Izrael hosszú háborúra készül Gázában, lemondásra szólította fel Netanjahut Jaír Lapid volt izraeli miniszterelnök

2023. december 26. – 09:53

frissítve

Izrael hosszú háborúra készül Gázában, lemondásra szólította fel Netanjahut Jaír Lapid volt izraeli miniszterelnök
A Gázai övezet középső részén található al-Magházi menekülttábor egy izraeli csapás után – Fotó: Majdi Fathi / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael fokozott óvatosságra szólítja fel az Indiában, különösen az Újdelhiben élő izraelieket, miután kedden helyi idő szerint 5 órakor robbanás történt az ottani nagykövetsége közelében. Az incidensnek nem voltak áldozatai, a robbanás oka egyelőre ismeretlen. Izrael szerint valószínűleg terrortámadás történt.

Fotó: Arun Sankar / AFP
Fotó: Arun Sankar / AFP

Izrael arra szólítja fel Indiában tartózkodó polgárait, hogy lehetőség szerint kerüljék a zsúfolt területeket, például a bevásárlóközpontokat, piacokat, valamint a zsidókkal és izraeliekkel kapcsolatos helyszíneket. Legyenek különösen éberek a nyilvános helyeken, tartózkodjanak az izraeli szimbólumok felmutatásától. Kerüljék a zsúfolt, nem biztosított rendezvényeket, és ne osszanak meg olyan fényképeket a közösségi médiában, amelyekkel felfedhetik tartózkodási helyüket.


Az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának közleménye szerint kedden az USS Laboon rombolója és F-18-as vadászgépei 12 drónt, ballisztikus rakétákat és két cirkálórakétákat lőttek le a Vörös-tenger felett, amelyeket az Irán által támogatott jemeni húszik indítottak.

Az amerikaiak szerint egyetlen hajójuk sem sérült meg, és személyi sérülésről sem érkezett jelentés. Korábban a jemeni lázadók közölték, hogy kedden több dróntámadást hajtottak végre az izraeli Eilat, valamint a Vörös-tengeren egy kereskedelmi hajó ellen.

Már két hónapja is indítottak Jemenből rakétákat Izrael felé és támadtak meg kereskedelmi hajókat, de a dróntámadások és szabotázsakciók száma az elmúlt időszakban úgy megszaporodott, hogy a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalát, a Vörös-tengert sorra hagyják el átmenetileg a kereskedelmi hajótársaságok, ami megnöveli a szállítási és biztosítási költségeket.

Az ENSZ bejelentette, hogy Sigrid Kaag leköszönő holland pénzügyminiszter személyében a Gázai övezetért felelős humanitárius segélyezési és újjáépítési koordinátort nevezett ki. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) pénteken fogadta el azt a határozatot, amely sürgeti sokkal több humanitárius segély eljuttatását a gázai civilekhez.

Sigrid Kaag a hágai parlamentben 2023. december 19-én – Fotó: Robin Utrecht / ANP MAG / ANP via AFP
Sigrid Kaag a hágai parlamentben 2023. december 19-én – Fotó: Robin Utrecht / ANP MAG / ANP via AFP

Január 8-tól Kaag feladata lesz a palesztin térségbe érkező segélyszállítmányok felügyelete. „Ebben a szerepkörben feladata elősegíteni, összehangolni, felügyelni és hitelesíteni a Gázai övezetbe szánt humanitárius szállítmányokat” – ismertette a világszervezet. Kaag feladatköréhez tartozik majd egy mechanizmus kialakítása is a segélyezés felgyorsítására olyan országokon keresztül, amelyek nem részesei a gázai övezeti konfliktusnak.

