Az Egyesült Államok újabb támadást indított egy húszi célpont ellen

2024. január 16. – 07:08

frissítve

Az Egyesült Államok újabb támadást indított egy húszi célpont ellen
Mentőcsapatok dolgoznak a romok között egy dróntámadás után az iraki Erbilben 2024. január 16-án – Fotó: Karzan Mohammad Othman / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága megerősítette, hogy erőik megsemmisítettek négy, hajók ellen bevethető, húszik által használt ballisztikus rakétát. A mostani csapásokat az amerikaiak azzal indokolták, hogy a rakéták közvetlen fenyegetést jelentettek a térségben található kereskedelmi és amerikai haditengerészeti hajókra.

John Kirby, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szóvivője arról beszélt, hogy az ország nem akarja kiterjeszteni a konfliktust. „A húsziknak választaniuk kell, és még mindig van idejük a helyes döntést meghozni, vagyis abbahagyni ezeket a vakmerő támadásokat” – fogalmazott Kirby.

A legfrissebb csapás a harmadik támadássorozat, amelyet az amerikai hadsereg a húszik infrastruktúrája ellen indított múlt csütörtök óta, amikor az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság közös hadműveletet hajtott végre. Ekkor a Vörös-tengeren a kereskedelmi hajózás ellen a húszik által használt rakéta- és dróntámadások indítására szolgáló parancsnoki és irányító központokat, illetve fegyverraktárakat célozták.

(CNN, Sky News)

Rakétatalálat ért kedden egy máltai lobogó alatt közlekedő teherhajót, miközben észak felé tartott a Vörös-tengeren – közölte az Ambrey nevű, hajózási biztonsággal foglalkozó brit vállalat és a görög hajózási minisztérium. A görög tulajdonban lévő, Zografia nevű hajó Vietnamból Izraelbe tartott 24 fős legénységével, amikor megtámadták. A görög hajózási minisztérium szerint személyi sérülés nem történt, rakomány pedig nincs a hajón. A hajó tudta folytatni az útját. „Sérültek nincsenek, csak anyagi kár keletkezett” – közölte a görög minisztériumi forrás.

Az Irán által támogatott jemeni húszi lázadó csoport azzal fenyegetőzött, hogy kiterjeszti a vörös-tengeri támadásainak körét, válaszul Izrael gázai hadműveletére, beleértve az Egyesült Államok hajóit is, amiért az amerikai és a brit légierő jemeni célpontokat bombázott az elmúlt napokban. A lázadók egyik vezetője azzal fenyegetőzött, hogy az őket érő amerikai légitámadásokért végzetes válaszcsapásokat fognak indítani: „Jemen lesz az amerikaiak temetője, és a térséget megszégyenülve fogják elhagyni” – mondta.

(MTI)

Két ciszjordániai palesztint tartóztattak le az izraeli hatóságok a Tel-Avivtól húsz kilométerre fekvő Ra'ananában, miután az izraeli rendőrség beszámolója szerint összesen három lopott járművel, a város különböző pontjain gázoltak el gyalogosokat. A rendőrség által terrorcselekménynek minősített támadás a helyi média szerint úgy kezdődött, hogy a két támadó megkéselt egy 70 éves nőt, aki később belehalt a sérüléseibe, majd az ő autójával hajtottak neki embereknek.

A beszámolók szerint a támadók egy ponton elvesztették az irányítást az autó felett, ekkor átszálltak egy másik járműbe, és azzal folytatták az ámokfutást. Egy szemtanú szerint a támadók nem is egy, hanem három embert késeltek meg, mielőtt autóba ültek. Azt nem tudni, hogy hogy állították meg és tartóztatták le őket, de a rendőrség szerint a két támadó Hebronból érkezett, és illegálisan tartózkodtak Izraelben.

A Hamász üdvözölte a támadást, szerintük ez természetes reakció az izraeli megszállók mészárlásaira és folyamatos, palesztinok elleni agressziójára.

(BBC)

Izrael gázai háborúja „hihetetlen gyorsasággal” hozta el az éhínséget – mondta hétfőn a CNN-nek az ENSZ segélyezési vezetője, aki egyúttal arra figyelmeztetett, hogy palesztinok százezrei éheznek az ostromlott enklávéban. Az ENSZ szerint az éhhalál által fenyegetettnek minősített 400 000 gázai „nagy többsége valójában éhezik, nemcsak az éhínség veszélye fenyegeti őket” – mondta Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese és a sürgősségi segélyek koordinátora.

