Orosz reakció a moldovai választásokra: Brüsszel keze rövidnek és gyengének bizonyult

2024. október 21. – 09:22

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz politikai elit azonnal reagált a vasárnapi moldovai választások eredményeire, amelyeket erősen befolyásolt a Nyugat és az Európai Unió szerepe. Konsztantyin Kosacsev, az Orosz Föderáció Tanácsának alelnöke Brüsszelt támadta, és a moldovaiak gazdasági szükségleteivel illusztrálta, hogy miért esélyesebb egy orosz irányultság Moldova esetében az uniópárti fordulatnál.

„Brüsszel keze rövidnek és gyengének bizonyult” – fogalmazott Kosacsev. A politikus szerint a választás eredményei azt mutatják, hogy „a hűtőszekrény közelebb van a moldovai polgárokhoz, mint a televízió”, vagyis a lakosság számára a gazdasági kihívások és a mindennapi megélhetés fontosabbak, mint az EU által ígért „európai mesék”.

Kosacsev kijelentései arra is utaltak, hogy Moldovának és egész Európának új irányt kellene keresnie, amely természetesebb módon illeszkedik Eurázsiához, nem pedig az euroatlanti térséghez. Ez egy egyértelmű utalás volt arra, hogy Oroszország továbbra is kulcsszereplőnek tartja magát Moldovában, és szeretné megakadályozni az ország további közeledését az Európai Unióhoz.

Mindezekkel szemben Maia Sandu moldovai elnök határozottan kijelentette, hogy az ország demokráciáját soha nem látott mértékben támadták meg az elmúlt hónapokban. Sandu szerint bűnszervezetek több tízmillió eurót fektettek a választások manipulálásába, hazugságok és propaganda segítségével, hogy instabilitást és bizonytalanságot keltsenek Moldovában.

A választások eredménye még mindig bizonytalan. A vasárnap este kezdetben kilátástalannak tűnő európai uniós csatlakozási népszavazás eredménye, részben a diaszpóra szavazatainak köszönhetően, új fordulatot vett, reggel nyolckor a pro-európai szavazatok kerültek többségbe. Az éjszaka folyamán több mint 100 ezer pro-európai szavazat érkezett, amivel a különbségek minimálisra csökkentek, és a választások végkimenetele még mindig nyitott kérdés.

Az eredmények és a választások utáni fejlemények továbbra is nagy figyelmet követelnek mind Moldovában, mind az EU-ban, ahol az ország sorsa és külpolitikai irányultsága most kulcsfontosságú kérdéssé vált.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!