Kaag veterán ENSZ-diplomata, korábban egy nemzetközi fegyverellenőrzési szakértői csoport vezetője volt, amely a szíriai vegyifegyverkészletek felszámolásának felügyeletével volt megbízva. (MTI, Guardian)

Megszűnt az internetkapcsolat a Gázai övezetben – írta a CNN. A térség három palesztin internetszolgáltatója közölte, hogy az internet elérhetetlenné vált „a szeretett Gázai övezetben az izraeli hadsereg agressziója nyomán”. Az adatforgalom alapján az internetkapcsolat valban összeomlott a Gázai övezetben, ahol 1,9 millió ember volt kénytelen elhagyni otthonát az izraeli hadsereg beavatkozása óta. Izrael azután hatolt be a Gázai övezetbe, hogy a Hamász október 7-én áttörte az izraeli védelmi rendszert, háromezer fegyveressel a határhoz közeli településekre támadt és megölt 1200 embert, köztük legalább 840 civilt, és elhurcolt 240 túszt, akik közül 130 még a fegyveres szervezet fogságában lehet, bár azt nem tudni, hogy mostanáig mennyien lehetnek közülük életben.

„Ez egy hosszú, kemény háború. Magas ára van, de az elképzelhető legnagyobb mértékben igazolható” – idézte a Times of Israel a védelmi miniszter keddi nyilatkozatát. Joav Gallant szerint folytatni kell a háborút, „akkor is, ha hónapokba vagy évekbe telik”. Az izraeli erők keddig 158 katonát veszítettek azóta, hogy a Hamász október 7-i véres támadása után behatoltak a Gázai övezetbe.

Gallant nyilatkozata az első, amely akár évekre elhúzódó katonai akcióra utal Gázában. Igaz, izraeli források már korábban jelezték, hogy az ország veztése hosszú harcokra készül, miközben az ENSZ mielőbb érdemi tűzszünetet céloz meg, ehhez többszöri nekifutás után határozat is született az ENSZ Biztonsági Tanácsában – bár ez önmagában nem ígér gyors változást a humanitárius katasztrófa szélére került Gázai övezet 2,3 millió lakójának, amelyből 1,9 millióan kényszerültek elhagyni otthonukat, hogy az alig 20 négyzetkilométeres biztonsági zónában találjanak menedéket a Gázai övezet déli részének tengerparti sávjában.

Az izraeli hadsereg kedden közölte, hogy letartóztatta Khalida Jarrar vezető palesztin politikust a megszállt Ciszjordániában, pártjának más aktivistáival együtt – jelentette az AFP.

A 60 éves Jarrar a Palesztinai Felszabadítási Szervezet egyik frakciójának, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) egyik fontos személyisége. Izrael, az Egyesült Államok és az EU terrorista csoportként tartja nyilván a szervezetet. Nem először fogják el Jarrart az izraeliek: 2019 októberében egyszer már letartóztatták, tárgyalás nélkül fogva tartották, majd a következő év szeptemberében szabadon engedték. Férje, Ghassan Jarrar az AFP-nek elmondta, hogy a katonák reggel 5 órakor a bejárati ajtó feltörésével megrohamozták a család Ramallah városában lévő otthonát.

Jarrart 2006-ban választották be a palesztin parlamentbe a PFLP képviselőjeként. Lobbizott az izraeli börtönökben fogva tartott több ezer palesztin fogoly szabadon bocsátásáért. A PFLP közleményében közölte, hogy az izraeli hadsereg kedd reggel „kiterjedt akciókat indított a csoport vezetőinek letartóztatására” a megszállt Ciszjordániában. „Ezek a letartóztatások nem fogják megtörni népünk akaratát” – áll a közleményben.

(via The Guardian)

Keddi halálesetek eddig a gázai konfliktusban a harcoló felek közlései nyomán:

A palesztin média a helyi egészségügyi hatóságok közlését idézve kedden tíz halottról és több sebesültről számolt be a Gázai övezetben, az egyiptomi határhoz közeli Hán-Júniszban egy épület és egy jármű elleni izraeli támadás nyomán.

