Megkezdődtek az európai parlamenti választások, már Hollandiában és Észtországban is lehet szavazni

2024. június 6. – 12:28

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországon csak június 9-én tartják meg az európai parlamenti választást, Hollandiában viszont már ma megnyíltak a szavazóhelyiségek, este kilencig lehet leadni a szavazatokat. Észtország viszont egy egész hetet ad az uniós választópolgároknak: ott hétfőtől vasárnapig lehet leadni a voksokat.

Az Európai Parlament 720 képviselője közül a Hollandiában élő uniós állampolgárok 31-et választanak meg csütörtökön. Hollandiának jelenleg 29 képviselője van az Európai Parlamentben – írja az MTI az NL Times tájékoztatása alapján. A hollandiai szavazáson 20 párt képviseletében összesen 497 politikus indult.

Öt évvel ezelőtt a Frans Timmermans vezette PvdA lett a legnagyobb holland párt az EP-ben, most azonban a tavalyi holland parlamenti választásokon győztes, Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) megszorongathatja őket. A PVV 2019-ben csak egy mandátumot nyert.

Bár az euroszkeptikus és bevándorlásellenes Geert Wilders pártja kapta a legtöbb szavazatot a parlamenti választásokon, a miniszterelnök nem ő lesz. A leendő kormánykoalíció legerősebb pártjának vezetőjeként viszont így is nagy befolyást fog gyakorolni az ország politikájára. Az európai parlamenti választásokon minden bizonnyal szintén hatalmasat fog nyerni Wilders, pártját 32 százalékra teszi a Politico közvélemény-kutatásainak átlaga. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Hollandiában az európai parlamenti választásokon általában nem magas a részvételi arány. Öt évvel ezelőtt a választásra jogosultak kevesebb mint 42 százaléka járult az urnákhoz.

Észtországnak a 720 képviselőből hét képviselője lesz a következő Európai Parlamentben. Urmas Reinsalu volt külügyminiszter konzervatív Haza pártja az elmúlt hat hónapban vezette a felméréseket – írja a Politico.

Hollandia után pénteken az Írországban élő uniós állampolgárok mehetnek szavazni, majd szombaton Lettország, Málta és Szlovákia következik. Csehországban és Olaszországban két napon keresztül szavaznak 7-én és 8-án, illetve 8-án és 9-én. A legtöbb EU-tagállamban, köztük Magyarországon vasárnap tartják a szavazást, és csak ezután hirdetik ki a választási eredményeket. EU 27 tagállamában mintegy 370 millióan adhatják le szavazatukat a rendelkezésre álló négy nap alatt.

Hány képviselő lehet egy pártlistán? Hogy lesz EP-listából EP-képviselő? Kik mehetnek ki Brüsszelbe? Hogy oszlanak el a képviselők az országok között? - minden kérdésre választ talál a Telex választási kisokosában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!