Az Egyesült Államok bejelentette az Irán elleni újabb szankcióit

2024. április 18. – 18:23

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok Pénzügyminisztériumának Külföldi Vagyonellenőrzési Hivatala (OFAC) kihirdette legújabb szankcióit Irán ellen. A perzsa állam azután kapta a kiterjesztett büntetést, hogy viszonylag sikertelen ellencsapást kísérelt meg Izrael ellen, amely megsemmisítette Irán damaszkuszi konzulátusát. A hivatalos indokolás természetesen nem a „válaszlépés” megtorlása volt, hanem emberi jogi visszaélések, a Hamasz, a huszik, illetve a a Hezballah finanszírozása. Az OFAC 16 személyt és több szervezetet is szankcionált.

A már korábban belengetett szankció elsősorban az iráni drónprogramot, illetve pilóta nélküli repülőgép (UAV) gyártást, az acélipart és a járműipart célozta meg, illetve olyan személyeket szankcionált, amelyek vagy a fegyverek kifejlesztésében, vagy elszállításában közreműködő cégeknél, vagy más intézményeknél dolgoznak.

Szankciót kapott az iráni Shahad-131 drónokat szállító cég, a hajtóműveket szervizelő vállalatok és a drónokat a Közel-Keleten az iráni erők számára szállító cég vezetése is

„A Pénzügyminisztérium gazdasági eszközeit használjuk, hogy ezzel megzavarjuk Irán rosszindulatú tevékenységének kulcsfontosságú aspektusait, beleértve a pilóta nélküli légijármű programját és a a terrorizmus támogatását”.

– mondta Janet Yellen pénzügyminiszter. Az amerikai és a brit lapok első értékelései szerint a szankció egyben annak is a kihangsúlyozása, hogy a „rekontra”, vagyis a válaszcsapás a válaszcsapásra lehet csak szankció, az Egyesült Államok visszafogná Izraelt egy drasztikus lépéstől.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!