Netanjahu azt állítja, hogy körbekerítették a Hamász-vezető házát Gázában

2023. december 6. – 09:53

frissítve

Netanjahu azt állítja, hogy körbekerítették a Hamász-vezető házát Gázában
Sigal Manzuri és a család barátja, Lior Goldstein ölelik egymást a Nova fesztivál helyszínén, a megölt vagy elrabolt résztvevők fotói között. Sigal Manzuri két lánya halt meg a Hamász támadásában – Fotó: Amir Cohen / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Az izraeli hadsereg folytatja a szárazföldi hadműveletet, súlyos harcok dúlnak a Gázai övezet északi és déli részén is
  • Az izraeli rendőrség újságíróknak megmutatott egy olyan videót, amin az látható, hogy iszlamisták csoportosan erőszakolnak meg nőket
  • Benjamin Netanjahu felszólította a nemzetközi közösséget, hogy szólaljon fel a súlyos atrocitások ellen
  • Az izraeli hadsereg szerint még 138 túszt tart fogságban a Hamász
  • Az ENSZ szerint 600 ezer embert evakuáltak eddig a Gázai övezetből, nekik nincs hová menniük
  • Hán Júniszban apokaliptikus állapotok vannak, a kórházban kritikusan kevés az orvosi ellátmány, a benzinkutakon nincs benzin

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) jelentése szerint a 98. hadosztálya vezeti a szárazföldi offenzívát a Gázai övezet déli részén, és csapataik már körül is zárták a legnagyobb várost, Hán Juniszt, amelynek már a központját is elérték.

A hadosztály az IDF közlése szerint kombinált támadást indított Hán Juniszban a Hamász terrorszervezet legfontosabb központjai ellen. Azt írták, hogy a csapatok néhány órán belül áttörték a Hamász Khan dandárjának védelmét, bekerítették a várost, és elkezdtek egyre mélyebbre hatolni. A város központjában célzott rajtaütéseket hajtottak végre, Hamász-ügynököket öltek meg és a terrorcsoport infrastruktúrájának egy részét is megsemmisítettek.

A 98. hadosztály ejtőernyősökből, kommandódandárból és egy elit tüzérezredből áll. A bevonulásával a Gázai övezetben immár négy IDF-hadosztály tevékenykedik

Az IDF szerint a 98. hadosztály csapatai eddig sok hamászost öltek meg szárazföldi harcokban és légicsapásokban, és mintegy 30 alagútaknát találtak, amelyeket megsemmisítettek. Egy olyan mecsetet is elpuszítottak, amelyet fegyverraktárnak használtak.

(Times of Israel)



A Gázai övezet déli részének legnagyobb városa és a szárazföldi offenzíva legújabb célpontja, Hán Junisz lakói azt mondják, hogy az izraeli hadsereg olyan röplapokat szór le, amelyen egy Korán-versidézet szerepel.

A versben az áll, hogy árvíz söpri majd el a vétkeseket. Hogy ezzel mire akarnak utalni az izraeliek, arra több megfejtés is érkezett.

A Times of Israel egy gázai újságíróra hivatkozva azt írta, a lakosok meg vannak győződve arról, hogy a Koránban és a Bibliában a Noé özönvízére való utalás azt jelenti, hogy valami sokkal rosszabb jön.

Van, aki szerint a röplap csak egy utalás a Hamász október 7-i támadására, amely az al-Aksza Özönvíz nevet kapta, más vélemények szerint viszont az izraeli hadsereg így tudatja – ilyen jelentések egyébként már keringenek – , hogy majd tengervízzel árasztja el a Hamász alagútjait, hogy kisöpörje a terroristákat.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy videóra rögzített beszédben azt mondta, hogy az izraeli erők körbevették a Hamász vezetőjének, Jahja Szinvárnak a házát.

„Tegnap azt mondtam, hogy a haderőin mindenhová elérnek a Gázai övezetben. Ma már bekerítették Szinvár házát. Lehet, hogy a háza nem az erődje, de ha el is menekül, csak idő kérdése, hogy mikor kapjuk el” – mondta Netanjahu.