Az izraeli hadsereg pedig azt jelentette be, hogy hétfőn a palesztin övezet déli részén fegyveres összetűzésben meghalt két tartalékos katona – egy 24 és egy 25 éves –, és súlyosan megsebesült az ejtőernyősök egyik tartalékosa. Egy további izraeli katona amiatt halt meg, hogy veszélyes gombafertőzést kapott el a Gázai övezetben. Súlyos végtagsérülésekkel érkezett az asdódi Aszuta Kórházba, ahol megállapították, hogy kezelésre rezisztens gombákkal fertőződött meg. Az izraeli közlés szerint további tíz izraeli fertőződött meg hasonló gombákkal, melyek miatt keletkezhettek, hogy a gázai talaj szennyvízzel fertőzött.

A másik palesztin területen, Ciszjordániában, a Hebrontól délre fekvő al-Favar menekülttáborban az izraeli egységek megöltek két palesztint, a tizenhét éves Ahmed Jarit és a harmincegy éves Ibrahim at-Titit. Túl-Karm mellett, Núr Al-Samsz menekülttábor egyik épületében több tucat fegyvert, lövedéket és hadieszközt találtak, melyeket a katonák megsemmisítettek. Nyolc gyanúsítottat letartóztattak a ciszjordániai településen tartott razzián – közölte a hadsereg.

A háború palersztin áldozatainak száma a gázai egészségügyi minisztérium mai közlése szerint már a 21 ezret közelíti.

(MTI)

Az izraeli hadsereg kedden bejelentette, hogy éjszaka megölte egy kisebb palesztin terroristacsoport tagjait, akik robbanószerkezetet akartak elhelyezni egy izraeli harckocsi közelében a palesztin lakosságú Gázai övezet északi részén, Dzsabália menekülttáborban. A hadsereg közlése szerint az izraeli erők időben észrevették az iszlamista fegyvereseket, és egy repülőgépről csapást intéztek ellenük.

(MTI)

A Hamász fennhatósága alatt álló gázai egészségügyi minisztérium jelentése szerint október 7. óta 20 915 ember halt meg és 54 918 sebesült meg a gázai izraeli csapásokban.

A minisztérium szerint az elmúlt 24 órában 241 palesztin halt meg és 382 sebesült meg.

(via Sky News)

Három amerikai katona súlyosan megsebesült Irakban hétfőn, miután a Hezbollah fegyveresei drónokkal támadtak meg egy amerikai katonai bázist. Válaszul az amerikaiak támadást intéztek a Hezbollah egy helyi bázisa ellen, ahol iraki források szerint egy fegyveres meghalt.

Az iraki kormány szerint az amerikai csapásban az ő egyik katonájuk halt meg, és 18-an megsebesültek, köztük civilek. Szerintük elfogadhatatlan, hogy az amerikaiak fegyveres támadásokat hajtanak végre az országuk területén.

(CBS)

Lemondásra szólította fel Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt elődje, a most a parlamenti ellenzéket vezető Jaír Lapid. Lapid 2022-ben volt egy ideig miniszterelnök, most pedig nem vesz részt Netanjahu háborús kabinetjében.

Jaír Lapid még miniszterelnökként Németországban – Fotó: Bernd Von Jutrczenka
Jaír Lapid még miniszterelnökként Németországban – Fotó: Bernd Von Jutrczenka

Lapid szerint „egy háborúban miniszterelnököt cserélni nem jó. De a mostani [miniszterelnök kormányzása] rosszabb. Nem folytathatja.”

Netanjahut nagyon sok helyről kritizálták, amiért nem vállalt felelősséget az október 7-i eseményekről. Mostani háborús kormányában vannak liberálisok és szélsőjobboldaliak is, amelyek két oldalról kritizálják lépéseit. A háború kitörése óta kérdés, meddig folytathatja még így.

