Az elkövetkező napokban megnyílhat az Izrael és Gáza közötti határátkelő

2023. december 8. – 09:30

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael azt állítja, hogy a következő napokban megnyitja a Kerem Salom-i határátkelőt Izrael és Gáza között a segélyszállító teherautók átvizsgálására. Azt nem részletezte, hogy a kamionok az ellenőrzést követően a Kerem Salom-i átkelőn keresztül átjuthatnak-e Gázába, vagy az egyiptomi rafahi átkelőn kell áthaladniuk.

„A Kerem Salomot csak ellenőrzés céljából nyitjuk meg. Ez a következő napokban fog megtörténni” – mondta Elad Goren ezredes egy sajtótájékoztatón.

Néhány órával később Martin Griffiths, az ENSZ humanitárius ügyekért felelős főtitkárhelyettese és sürgősségi segélyezési koordinátora azt mondta, hogy vannak „ígéretes jelek”, amelyek arra utalnak, hogy az átkelőt „hamarosan meg lehet nyitni”.

A Hamász támadását követően Izraelben reked palesztinok térnek vissza Gázába a Kerem Salom-i határátkelőn 2023. november 3-án – Fotó: Said Khatib / AFP
A Hamász támadását követően Izraelben reked palesztinok térnek vissza Gázába a Kerem Salom-i határátkelőn 2023. november 3-án – Fotó: Said Khatib / AFP

Griffiths sem árult el részleteket arról, hogy az átkelő pontosan milyen szerepet tölt majd be.

Az ENSZ hetek óta szorgalmazza az átkelő megnyitását, mondván, ez megkönnyítené a létfontosságú humanitárius segélyek szállítását Gázába.

(CNN)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!