A ECR társelnöke szerint a Fidesz hivatalosan nem is akart hozzájuk csatlakozni, és az nem a román párt miatt farolt ki

2024. június 21. – 00:16

Másolás

Vágólapra másolva

Nicola Procaccini, az Európai Parlament (EP) Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) politikai csoportjának társelnöke a Népszavának azt mondta, hogy a Fidesz soha nem nyújtott be hozzájuk csatlakozási kérelmet, hiába utalt arra Kocsis Máté frakcióvezető, hogy beültek volna hozzájuk.

Kocsis egy Facebook-posztban azt írta, hogy azért lehetetlenült el a közös frakció, mert az ECR felvette a Románok Egyesüléséért Szövetséget (AUR), amit a Fidesz politikusa szélsőségesen magyarellenesnek minősített, egy ilyen párttal pedig nem közösködik a magyar kormánypárt.

Procaccini azt mondta, hogy a Fidesz soha nem nyújtott be hozzájuk csatlakozási kérelmet, de ha csatlakozni is akartak volna, egy olyan nyilatkozatot alá kellett volna írniuk, hogy támogatják Ukrajna honvédő háborúját Oroszországgal szemben.

Az AUR-t Moldovában és Ukrajnában is biztonsági kockázatnak minősítették, ezért kitiltották a pártot, de Procaccini megerősítette, hogy az AUR is aláírta az Ukrajnát támogató nyilatkozatot.

Az euroszkeptikus ECR két vezető ereje a Giorgia Meloni kormányfő vezette Olasz Testvérek és Jaroslaw Kaczynski lengyel Jog és Igazságosság pártja, akik eddig Orbán Viktor szövetségei voltak, mégsem sikerült európai szinten megtalálni a közös nevezőt.

Az EP politikai csoportjainak nem hivatalosan július 4-ig, hivatalosan július 15-ig kell megalakulniuk, addig lehet alkudozni és szövetségeket kötni.

Orbán korábban többször is jelezte, hogy a Néppártból való kilépése óta az Európa Parlamentben függetlenül politizáló Fidesz szívesen menne az ECR-be. A miniszterelnök még a hétfői EU-csúcs után azt írta ki Facebookjára: „Egyesíteni fogjuk az európai jobboldal erőit.”

De az ECR több tagpártja (vélhetően a Fidesz mély oroszbarátsága miatt) elutasítóan állt a kérdéshez, így például a Finn Párt, a belga Új Flamand Szövetség, a cseh Polgári Demokrata Párt (ODS) és a Svéd Demokraták is. Ezt is mérlegelve dönthetett úgy az olasz politikus, hogy inkább nem veszik fel a Fideszt a csoportosulásba.

.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!