Kiáltvány: aggasztóan sok kulturális helyszín került kritikus helyzetbe Kolozsváron

2022. június 26. – 07:02

Kiáltvány: aggasztóan sok kulturális helyszín került kritikus helyzetbe Kolozsváron
Fotó: a Váróterem Projekt Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

A különböző közösségek találkozóhelyének kialakítását sürgeti szombaton közzétett közös kiáltványában több kolozsvári kulturális szervezet.

A Független Intézmények Kulturális Szövetsége (GICu/FIKuSz) a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál keretében felolvasott román és magyar nyelvű kiáltványában emlékeztet arra, hogy Kolozsvár több tucat kulturális intézménnyel rendelkezik, több mint 1000 szervezet és vállalat évente több ezer kulturális eseményt szervez. „A kulturális kínálat tekintetében városunk egyre inkább igazodik az európai városokhoz” – állapítják meg A kultúra mint közjó Kolozsváron című manifesztójukban.

Felhívják ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a vállalkozói és piacorientált logikával Kolozsvárra hozott kulturális kínálatának bővítése mellett riasztóan csökkent a helyi kulturális termelés. Aggasztóan sok kulturális helyszín került kritikus helyzetbe, illetve az utóbbi években közülük számos be is zárt – különösen azok, amelyek egész évben aktívan működtek, és állandó kapcsolatot építettek a közönséggel és a helyi közösséggel.

„Aggodalommal hívjuk fel a figyelmet arra, hogy a helyi kulturális termelés társadalmi dimenziója nem helyettesíthető a kultúra gazdasági dimenziójával. Ugyanis épp a helyi kulturális termelés folyamatai adnak lehetőséget arra, hogy újrafogalmazzuk a többféle közösséghez való tartozásunkat, a városhoz való tartozásunkat. A saját kulturális identitás létrehozásának gyengítésével azonban Kolozsvár nemcsak kulturális egyediségét veszíti el, hanem a közösségek kohézióját is” – olvasható a kiáltványban.

Könczei Csilla, a Tranzit Alapítvány elnöke beszél a kiáltvány ismertetésekor – Fotó: Márkos Tamás / Transtelex
Könczei Csilla, a Tranzit Alapítvány elnöke beszél a kiáltvány ismertetésekor – Fotó: Márkos Tamás / Transtelex

A Független Intézmények Kulturális Szövetsége ezért egy olyan átfogó jövőkép kidolgozását, vállalását és megvalósítását sürgeti, amely valóban felvállalja a kultúra alapvető szerepét a társadalomban: a különböző közösségek találkozóhelyének kialakítását. Felszólítják a helyi önkormányzatot, a kulturális intézményeket, az egyetemeket és a független kulturális szektort, hogy közös erőfeszítéssel dolgozzanak ki és ültessenek gyakorlatba stratégiát és intézkedéssorozatot a kultúra mint közjó megerősítésére.

„Felkérjük a kolozsvári közösség tagjait, támogassanak kezdeményezésünkben, amely a közösségünk (kultúránk, kultúráink) tudatának fejlesztésére irányul. Csakis egy felvállalt magatartással és közös erőfeszítéssel találjuk meg újra magunkat Kolozsváron, egymás között, egy globális párbeszédben” – zárul a kiáltvány, amelyet többek között Bogdán Zenkő független producer (Universal Pleasure Factory), Imecs-Magdó Levente (Váróterem Projekt Egyesület), Köllő Csongor (Shoshin Színházi Egyesület) és Könczei Csilla (Tranzit Alapítvány) is aláírt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!