Izraeli kötődésű kereskedelmi hajót ért dróntámadás az Arab-tengeren

2023. december 23. – 13:44

Másolás

Vágólapra másolva

Izraeli kötődésű kereskedelmi hajót ért dróntámadás India nyugati partjainál, az Arab-tengeren. A libériai zászló alatt közlekedő, vegyianyagot szállító tartályhajót mintegy 200 kilométerre a nyugat-indiai Veraval partjaitól érte a csapás, miután legutóbb Szaúd-Arábiában kötött ki – közölte az Ambrey nevű, hajózási biztonsággal foglalkozó brit magáncég. „A pilóta nélküli repülőgépes támadás robbanást és tüzet okozott a fedélzeten. Szerkezeti károkat is jelentettek, és némi víz is került a fedélzetre. A legénység egyik tagja sem sebesült meg. A hajó izraeli kötődésű volt. Legutóbb Szaúd-Arábiában kötött ki, ami után Indiába tartott” – mondta a cég szóvivője.

A jemeni húszi lázadók által elkövetett dróntámadások és szabotázsakciók száma úgy megszaporodott az elmúlt időszakban, hogy a kereskedelmi hajótársaságok átmenetileg sorra hagyják el a világ egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalát, a Vörös-tengert és a Báb el-Mandeb szoros környékét. A kényszerű kerülőút megnöveli a szállítási és biztosítási költségeket is.

Először október 19-én jelentette az amerikai haditengerészet, hogy a USS Carney romboló a Vörös-tenger felett lelőtt négy robotrepülőt és több drónt, amelyek a jemeni partoktól Izrael irányába tartottak. A Jemen nyugati partvidékét ellenőrzésük alatt tartó húszik büszkén felvállalták az incident, amit aztán még sok hasonló követett. A húszik egyik szóvivője azt állította, hogy a támadásokkal a gázai palesztinok mellett akarnak kiállni, és azt is mondta, hogy addig folytatódni fognak a támadások, amíg Izrael nem engedélyezi elegendő élelmiszer- és orvosi segély bejutását a Gázai övezetbe.

Az Egyesült Államok kedden jelentette be, hogy tíz ország együtt fog fellépni a Vörös-tenger hajóforgalmának védelmében. A koalícióhoz azóta már több mint húsz ország csatlakozott.

(Sky News, MTI)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!