Több tucat palesztint térdeltettek alsónadrágra vetkőztetve az izraeli katonák Gázában

2023. december 9. – 00:22

Másolás

Vágólapra másolva

A BBC hitelesítette azt a közösségi médiában keringő videót, amin egy csoport alsónadrágra vetkőztetett férfi látható, akiket az őket őrző katonák a földön térdeltetnek. Egy 22 éves palesztin férfi később elmondta a BBC-nek, hogyan vették őrizetbe több tucat társával együtt az izraeli erők csütörtökön Gáza északi részén, Beit Lahiában.

Részlet a videóból.
Részlet a videóból.

A férfi szerint órákig kellett az utcán ülnie, megbilincselve és bekötött szemmel, mielőtt Beit Lahiából egy teherautóval ismeretlen helyre vitték. Miután leszállították őket a teherautóról, néhányukat véletlenszerűen kiválasztva a Hamásszal való kapcsolatukról faggatták.

Az egyik képen – amelyet a BBC még nem hitelesített – férfiak térdelnek bekötött szemmel egy nagy gödörben. A 22 éves férfi azt mondja, hogy ezen a helyszínen is szinte meztelenül hagyták őket apjával, testvérével és rokonaival, de éjszakára kaptak takarót. A kihallgatás után egy másik helyre vitték, majd később elengedték.

Az izraeli kormány szóvivője a videóról a BBC-nek azt mondta, hogy az őrizetbe vett férfiak mind katonakorúak, és „olyan területeken találtak rájuk, amelyeket a civileknek már hetekkel ezelőtt el kellett volna hagyniuk”.

Mark Regev, Netanjahu főtanácsadója a BBC-nek arról beszélt, hogy az akció során a Hamász tagjait keresték, azokat, akik „az október 7-i mészárlásért felelősek”. Azt próbálták megállapítani, hogy az összegyűjtött emberek közül „kinek a neve és arca illik az izraelieket lefejező, vagy nőket megerőszakoló személyek” fényképeihez. (BBC)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!