Izraeli szerint felszámolták a Hamászt a Gázai övezet északi részén, most a középső és déli rész következik

2024. január 6. – 12:50

frissítve

Izraeli szerint felszámolták a Hamászt a Gázai övezet északi részén, most a középső és déli rész következik
Fotó: Abed Rahim Khatib / Anadolu via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli erők felszámolták a Hamász „katonai szerkezetét” a Gázai övezet északi részén, és nagyjából 8 ezer fegyveressel végeztek azon a területen – mondta Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője szombaton.

Az izraeli hadsereg több tízezer fegyveren túl dokumentumok millióit foglalta le a művelet során. A Gázai övezet északi részén a háború kezdetekor Izrael szerint mintegy 14 ezer terrorista lehetett. Az izraeli katonáknak sok parancsnokkal is sikerült végezniük – hangoztatta a szóvivő. A hadműveletek során számos alagutat találtak, amelyeket leromboltak. Csak a dzsabaliai menekülttábor alatt 8 kilométer hosszú alagút rejtőzött, amelynek mintegy 40 bejárata volt.

Az övezet északi részén a Hamász már nem tud szervezett módon működni – jelentette ki Hagari. Dzsabaliában még vannak terroristák, de már szervezettség és parancsnokok nélkül tevékenykednek – tette hozzá, ugyanakkor továbbra is számítanak arra, hogy rakétákat lőnek majd ki Izrael felé ebből a térségből.

Hagari az online tájékoztatón közölte: mostantól arra összpontosítanak, hogy megsemmisítsék a Hamász hálózatát a Gázai övezet középső és déli részén is.

Benjámin Netanjahu szerint félre kell tenni mindent, és a Hamász elleni háború megnyerésére kell összpontosítani. Az izraeli miniszterelnök azután tett közzé egy videót, miután a háborús kabinet tagja, Benny Gantz arra figyelmeztetett, hogy választani kell az egység és a politikai játszmák között.

Netanjahu a gázai katonai offenzíva folytatását ígérte, egészen addig, amíg

  • el nem pusztítják a Hamászt,
  • a túszok ki nem szabadulnak, illetve
  • nem látják biztosítottnak, hogy a Gázai övezet nem jelent fenyegetést Izraelre.

„Azért harcolunk, hogy helyreállítsuk a biztonságot délen és északon egyaránt” – mondta Netanjahu. „Ehhez mindent félre kell tennünk, és közösen kell folytatnunk, amíg el nem érjük a teljes győzelmet”. (Times of Israel)

Antony Blinken amerikai külügyminiszter megkezdte szombaton Isztambulban legújabb közel-keleti útját, amely már a negyedik az izraeli-palesztin fegyveres konfliktus három hónappal ezelőtti kirobbanása óta. Egyhetes látogatásán a konfliktus eszkalálódásának megelőzéséhez és a rendezési tervekhez kívánja megszerezi a térségbeli országok támogatását.

A Biden-kormány szeretné elérni, hogy Törökország és a térség más erői gyakoroljanak nyomást főként Iránra és csatlósaira egy regionális konfliktus kialakulása veszélyének csillapítása érdekében. Ezek az aggodalmak az elmúlt napokban a Vörös-tengeren, Libanonban Irakban és Iránban történt incidensek miatt erősödtek fel.

Blinken Törökország támogatását is igyekszik megszerezni a Gázai övezetre vonatkozó, háború utáni, de még kialakulatlan tervekhez, amelyek magukban foglalhatják az újjáépítési erőfeszítésekhez való anyagi vagy természetbeni hozzájárulást, valamint egy olyan javasolt többnemzetiségű rendfenntartó erőben való részvételt, amely a területen vagy annak szomszédságában működhetne.

Blinkent fogadta Recep Tayyip Erdoğan török elnök, és több mint 75 percen át tárgyaltak amerikai diplomáciai források szerint. Az amerikai külügyminisztert novemberi ankarai látogatásán nem volt hajlandó fogadni Erdoğan, és Gázai övezeti offenzívája miatt terrorista államnak nevezte Izraelt, amely élvezi az Egyesült Államok feltétlen támogatását. Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint Blinken most azt mondta a török elnöknek: Washington is a humanitárius segély mennyiségének növelését szeretné, a civil áldozatok számának csökkentését, tartós békét a térségben és az önálló palesztin állam ügyének előmozdítását. (MTI)

A McDonald's szerint is jelentős hatása van az üzletmenetére, hogy a Közel-Keleten és más országokban a vásárlók bojkottálják a céget Izrael vélt támogatása miatt. Chris Kempczinski vezérigazgató szerint a vásárlóikat megvezették.

„Számos közel-keleti és néhány más piacunkra is jelentős üzleti hatást gyakorol a háború és a hozzá kapcsolódó félretájékoztatás. Ez elkeserítő, a vádak megalapozatlanok” – írta Kempczinski.

A McDonald's több ezer független vállalkozóval működteti éttermeit, általában franchise rendszerben. Ők egyben a tulajdonosai is a több mint 40 ezer üzlet nagy részének, amelyek nagyjából 5 százaléka található a Közel-Keleten. A Hamász október 7-i támadása óta a McDonald's központja igyekezett visszafogottan nyilatkozni a konfliktussal kapcsolatban. A támadást követő hetekben az izraeli McDonald's Izrael azonban azt közölte, hogy több ezer adag ingyen ételt osztott szét az izraeli hadsereg tagjai között.

Fotó: Alain Pitton / NurPhoto / AFP
Fotó: Alain Pitton / NurPhoto / AFP

Ennek hatására a cég bojkottjára szólítottak fel azok, akiket feldühített Izrael gázai válaszlépése. Egyes muszlim többségű országokban, például Kuvaitban, Malajziában és Pakisztánban a gyorséttermek tulajdonosai elhatárolódtak a márkától.