(Guardian)

Izrael egy légicsapással meggyilkolta Razi Mousavi iráni katonai vezetőt Szíriában – írja az iráni média, amit a Reuters több katonai forrása megerősített. Mousavi a Forradalmi Gárda egyik magas rangú tanácsadója volt, aki hosszú ideje Szíriában élt és Szíriával, a Hezbollahhal valamint más fegyveres szervezetekkel tartotta a kapcsolatot Irán nevében. Jelentések szerint Damaszkusz egyik külvárosában ölték meg.

Ebrahim Raisi iráni elnök szerint Izrael „mindenképpen felelni fog ezért a bűnért.” Szerinte az akció „a bitorló cionista rezsim frusztrációjának, tehetetlenségének és alkalmatlanságának újabb jele”. A Hezbollah szerint a támadás minden határon túlmegy.

Az izraeli hadsereg nem válaszolt újságírói kérdésekre, amelyek azt firtatták, hogy tényleg ők ölték-e meg Mousavit.

(Reuters, Times of Israel)

Egy, az amerikai Wall Street Journalban megjelent véleménycikkben írta meg Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, milyen előfeltételei vannak részükről a békekötésnek. A három kitétel:

  • a Hamász elpusztítása;
  • Gáza demilitarizációja;
  • és a palesztin társadalom deradikalizációjának kezdete.

A cikk azután jelent meg, hogy az amerikai kormány egyre nyíltabban kritizálja Izraelt, amiért szerintük túl sok civil hal meg a Gázai övezet ostromában. Emiatt egyre komolyabban nyomást gyakorolnak a Netanjahu-kormányra, hogy valamilyen módon fejezzék be a harcokat.

Netanjahu a cikkében részletesen válaszolt az őket ért kritikákra, és kifejtette, hogy szerinte ha nem pusztítják el a Hamászt, akkor az újra és újra meg fogja ismételni az október 7-i támadást. Ennek a megelőzésére az egyetlen eszköz a szervezet felszámolása, amihez szerinte be kell fejezni a háborút, emiatt pedig nem lehet fegyverszünetet kötni.

Netanjahu szerint ők a nemzetközi jognak megfelelően járnak el, és a civil áldozatok száma csak azért olyan magas, mert a Hamász rendszeresen emberi pajzsként használja a palesztin lakosságot. Szerinte ha ezekért az áldozatokért Izraelt hibáztatják, az csak felbátorítja a Hamászt és a hasonló terrorszervezeteket, hogy máshol is emberi pajzsként használják a civileket.

Netanjahu izraeli katonákkal december 25-én – Fotó: Avi Ohayon / Anadolu / AFP
Netanjahu izraeli katonákkal december 25-én – Fotó: Avi Ohayon / Anadolu / AFP

Netanjahu szerint a második világháború utáni Németország és Japán is képes volt deradikalizálódni, és szerinte erre Gáza is képes lesz. Ehhez viszont szükség van arra, hogy ezt Gáza vezetése is így gondolja, valamint hogy ennek megfelelően tanítsanak a gázai iskolákban.

A háború kitörése óta több mint húszezer palesztint öltek meg, a Gázai övezet lakosságának jelentős része nyomorog és éhezik. Kritikusok szerint Izrael etnikai tisztogatást hajt végre a palesztinok között, célja a lakosság terrorizálása és elűzése.

(WSJ)

Ez történt hétfőn:

  • Netanjahu másodjára látogatott Gázába. Utána arról beszélt, hogy „Izrael nem áll le a háborúval, hanem még nagyobb intenzitással folytatja azt”;
  • Egyiptom kidolgozott egy átfogó javaslatot a gázai háború lezárására;
  • A katonai koalíció hatására újraindulhat a hajóforgalom a Vörös-tengeren;
  • Száznál is több palesztin halt meg múlt éjszaka izraeli légicsapásokban;
  • Heves összecsapások voltak az egyik ciszjordániai városban;
  • A gázai háború a turizmusnak is betett Betlehemben.

Az Izrael és a Hamász közötti háború hétfői hírfolyamát itt olvashatja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!