Rálőttek Donald Trumpra, a támadóját megölték

2024. július 14. – 02:18

frissítve

Rálőttek Donald Trumpra, a támadóját megölték
Fotó: Anna Moneymaker / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Lövések dördültek el Donald Trump volt amerikai elnök szombati választási gyűlésén a pennsylvaniai Butlerben. A lövések után Trump a vérző füléhez kapott, majd az emelvény mögé bukott. A republikánus elnökjelöltet ezután testőrei gyűrűjében vitték le a színpadról. Trump végig eszméleténél volt, mielőtt a biztonságiak elszállították, a tömeg felé tartotta a felemelt öklét – írta a CNN.

A támadó és a közönség egyik tagja meghalt, két másik résztvevő pedig súlyos sérülést szenvedett – mondta Richard A. Goldinger, Butler megye kerületi ügyésze a CNN-nek. Hozzátette, hogy a támadó a gyűlés biztonsági zónáján kívül tartózkodott, vagyis nem ment keresztül a lőfegyverek kiszűrésére szolgáló ellenőrzőkapukon. A kerületi ügyész szerint a lövéseket több száz méterről adhatták le egy közeli épület tetejéről. A támadást merényletkísérletként kezelik a hatóságok.

Anthony Guglielmi, az amerikai titkosszolgálat szóvivője az X-en osztotta meg a legfrissebb információkat a nyomozásról. Közleményükben azt írták, hogy július 13-án, 18:15 óra körül több lövést adtak le a színpad felé, a lövések a gyűlés helyszínén kívülről érkeztek. „A Secret Service ügynökei semlegesítették a lövöldözőt, aki meghalt. Az amerikai titkosszolgálat gyorsan reagált a védelmi intézkedésekkel, a volt elnök biztonságban van” – írták. Hozzátették, hogy a közönség két tagja súlyosan megsérült, egy ember pedig meghalt.

Két órával a támadás után Trump egy bejegyzést tett közzé közösségi oldalán, a Truth Social-ön. A bejegyzésben megerősítette, hogy a lövés a jobb fülén érte.

„Meglőttek, a lövedék a jobb fülem felső részét szakította át. Azonnal tudtam, hogy valami nincs rendben, mivel sistergő hangot hallottam, lövéseket, és azonnal éreztem, ahogy a golyó átszakítja a bőrömet”

– áll a bejegyzésben.

A republikánus elnökjelölt megköszönte az amerikai elnökök védelmét is ellátó Secret Service gyors reakcióját, és részvétét fejezte ki a halálos sérülést szenvedő résztvevő családjának. „Hihetetlen, hogy egy ilyen cselekményre sor kerülhet hazánkban” – fogalmazott Trump.

Trump szóvivője szerint a korábbi elnök „jól van”, a Secret Service szóvivője pedig arról adott ki közleményt, hogy az elnökjelölt biztonságban van. A korábbi elnök fia, Donald Trump Jr. a támadás óta telefonon beszélt apjával, és ő is arról írt, hogy a republikánus politikus jól van.

Trump beszédének megkezdése után mintegy 6 perccel történt a támadás. A nagygyűlésen tízezrek vettek részt. A rendezvény Trump utolsó nyilvános választási gyűlése volt a republikánus párti országos jelölőgyűlés előtt. A támadás után készült fotókon az látszik, hogy véres Trump jobb füle és arcának jobb oldala.

Donald Trump a támadás után – Fotó: Brendan McDermid / Reuters
Donald Trump a támadás után – Fotó: Brendan McDermid / Reuters

Joe Biden amerikai elnököt tájékoztatták a támadásról. Az elnök nem sokkal az incidens után egy sajtótájékoztatón ítélte el a választási kihívója elleni támadást. „Nincs helye az ilyen erőszaknak Amerikában. Ez beteges. Ez beteges” – fogalmazott Biden.

„Nem engedhetjük, hogy ilyen történjen” – tette hozzá az elnök. Biden arról is beszélt, hogy információi szerint Trump jól van, és amint elérhető lesz a republikánus elnökjelölt, fel fogja hívni telefonon.

Orbán Viktor a támogatását fejezte ki az X közösségi oldalon a támadás után. A magyar miniszterelnök azt írta, hogy imádkozik Trumpért „ezekben a sötét órákban”. Barack Obama szintén bejegyzést tett közzé az X-en, melyben arról írt, hogy „nincs helye a politikai erőszaknak a demokráciánkban”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!