Az Egyesült Államok 10 millió dollárig (csaknem 3,5 milliárd forint) terjedő nyomravezetői díjat ajánlott fel a Hamász pénzügyi támogató háttérszervezetének irányítóiért pénteken. Az USA által globális terroristának minősített öt férfi szudáni, törökországi és katari illetőségű.

  • A Szudánban élő Hamza el-Hasszán Mohamed Khair, a Hamász befektetési portfóliójának kezelője az amerikai közlés szerint 20 millió dollárhoz (csaknem 7 milliárd forint) segítette az Egyesült Államokban terrorszervezetként nyilvántartott palesztin szervezetet.
  • A Hamász három törökországi illetőségű gazdasági háttéremberét a palesztin fegyveres szervezet befektetéseinek kezelőjeként ismerik.
  • Az ötödik férfi Ahmed abd el-Dajim Naszralláh, akit Iránhoz kötnek szoros szálak, és aki több tíz millió dollár eljuttatásában vett részt a Hamászhoz, részben annak fegyveres szárnyához, az al-Kasszám Brigádokhoz.

Az Egyesült Államok tavaly októberben mind az öt férfi ellen büntetőintézkedéseket vezetett be, és globális terroristának minősítette őket. A Hamász nemzetközi gazdasági-pénzügyi hátteréről itt olvashat részletesebben.

(MTI)

Legalább 122 palesztin meghalt és 256 megsebesült az elmúlt 24 órában – közölte a gázai egészségügyi minisztérium. Ezzel a háború kitörése óta 22 722-re emelkedett a halálos áldozatok száma, míg a sebesülteké a hatvanezer felé közelít.

(MTI)

„Az elmúlt hetekben az izraeli kormány magas rangú minisztereitől olyan nyilatkozatokat hallhattunk, amelyekben a gázai lakosság kitelepítésére és Gázában izraeli telepek létrehozására szólítottak fel. Ez az etnikai tisztogatás tankönyvi definíciója, és ezt el kell ítélni.”

– mondta Humza Yousaf, Skócia első minisztere (tartományi miniszterelnöke) pénteken. Yousaf arra szólította fel a brit kormányt, hogy a lehető legnagyobb nyomást gyakoroljon Izraelre a Gázai övezet ostromának leállítására. Szerinte Izrael túllépett a Hamász október 7-i támadására adott legitim válaszon.

Az izraeli kormányban Netanjahu jobbközép pártja mellett liberális és szélsőjobboldali pártok is vannak. Ez utóbbiak több minisztert adnak, ők több-kevesebb következetességgel azt képviselik, hogy a palesztinokat úgy általánosságban el kell üldözni Izraelből és Palesztinából, helyükre pedig zsidókat kell telepíteni.

Ennek megfelelően a háború kitörése óta rendszeresen nyilatkoznak arról, hogy a Gázai övezet lakosságából is a lehető legtöbb palesztint rá kell bírni a távozásra, helyükre pedig zsidó telepeseket kell költöztetni. Az is felmerült, hogy a palesztinokat Kongóba telepítenék.

(Haárec)

Körülbelül 40 rakétát lőttek ki Libanonból Izraelre szombat reggelre – közölte az izraeli hadsereg. Sebesültekről és halottakról nincsen hír, az izraeliek válaszcsapást mértek a rakétákat kilövő fegyveresekre. Az egyik rakéta becsapódásáról szóló videó itt megnézhető:

A rakétázás az első jele annak, hogy a libanoni síita Hezbollah megpróbál bosszút állni, amiért az izraeliek Libanon fővárosában likvidálták a Hamász egyik vezetőjét, Száleh al-Arúrit. Szerintük további támadások várhatók.

(IDF, Haárec)

Martin Griffiths, az ENSZ vészhelyzeti műveleteinek vezetője szerint Gáza lakhatatlanná vált az izraeli erők bombatámadásai miatt, írja a Guardian.

„Három hónappal az október 7-i támadások után Gáza a halál és a kétségbeesés helyszínévé vált” – mondta Griffiths pénteken. Figyelmeztetett, hogy közegészségügyi katasztrófa van kibontakozóban, az embereknek az eddigi legnagyobb mértékű élelmiszerhiánnyal kell szembenézniük. „Az éhínség küszöbén állunk” – tette hozzá.

Fotó: Ashraf Amra / 2024 Anadolu
Fotó: Ashraf Amra / 2024 Anadolu

Az elmúlt 3 hónap különösen érzékenyen érintette a gyerekeket:

„Nincs élelem. Nincs víz. Nincs iskola. Nincs más, csak a háború rémisztő hangjai, nap mint nap. Gáza egyszerűen lakhatatlanná vált. Az emberek naponta tapasztalják, hogy a puszta létezésüket fenyegetik – a világ pedig végignézi”.

  • Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pénteken két napra Libanonba utazott, hogy enyhítse az Izrael és a Hezbollah közötti feszültséget.
  • Az iráni belügyminiszter szerint több olyan gyanúsítottat is letartóztattak, akinek köze volt a kermani robbantásos merényletekhez.
  • Franciaország és Jordánia közösen juttatott el légi úton héttonnányi humanitárius segélyt a civileknek és a területen lévő segélymunkásoknak a Gázai övezetbe.
  • A Hezbollah vezetője szerint elkerülhetetlen, hogy válaszoljanak a Hamász vezetőjének meggyilkolására.
  • Törökországban letartóztattak 15 embert, nyolc másikat pedig kitoloncoltak, a vád szerint kapcsolatban állnak a Moszaddal, az izraeli hírszerzéssel.

Az előző nap eseményeit itt lehet visszaolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!