Mohammed bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnök rra figyelmeztetett, hogy az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók elleni amerikai csapások csak elmélyítik a regionális megosztottságot Izrael Gáza elleni háborújában. Al Thani kedden azt mondta, hogy a közel-keleti feszültségek mindenkit érintenek, és hangsúlyozta, hogy a vezetőknek elsősorban a gázai háború enyhítésére kellene összpontosítaniuk, ahol Izrael október 7. óta tartó katonai offenzíva a terület nagy részét megtizedelte, és több mint 2,2 millió embert éhínséggel, halálos betegségekkel és erőszakos kitelepítéssel fenyeget.

Mohammed bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnök a davosi Világgazdasági Fórumon – Fotó: Fabrice Coffrini / AFP
Mohammed bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnök a davosi Világgazdasági Fórumon – Fotó: Fabrice Coffrini / AFP

„Mi mindig a diplomáciát részesítjük előnyben a katonai lépésekkel szemben, és úgy gondoljuk, hogy nemcsak ezekre a kisebb konfliktusokra kell összpontosítanunk, hanem a gázai fő konfliktusra, és amint ez megoldódik, úgy gondolom, hogy minden más is megoldódik” – mondta a katari miniszterelnök a davosi Világgazdasági Fórumon. (CNN)

Irak visszahívta teheráni nagykövetét, hogy megvitassa az Erbíl városa ellen közelmúltban elkövetett iráni támadást – derül ki az ország külügyminisztériumának közleményéből. Az iráni Forradalmi Gárda közölte, hogy hétfőn késő este megtámadták az iraki félautonóm kurdisztáni régióban lévő izraeli kémközpontot. (Guardian)

Az iráni Forradalmi Gárda ballisztikus rakétákat lőtt ki egy olyan célpontra, ami szerintük az izraeli titkosszolgálat, a Moszad kémbázisa volt Irakban, valamint „Irán-ellenes terrorcsoportokat” is támadtak Szíriában, írja a CNN.

A Forradalmi Gárda azt állítja, hogy a Moszad egyik fő kémközpontját megsemmisítették az Irak északi részén lévő kurdisztáni régió legfontosabb városa, Erbíl közelében végrehajtott támadásban. Ezt Izrael nem kommentálta.

Az Egyesült Államok elítélte az iráni támadást, amit meggondolatlannak és pontatlannak nevezett.

A kurdisztáni régió biztonsági tanácsának kedden kora reggel kiadott közleménye szerint a támadásban legalább négy civil meghalt és hat másik megsebesült.

A konfliktus eszkalálódását jelzi, hogy december közepén Irán kivégezte a Moszad egyik ügynökét a délkeleti Szisztán és Beludzsisztán tartományban. A férfit egy nappal azután végezték ki, hogy az Dzsais-al-Adl (Az igazság hadserege) nevű beludzsisztáni dzsihadista csoport megtámadott egy rendőrőrsöt, a támadásban 11 biztonsági alkalmazott halt meg és többen megsérültek.

Légitámadást követően megrongálódott épület az iraki Erbilben, 2024. január 16-án – Fotó: Azad Lashkari / Reuters
Légitámadást követően megrongálódott épület az iraki Erbilben, 2024. január 16-án – Fotó: Azad Lashkari / Reuters
  • Autós és késes terrortámadás érte Izraelt, 19-en megsérültek és egy ember meghalt Raananában.
  • Nagyobb háborúra készítik fel az izraeli hadsereget.
  • Az izraeli hadsereg korábbi parancsnoka átvilágíttatná korábbi döntéseit október 7. miatt.
  • Izrael védelmi minisztere szerint a dél-gázai offenzíva a végéhez közeledik.
  • Az amerikai hadsereg elfogott egy újabb húszi rakétát: Amerikai hajóra lőttek a húszik az Ádeni-öbölnél.
  • „Jemen az amerikai katonák temetője lesz” – fenyegetőzött egy húszi vezető.
  • Rishi Sunak pedig arról beszélt: nem Izraelről és Gázáról, hanem a hajózás védelméről szól a húszik elleni harc.

Az Izrael és Gáza közötti háború hétfői híreit itt olvashatja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!