Jahja Szinvár – Fotó: Mahmud Hams / AFP
Jahja Szinvár – Fotó: Mahmud Hams / AFP

Szinvár a Hamász alapítótagja, és az egyik legbefolyásosabba vezetőjévé emelkedett. Izraeli tisztviselők szerint ő kezdeményezte és találta ki az október 7-i támadás tervét, bár valószínűleg a részleteket már nem ő, hanem katonai parancsnokai dolgozták ki.

A feltételezések szerint Szinvár most Gáza déli részén, a Hamász alagútrendszerében rejtőzik.

(via Guardian)

Vlagyimir Putyin ritkán látogat a Közel-Keletre miután Oroszország elveszítette befolyását a térségben, de most az Egyesült Arab Emírségekbe és Szaúd-Arábiába is elutazott az orosz elnök.

Putyin először az Emírségekben, Abu-Dzabiban találkozott Mohamed bin Zajed al-Nahjan elnökkel, de már Rijádban van, ahol Mohammed bin Szalmán koronaherceggel tárgyal olajról, a gázai konfliktusról és Ukrajnáról.

A Hamász, amelyet a legtöbb nyugati ország terrorista csoportnak tekint, jó viszonyban van Oroszországgal, és gyakran küld delegációkat Moszkvába, így Putyin szerepvállalás érthető is. Ha közvetítő tud lenni, újra megerősödhet a térségben.

Putyin persze azért is utazott el ebbe a két arab országba, mert nem kell attól tartania, hogy letartóztatják. Az orosz elnök ellen ugyanis nemzetközi elfogatóparancs van érvényben március óta. A vádak szerint ukrán gyerekek Oroszországba való deportálásáért felelős. Szerencséjére sem az Emírségek, sem Szaúd-Arábia nem írta alá a Nemzetközi Büntetőbíróság egyezményét, így biztos lehetett abban, hogy nem tartóztatják le.

(via Guardian)

Izrael 10 ezer tonna katonai felszerelést kapott a Gázai övezeti háború kezdete óta az Egyesült Államoktól – közölte az izraeli védelmi minisztérium.

Eddig már kétszáz teherszállító repülőgép érkezett Izraelbe, és a szállítmányokkal főleg páncélozott járművek, lőszerek, személyi védelmi felszerelések és orvosi eszközök érkeztek. (MTI)

Amerikai tisztviselők arra számítanak, hogy Izrael gázai szárazföldi inváziójának jelenlegi szakasza, amely az övezet déli részén zajlik, még több hétig is, valószínűleg januárig is eltart. Ezek után alacsonyabb intenzitású lehet a harc, egy-egy helyszínre koncentrálva próbálnak majd konkrétan kijelölt Hamász-vezetőket és -harcosokat megcélozni, írta a CNN.

Az izraeli tisztviselők azt állítják, hogy a végső céljuk a Hamász olyan mértékű meggyengítése, hogy a csoport soha ne tudja megismételni az október 7-én Izrael ellen elkövetett támadást. Ez a cél – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő a CNN-nek – valószínűleg nem érhető el a naptári év végéig.

Az amerikai hírszerzés szerint Izrael nem tudja a végtelenségig fenntartani a nagy intenzitású műveletek szintjét – már így is sok tartalékost mozgósított – , hiszen az ország északi határán is napi rendszerességgel kell reagálnia a libanoni Hezbollah támadásaira. Ez is egy olyan ok, ami miatt át kell térniük a célzottabb rajtaütésekre.

Az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítője (UNRWA) szerint 600 ezer olyan embert szólítottak fel, hogy hagyja el Gáza déli részét, akinek nincs hová mennie, mert az óvóhelyek túlzsúfoltak. Azt írták, hogy közel felüknek már korábban is el kellett hagyniuk az otthonukat.

Az otthonaik elhagyására kényszerült palesztinok menekülttábora Rafahban – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
Az otthonaik elhagyására kényszerült palesztinok menekülttábora Rafahban – Fotó: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

(BBC)


A Hamász vezette egészségügyi minisztérium közleménye szerint az elmúlt 24 órában 73 holttestet és 123 sérültet szállítottak a Gáza központjában lévő al-Aksza kórházba. A közlemény nem tesz különbséget a civil és a fegyvere halálos áldozatai között, de azt írták, hogy a halottak 70 százaléka nő és gyerek.

