Izraeli kötődésű kereskedelmi hajót ért dróntámadás az Arab-tengeren

2023. december 23. – 12:21

frissítve

Izraeli kötődésű kereskedelmi hajót ért dróntámadás az Arab-tengeren
Fotó: IDF / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva


Az IDF szerint vadászgépeik csapást mértek a Hezbollah egyik libanoni katonai főhadiszállására, válaszul az Izrael északi területei elleni mai támadásokra. Izrael a határhoz közeli területeket is lőtte, főleg azokat a helyeket, ahonnan Libanon támadta az országot, a Hezbollah további támadásait meghiúsítandó.

Thomas White, az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) vezetője bírálta az Izrael által a Gázai övezet középső részére kiadott új evakuációs felszólítást, amely több mint 150 ezer embert érint, köztük olyanokat, akiknek már korábban is el kellett hagyniuk otthonukat, írja a CNN.

White arról írt az X-en, hogy a Gázában élők emberek, nem pedig bábuk egy sakktáblán, közülük többeknek pedig már többször el kellett hagyniuk otthonukat, aztán azt a helyet is, ahová menekültek. „Nincs biztonságos hely, nincs hová menni” – írta.

Palesztinok hagyják el otthonaikat az al-Bureij menekülttábornál, miután az izraeli hadsereg bejelentette a szárazföldi műveletek kiterjesztését a Gázai övezet középső részén 2023. december 22-én – Fotó: Majdi Fathi / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Palesztinok hagyják el otthonaikat az al-Bureij menekülttábornál, miután az izraeli hadsereg bejelentette a szárazföldi műveletek kiterjesztését a Gázai övezet középső részén 2023. december 22-én – Fotó: Majdi Fathi / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az izraeli hadsereg pénteken figyelmeztette a Gázai övezet középső részén lévő al-Bureij menekülttábor lakóit, hogy hagyják el a tábor déli területeit. Ez Izrael gázai szárazföldi hadműveleteinek kiterjesztését jelzi azon a részen is. „A biztonságuk érdekében azonnal át kell költözniük a Deir al-Balahban lévő óvóhelyekre” – üzente a tábor lakóinak Avichay Adraee, az Izraeli Védelmi Erők (IDF) tisztviselője. Deir Al-Balah szintén az övezet központjában van, de délebbre fekszik, mint Bureij.

Az UNRWA becslései szerint 1,9 millió gázai (a lakosság 85 százaléka) kényszerül belső menekültként élni.

Egy Gázára mért izraeli légicsapásban pénteken feleségével és öt gyerekeivel együtt meghalt az ENSZ Fejlesztési Programjának munkatársa, Issam Al Mughrabi – közölte a szervezet. A férfi több mint 30 éve dolgozott egy palesztinokat támogató programban. A támadást a Gázavaárosra mért egyik legtöbb áldozatot követelőnek nevezte a gázai polgári védelem szóvivője, állítása szerint az épületben a tágabban vett család több tucat tagja, köztük gyerekek és nők is meghaltak.

Szombaton több ezer palesztinpárti tüntető vonult fel a londoni Oxford Streeten, ahol arra szólították fel a vásárlókat, hogy bojkottálják az „izraeli kötődésű” márkákat. A tüntetést a Sisters Uncut nevű feminista csoport szervezte, a tüntetés résztvevői eredetileg a Soho téren gyülekeztek, majd ezután egy Zara és egy Puma üzlet elé vonultak, és azt skandálta, hogy „Szabad Palesztinát!”. A tüntetők rövid időre még a forgalmat is megállították a környéken. A csoport által kiosztott szórólapokon az állt: „Nincs szokásos karácsony egy népirtásban. Az Egyesült Királyság bűnrészes. Ne finanszírozzák a palesztinai népirtást. Bojkottáljátok Izraelt!”

(Sky News, Guardian)

Izraeli kötődésű kereskedelmi hajót ért dróntámadás India nyugati partjainál, az Arab-tengeren. A libériai zászló alatt közlekedő, vegyianyagot szállító tartályhajót mintegy 200 kilométerre a nyugat-indiai Veraval partjaitól érte a csapás, miután legutóbb Szaúd-Arábiában kötött ki – közölte az Ambrey nevű, hajózási biztonsággal foglalkozó brit magáncég. „A pilóta nélküli repülőgépes támadás robbanást és tüzet okozott a fedélzeten. Szerkezeti károkat is jelentettek, és némi víz is került a fedélzetre. A legénység egyik tagja sem sebesült meg. A hajó izraeli kötődésű volt. Legutóbb Szaúd-Arábiában kötött ki, ami után Indiába tartott” – mondta a cég szóvivője.

A jemeni húszi lázadók által elkövetett dróntámadások és szabotázsakciók száma úgy megszaporodott az elmúlt időszakban, hogy a kereskedelmi hajótársaságok átmenetileg sorra hagyják el a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalát, a Vörös-tengert és a Báb el-Mandeb szoros környékét. A kényszerű kerülőút megnöveli a szállítási és biztosítási költségeket is.

