nők körében népszerű Jane Collective nevű hálózat működését mutatja be filmjében Phyllis Nagy.

Kik szállnak versenybe a TIFF-trófeáért?

A 21. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon 12 produkció a világ minden tájáról, köztük két román film is versenyben van az Erdélyi Trófeáért.

  • „Balaur”, Octav Chelaru rendező provokatív debütfilmje
  • „Mikado”, írta és rendezte Emanuel Pârvu színész;
  • „Beautiful Beings”, rendező: Guðmundur Arnar Guðmundsso, akit 2017-es TIFF-en a legjobb rendezésért járó díjjal tüntettek ki;
  • „Magnetic Beats” (r. Vincent Maël Cardona), a nemrég César-díjjal kitüntetett és Cannes-ban is győztes film;
  • „Utama”, Alejandro Loayza Grisi debütje, „Az éjszaka a szerelmeseké” (r. Julien Hilmoine);
  • „Az utolsó kivégzés” (r. Franziska Stünkel);
  • „Pamfir” (r. Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk);
  • „Szelíd” (r. Csuja László, Nemes Anna);
  • „Játékfilm az életről” (r. Dovile Sarutyte);
  • „A kivégzés” (r. Lado Kvataniya);
  • „Babysitter”, rendező Monia Chokri, 2019-ben Cannes-ban díjazott debütfilmje.


Maia Morgenstern kapja a TIFF 2022 kiválósági díját

A neves romániai színésznőnek a román kultúrához, szín- és filmművészethez való hozzájárulását a június 25-i TIFF zárógálán jutalmazzák.

Maia Morgenstern főiskolás korában debütált a filmvásznon. 1983-ban a „Túl forró május” (r. Maria Callas Dinescu), a „Bachus titka” (r. Geo Saizescu) és a „Láncos igazság” (r. Dan Pița) című filmekben szerepelt, amelyek egy hosszú és sikeres filmes karrier kezdetét jelentették, több mint 80 filmes és televíziós szerepléssel.

1995-ben Maia Morgenstern együttműködött Theo Angelopoulos rendezővel, aki főszerepet ajánlott neki a Cannes-ban két fődíjat is elnyert „Az Odüsszeusz tekintete” című produkcióban, 1996-ban pedig Edith Steint alakította a legendás Mészáros Márta „A hetedik szoba” című filmjében. Egy évvel később a nagyvásznon is feltűnt a Witman fiúkban (rendező: Szász János, 1997). 2004-ben a „Krisztus szenvedése” című filmben játszotta Mária szerepét, Mel Gibson ellentmondásos filmjében.

Ingyenes tömegközlekedés a TIFF-en

2022-ben Románia legnagyobb játékfilmfesztiválja a fenntarthatóságra összpontosít. A TIFF-re 10 országból több mint 1000 vendéget várnak június 17. és 26. között.

A TIFF vendégei és önkéntesei első alkalommal ingyenesen használhatják a tömegközlekedést, ami a szervezők által a kolozsvári városháza támogatásával indított környezetvédelmi felelősségvállalási kampány része.

2019 óta a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál integrált fenntarthatósági stratégiát alkalmaz a tartalom, a csapat, az erőforrás-fogyasztás vagy a partnerségek tekintetében, azért, hogy megfeleljen az UNESCO filmvárosa cím által meghatározott fenntarthatósági céloknak, valamint a SMART (Sustainable, Meaningful, Aristic, Responsible, Thriving) fesztiválhálózat követelményeinek, amelynek 6 másik nagy európai fesztivállal együtt tagja.

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivált a Román Filmművészetet Támogató Egyesület és a Transilvania Filmfesztivál Egyesület szervezi. A fesztivál teljes programja elérhető a tiff.ro oldalon. A TIFF 2022-re szóló jegyek és előfizetések online is megvásárolhatók.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!