Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken ülésezik a gázai tűzszünetről

2023. december 8. – 09:29

Másolás

Vágólapra másolva

António Guterres főtitkár nyomására az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken ülést tart a gázai tűzszünet sürgetéséről. Guterres rendkívüli lépést tett azzal, hogy a tanácsnak küldött szerdai levelében hivatkozott az ENSZ Alapokmányának 99. cikkére, amely kimondja, hogy a főtitkár felhívhatja a tanács figyelmét „minden olyan ügyre, ami véleménye szerint veszélyeztetheti a nemzetközi békét és biztonságot”. Évtizedek óta senki nem hívta életre a 99. cikkelyt.

„Az izraeli védelmi erők folyamatos bombázása miatt és a túléléshez nélkülözhetetlen eszközök nélkül várható, hogy a kétségbeejtő körülmények közepette hamarosan teljesen felbomlik a közrend, ami lehetetlenné teszi a most is korlátozott humanitárius segítségnyújtást” – írta a főtitkár.

Miután Guterres elküldte levelét, az Egyesült Arab Emírségek határozattervezetet készített, amelyről pénteken szavaznak a tanács tagjai.

Az Egyesült Államok, Izrael legerősebb szövetségese, amely megvétózta az egyik korábbi határozattervezetet, és elutasítja a tűzszünet gondolatát, kijelentette, hogy a tanács új határozata ebben a szakaszban nem lenne „hatékony”.

Eli Cohen izraeli külügyminiszter a cikkely életbe hívása után kijelentette, hogy Guterres „veszélyt jelent a világbékére”.

(The Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!