Irán szerint ballisztikus rakétákat lőttek ki a Moszad iraki kémbázisára

2024. január 16. – 07:09

Másolás

Vágólapra másolva

Az iráni Forradalmi Gárda ballisztikus rakétákat lőtt ki egy olyan célpontra, ami szerintük az izraeli titkosszolgálat, a Moszad kémbázisa volt Irakban, valamint „Irán-ellenes terrorcsoportokat” is támadtak Szíriában, írja a CNN.

A Forradalmi Gárda azt állítja, hogy a Moszad egyik fő kémközpontját megsemmisítették az Irak északi részén lévő kurdisztáni régió legfontosabb városa, Erbíl közelében végrehajtott támadásban. Ezt Izrael nem kommentálta.

Az Egyesült Államok elítélte az iráni támadást, amit meggondolatlannak és pontatlannak nevezett.

A kurdisztáni régió biztonsági tanácsának kedden kora reggel kiadott közleménye szerint a támadásban legalább négy civil meghalt és hat másik megsebesült.

A konfliktus eszkalálódását jelzi, hogy december közepén Irán kivégezte a Moszad egyik ügynökét a délkeleti Szisztán és Beludzsisztán tartományban. A férfit egy nappal azután végezték ki, hogy az Dzsais-al-Adl (Az igazság hadserege) nevű beludzsisztáni dzsihadista csoport megtámadott egy rendőrőrsöt, a támadásban 11 biztonsági alkalmazott halt meg és többen megsérültek.

Légitámadást követően megrongálódott épület az iraki Erbilben, 2024. január 16-án – Fotó: Azad Lashkari / Reuters
Légitámadást követően megrongálódott épület az iraki Erbilben, 2024. január 16-án – Fotó: Azad Lashkari / Reuters

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!