HRW: A Reuters újságírójának meggyilkolásával Izrael háborús bűncselekményt követett el

2023. december 8. – 13:31

Másolás

Vágólapra másolva

A Human Rights Watch (HRW) emberi jogi szervezet szerint Izrael háborús bűncselekményt követett el, amikor megölték Issam Abdallah-t, a Reuters újságíróját – írja a Guardian. Az eset október 13-án történt, amikor Abdallah több újságíróval együtt Libanonból tudósított, az izraeli határhoz közel, és egy izraeli tüzérségi lövedék csapódott közéjük. Hat másik újságíró megsérült.

Egy kép Issam Abdallah Reuters-újságíróról és a felszerelése, ami nála volt, amikor a Reuters nyomozása szerint egy izraeli tank eltalálta – Fotó: Emilie Madi / Reuters
Egy kép Issam Abdallah Reuters-újságíróról és a felszerelése, ami nála volt, amikor a Reuters nyomozása szerint egy izraeli tank eltalálta – Fotó: Emilie Madi / Reuters

A HRW szerint az újságírók civilek, szándékosan támadták őket, emiatt számít az eset háborús bűncselekménynek. Az izraeli hadsereg az eset után azt írta, hogy sajnálja, de nem az ő felelősségük, mert az újságírók egy olyan területen voltak, ahol aktív harcok folytak. Ettől függetlenül vizsgálják az esetet.

A Reuters csütörtökön írt arról, hogy a vizsgálatuk alapján egy izraeli tank lőtt rá az újságírókra, méghozzá kétszer egymás után. Abdallah-val az első találat végzett, a második az al-Dzsaszíra autóját találta el. A Reuters szerint olyan bizonyítékokat találtak, amik szerint egyértelmű, hogy a tank direkt lőtt az újságírókra, akik szinte mind a szokásos kék sisakot és kék golyóálló mellényt viselték.

Izrael továbbra is csak annyit állít, hogy tudnak az esetről, és vizsgálják.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!