Először október 19-én jelentette az amerikai haditengerészet, hogy a USS Carney romboló a Vörös-tenger felett lelőtt négy robotrepülőt és több drónt, amelyek a jemeni partoktól Izrael irányába tartottak. A Jemen nyugati partvidékét ellenőrzésük alatt tartó húszik büszkén felvállalták az incident, amit aztán még sok hasonló követett. A húszik egyik szóvivője azt állította, hogy a támadásokkal a gázai palesztinok mellett akarnak kiállni, és azt is mondta, hogy addig folytatódni fognak a támadások, amíg Izrael nem engedélyezi elegendő élelmiszer- és orvosi segély bejutását a Gázai övezetbe.

Az Egyesült Államok kedden jelentette be, hogy tíz ország együtt fog fellépni a Vörös-tenger hajóforgalmának védelmében. A koalícióhoz azóta már több mint húsz ország csatlakozott.

(Sky News, MTI)

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közlése szerint a Yiftah tartalékos dandár csapatai rajtaütést hajtottak végre Gázaváros déli részén, amelynek során több tucat Hamász-terroristát megöltek. Az IDF szerint a terroristákat egy parancsnoki központként használt épületbe szorították be, amire ezután egy vadászrepülőgép mért csapást.

Szintén Gázaváros déli részén a Yiftah dandár mesterlövészei megöltek több fegyverest, akik az izraeli csapatok megtámadására készültek. „Más, a dandár által azonosított, a Hamász által használt épületekre is csapást mértek repülőgépek a térségben” – tette hozzá az IDF.

Gázaváros egy meg nem határozott területén, az IDF 14. tartalékos páncélos dandár csapatai azonosították a Hamász fegyveresek egy csoportját, és légicsapást mértek rájuk. „A Gázavárosban történt incidensek azt jelzik, hogy bár az IDF operatív ellenőrzést gyakorol a terület felett, még mindig harcolnak a kisebb Hamász-sejtek ellen” – írták.

Az IDF szerint a 179. tartalékos páncélos dandár Gáza központjában, egy óvodában fegyverraktárat talált. A fegyverek között aknavetők, RPG-k és más robbanóanyagok is voltak.

(Times of Israel)

Szombat reggel az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője azt közölte, hogy „az izraeli erők ma reggel és az éjszaka folyamán számos támadást hajtottak végre a Hezbollah célpontjai ellen Libanon területén”. Daniel Hagari az X-en azt írta, a célpontok között „terrorista infrastruktúrák és egy katonai tábor is volt”. Elemzők régóta tartanak attól, hogy az Irán által támogatott, dél-libanoni székhelyű Hezbollah terrorszervezet is bevonódik a gázai-izraeli háborúba, ami tovább eszkalálhatja a konfliktust a térségben.

(Sky News)

  • A Gázai övezet egészségügyi tisztviselői szerint több mint 20 ezer palesztin halt meg a háborúban. Ez a szám a terület háború előtti lakosságának közel egy százalékát jelenti.
  • Az Egyesült Államok kijelentette, hogy kész támogatni az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, aminek célja a gázai segélyszállítmányok fokozása.
  • A Hamász kizárta további túszok szabadon engedését, amíg Izrael teljesen be nem szünteti agresszióját. Az október 7-én elrabolt túszok közül körülbelül 120-an továbbra is a Hamász fogságában lehetnek.
  • A gázai háború első hónapjában Izrael több száz hatalmas bombát dobott le, amelyek közül sok képes volt több mint 300 méteres távolságból is megölni vagy megsebesíteni embereket.
  • Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő az Izrael-Hamász háború kezdetén arra kérte Joe Biden amerikai elnököt, hogy gyakoroljon nyomást Egyiptomra gázai menekültek befogadása érdekében, de Biden ezt visszautasította.
  • Több mint 20 ország lépett be abba az Egyesült Államok által kezdeményezett tengeri koalícióba, ami a Vörös-tenger kereskedelmi forgalmát próbálja majd megvédeni a jemeni húszik támadásaitól.
  • Az Európai Bizottság 118,4 millió eurós (csaknem 45 milliárd forint) támogatási csomagot fogadott el a Palesztin Hatóság támogatására.
  • A gázai palesztin háztartások negyede – nagyjából 500 ezer ember – katasztrofális körülményekkel néz szembe, állapította meg az ENSZ élelmezésbiztonsági szerve.
  • Az izraeli hadsereg kiterjeszti a szárazföldi offenzívát a Gázai övezet középső részén.
  • Izrael ENSZ-nagykövete bírálta a Biztonsági Tanács által pénteken elfogadott határozatot, ami a gázai civileknek nyújtott humanitárius segélyek növelését sürgeti.

António Guterres ENSZ-főtitkár szombat reggel az X-en azt írta, hogy az elmúlt 75 nap során az ENSZ 136 munkatársa halt meg a Gázai övezetben, amire a világszervezet történetében „még nem volt példa”. Az ENSZ vezetője hozzátette: „A legtöbb munkatársunknak el kellett hagynia az otthonát. Tisztelettel adózom előttük és a több ezer segélymunkás előtt, akik életüket kockáztatva támogatják a gázai civileket”.

Guterres egy másik bejegyzésben azt írta, hogy „Izrael azzal, ahogyan ezt az offenzívát végzi, hatalmas akadályokat gördít a humanitárius segélyek szétosztása elé”. Az ENSZ-főtitkár kiemelte, hogy a hatékony gázai segélyakcióhoz biztonságra, biztonságban dolgozó személyzetre, logisztikai kapacitásra és a kereskedelmi tevékenység újraindítására lenne szükség.

(Guardian)

Az előző nap eseményeit ide kattintva tudják visszaolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!