„Ez az etnikai tisztogatás tankönyvi definíciója” – mondja a skót miniszterelnök a gázaiak kitelepítéséről

2024. január 6. – 12:53

Másolás

Vágólapra másolva

„Az elmúlt hetekben az izraeli kormány magas rangú minisztereitől olyan nyilatkozatokat hallhattunk, amelyekben a gázai lakosság kitelepítésére és Gázában izraeli telepek létrehozására szólítottak fel. Ez az etnikai tisztogatás tankönyvi definíciója, és ezt el kell ítélni.”

– mondta Humza Yousaf, Skócia első minisztere (tartományi miniszterelnöke) pénteken. Yousaf arra szólította fel a brit kormányt, hogy a lehető legnagyobb nyomást gyakoroljon Izraelre a Gázai övezet ostromának leállítására. Szerinte Izrael túllépett a Hamász október 7-i támadására adott legitim válaszon.

Az izraeli kormányban Netanjahu jobbközép pártja mellett liberális és szélsőjobboldali pártok is vannak. Ez utóbbiak több minisztert adnak, ők több-kevesebb következetességgel azt képviselik, hogy a palesztinokat úgy általánosságban el kell üldözni Izraelből és Palesztinából, helyükre pedig zsidókat kell telepíteni.

Ennek megfelelően a háború kitörése óta rendszeresen nyilatkoznak arról, hogy a Gázai övezet lakosságából is a lehető legtöbb palesztint rá kell bírni a távozásra, helyükre pedig zsidó telepeseket kell költöztetni. Az is felmerült, hogy a palesztinokat Kongóba telepítenék.

(Haárec)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!