A világ vezető politikusai elítélik a Trump elleni merényletet és a politikai erőszakot

2024. július 14. – 08:11

Másolás

Vágólapra másolva

Számos ország vezető politikusa elítélte a Donald Trump pennsylvaniai gyűlésén történt lövöldözést, elítélte a politikai erőszakot és gyors felépülést kívánt Trumpnak. A Guardian összesítette a legfontosabb nyilatkozatokat.

António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője elítélte a lövöldözést és „politikai erőszak cselekedetének” nevezte.

Kisida Fumio japán miniszterelnök így nyilatkozott: „Határozottan ki kell állnunk minden olyan erőszak ellen, amely a demokráciát fenyegeti.”

Kier Starmer brit miniszterelnök azt mondta, hogy „megdöbbentették a gyűlésen látott sokkoló jelenetek”. Hozzátette: a politikai erőszaknak semmilyen formában nincs helye társadalomban, és együttérzését fejezte ki az összes áldozat irányában.

Anthony Albanese ausztrál miniszterelnök a lövöldözést „aggasztónak és szembesítőnek” nevezte, míg Justin Trudeau kanadai miniszterelnök arról beszélt, hogy őt „megbetegítette” az, ami történt.

Benjamin Netanyahu izraeli miniszterelnököt is megdöbbentette a lövöldözés.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki ezen a héten találkozott Trumppal az Egyesült Államokban a NATO-csúcstalálkozó alkalmával, imádságait küldte a volt elnöknek „ezekben a sötét órákban”.

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök elfogadhatatlannak nevezte a lövöldözést, miközben másokat is arra ösztönzött, hogy ítéljék el azt. „A Donald Trump elleni támadást minden demokrácia és politikai párbeszéd védelmezőjének határozottan el kell ítélnie. Amit ma láttunk, az elfogadhatatlan” – mondta.

Narendra Modi indiai miniszterelnök barátjának nevezte Trumpot és gyors felépülést kívánt neki, miközben így nyilatkozott: „Határozottan elítélem az incidenst. Az erőszaknak nincs helye a politikában és a demokráciákban.”

Trump a közösségi médiában azt írta, hogy a jobb füle felső részén érte lövés és erősen vérzett. Kampánystábja szerint „jól van”, és a Bloomberg News arról számolt be, hogy kiengedték a kórházból. Románia amerikai nagykövete szerint az Egyesült Államok sokkhatás alatt van a merényletet követően.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!