Izrael jócskán alulbecsülte a damaszkuszi konzulátus megtámadásának következményeit

2024. április 18. – 14:52

Másolás

Vágólapra másolva

Ugyan Izrael a szövetségesei segítségével sikeresen likvidálta a múlt szombaton Irán által kilőtt drónok és rakéták túlnyomó részét, az tagadhatatlan, hogy az ügyet ezzel lezártnak tekintő Irán még úgy is komoly erődemonstrációval válaszolt a damaszkuszi konzulátusuk elleni izraeli légicsapásra, hogy vállaltan limitált károkat akartak okozni a támadással. A New York Times cikkéből most az derült ki, hogy az izraeliek

annyira nem érezték provokációnak a damaszkuszi konzulátus elleni légicsapást, hogy még a legközelebbi szövetségesüknek számító Egyesült Államoknak is csak közvetlenül előtte szóltak arról, hogy meg fog történni.

Amerikai tisztviselők szerint Izraelben jócskán alulbecsülték a légicsapás következményeit, és még akkor sem számítottak komoly válaszcsapásra, amikor egyértelművé vált, hogy Irán reagálni fog, ezért is kellett folyamatosan újratervezniük szombaton. Az International Criss Group nevű nonprofit szervezet iráni munkacsoportjának vezetője, Ali Vaez szerint most egy kicsit mindenki azt érezheti, hogy győztesen jött ki a dologból.

Ettől még viszont nagyon kényes a helyzet, mert ha bárki úgy dönt, hogy mégsem így gondolja, az globális konfliktushoz is vezethet. Főleg az amerikaiak izzadhatnak emiatt, mert nekik kell arról győzködniük a reakciót sürgető izraeli tisztviselőket, hogy elégedjenek meg a sikeres védekezéssel, és ne indítsanak ők is válaszcsapást. Az izraeli vezetés egyébként állítólag már szombat este majdnem elrendelte Irán megtámadását, dacára annak, hogy Irán tizenkét napot várt a válaszával, és privát csatornákon jelezte, hogy nem szeretne háborúzni sem Izraellel, sem Amerikával.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!