Az Irán elleni szankciók kiterjesztéséről állapodott meg az Európai Unió

2024. április 18. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió megállapodott az iráni drón- és rakétagyártókkal szembeni szankciók kiterjesztéséről, miután Teherán múlt hétvégén példátlan támadást intézett Izrael ellen. „Nagyon fontos, hogy mindent megtegyünk Irán elszigetelése érdekében” – mondta Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Charles Michel – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP
Charles Michel – Fotó: Kenzo Tribouillard / AFP

Az új EU-s szankcióiról a legutóbbi brüsszeli csúcstalálkozón állapodtak meg a tagországok. Charles Michel úgy fogalmazott: döntöttek arról, hogy szankciók lesznek és a rakétákat, drónokat gyártó cégeket veszik majd célba. Az EU már korábban is több szankciót bevezetett Iránnal szemben, többek között azért, mert drónokat adtak el Oroszországnak, amelyeket aztán az Ukrajna elleni háborúban vetettek be.

Izrael korábban felszólította szövetségeseit, hogy szankcionálják Irán rakétaprogramját, és minősítsék terrorszervezetté az iráni Forradalmi Gárdát, amit az Egyesült Államok már régebben megtett, az EU és Nagy-Britannia azonban nem.

Az Egyesült Államok utalt arra, hogy az elkövetkező napokban új szankciókat fognak bevezetni. Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter kedden a további szankciók lehetőségéről szólva kijelentette, hogy „továbbra is minden lehetőség nyitva áll az iráni terrorizmus finanszírozásának megakadályozására”.

(BBC)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!