Lemondta washingtoni látogatását az izraeli védelmi miniszter, a hírek szerint Netanjahu utasította erre

2024. október 8. – 22:23

Másolás

Vágólapra másolva

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter a Pentagon szóvivője szerint lemondta az erre a hétre tervezett washingtoni látogatását.

Az izraeli miniszter szerdán látogatott volna Washingtonba, és találkozott volna amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal. A Pentagon helyettes sajtótitkára, Sabrina Singh kedden közölte, hogy értesüléseik szerint Gallant elhalasztotta az utat.

A halasztás okát firtató kérdésre az újságírókat izraeli tisztviselőkhöz irányította. Elmondta, hogy a két védelmi miniszter kedden nem beszélt telefonon, és nem tudott semmilyen tervezett hívásról.

A bejelentésre azután került sor, hogy Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök utasította Gallantot, hogy ne utazzon a Pentagonba Iránról szóló tárgyalásokra, amíg Joe Biden fel nem hívja.

A CNN egy izraeli tisztviselőre hivatkozva azt írja, hogy Netanjahu két okból adott utasítást Gallantnak. Először is, Netanjahu telefonon keresztül akar beszélni Joe Biden amerikai elnökkel Gallant utazása előtt. Másrészt a miniszterelnök azt akarja, hogy a háborús kabinet még Gallant utazása előtt szavazzon az iráni támadásra adott izraeli válasz jellegéről.

A Jerusalem Post szerint arról is szó van, hogy Netanjahu meg akarja akadályozni, hogy Gallant kapjon elismerést kapjon az Iránnal kapcsolatos közös amerikai-izraeli stratégia megszilárdításáért.

(Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!