Bejrút polgármestere szerint annyi menekült érkezik a fővárosba, hogy a tűrőképességük határárán vannak

2024. október 8. – 17:35

Másolás

Vágólapra másolva

Abdallah Darwich, a város polgármestere a BBC-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy a Bejrútba érkező menekültek tömeges beáramlása a tűrőképessége határára sodorta a várost.

„Ha tűzszünet lesz, Bejrút kifújja a feszültséget. Ha nem lesz tűzszünet, akkor meg fogunk törni” – mondta Darwich.

Amikor az elmúlt hetekben az eszkalálódó feszültség Libanont is elérte, Bejrút elővette azt az akciótervet, amit 2006-ban, a legutóbbi konfliktus során használtak. Csakhogy a városvezetésnek rá kellett jönnie, hogy azok az intézkedések a most beáramló embertömeg 10 százalékára lettek kitalálva.

Darwich bezáratta a város mind a 139 állami iskoláját, és menedékhelyként alakította át őket. De mostanra mindegyik megtelt, és 51 ezer menekültet tartanak el, nagyrészt egészségtelen körülmények között. Bejrút környékén még többen vannak az utcákon.

A 2006-os háború után, mielőtt a Hezbollah lett volna a fő erő Libanonban, az Öböl-államok hatalmas összegeket adományoztak az ország újjáépítésére. Bejrútban olyan transzparensek lógtak, amelyeken az állt: „Köszönjük Katarnak” és „Köszönjük Szaúd-Arábiának”.

„Most nincs »Köszönöm Katar«, nincs »Köszönöm Szaúd-Arábia«. Most senki sem ígéri, hogy segít nekünk az újjáépítésben” – mondja a polgármester. A város ráadásul még most is nyögi a 2019-es pénzügyi válság, a kikötői robbanás és a földrengés együttes hatásait.

„Adjatok békét Bejrútnak, és mindent helyrehozhatunk. De nem élhetünk a pusztításnak ebben a körforgásában” – mondja Darwich.

Férfi üldögél a sátrában Bejrút tengerparti sétánya mellett – Fotó: AFP
Férfi üldögél a sátrában Bejrút tengerparti sétánya mellett – Fotó: AFP

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!