(BBC)

Megszólaltak a figyelmeztető szirénák Eilatban, Izrael déli üdülő- és kikötővárosában, a Vörös-tenger partján. Míg Izrael északi részén, a Libanonnal húzódó kék vonal közelében és délen, a Gázai övezet közelében rendszeresen megszólalnak a figyelmeztető szirénák, addig ez Eilatban ritkább. A mostani konfliktusban már korábban is célba vette a várost a jemeni Houthi-csoport, valamint egy Gázából indított nagy hatótávolságú csapáskísérlet is.

(Times of Israel)

Súlyos harcok zajlanak szerte a Gázai övezetben, miután folytatódott az izraeli erők szárazföldi hadművelete délen és északon is, írja a BBC. A harcok házról házra zajlanak, az izraeli hadsereg most elsősorban a kedden is hevesen támadott Hán Júniszra koncentrál, mert úgy gondolják, a Hamász magasrangú vezetői a városban bújkálnak. A Hán Júniszban élőket Izrael arra utasította, hogy hagyják el a várost és az egyiptomi határon fekvő Rafah, valamint a közeli, tengerparti al-Mawasi terület felé vegyék az irányt.

Közben a hadjárat északon is folytatódik, többek között a Dzsabália menekülttábor körül – amely a háború előtt Gáza legnagyobb tábora volt –, és amelyet Izrael szerint a Hamász bázisként használt. Nem világos, hogy hány civil tartózkodik még Dzsabáliában, de az elmúlt hetekben izraeli légicsapások célpontja volt. Izrael másik célpontja a Hamász másik fellegvárának tekintett Shejaiya környékén van, Gáza városhoz közel.

(BBC)

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője megerősítette, hogy a Hamász még mindig 138 túszt tart fogva a Gázai övezetben, és felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen többet szabadon bocsátásuk érdekében.

„Hírszerzésünk figyelemmel kíséri a túszok helyzetét, és teljes bizonyossággal állíthatom, hogy a Hamász fogságában töltött minden pillanat életveszélyt jelent számukra” – mondta sajtótájékoztatóján Hagari. „Minden nap, minden óra, minden perc kritikus” – mondta.

Hagari szerint a nemzetközi közösségnek „cselekednie kell”, és hozzáférést kell biztosítani a Vöröskeresztnek a túszokhoz.

A legutóbbi ideiglenes tűzszünet során összesen 105 túszt engedtek szabadon izraeli börtönökben fogva tartott palesztinokért cserébe.

Nem csillapodnak a Gázai övezet déli részén, mivel az izraeli erők továbbra is figyelmeztetik a lakosokat a Hamász ellen irányuló műveleteikre az övezet déli részén – különösen Hán Júnisz térségében, ahol Izrael szerint a Hamász vezetői rejtőzködnek. Az IDF nem engedi a civileknek, hogy használják a Szalah al-Din utat, ami a Gáza teljes hosszán át vezető főút, és amit evakuációs útvonalként használnak. Az út frontvonal, és „rendkívül veszélyes” megközelíteni, posztolták az X-en.

Fotó: Amir Cohen / Reuters
Fotó: Amir Cohen / Reuters

(BBC)

A Hamász fegyveres szárnya azt állítja, hogy kedden megölt vagy megsebesített nyolc izraeli katonát és megsemmisített 24 katonai járművet, írja a Reuters. Az IDF korábban nyilvánosságra hozta két katona nevét, akik állítása szerint kedden haltak meg – az egyikük a gázai harcokban, a másik pedig egy dél-izraeli autóbalesetben.

Joe Biden amerikai elnök rettenetesnek nevezte az iszlamisták Izrael ellen októberben végrehajtott támadása során elkövetett szexuális bűncselekményeit, és felszólította a nemzetközi közösséget, ítélje el „ezt az elképzelhetetlen kegyetlenséget”. Bár az ügyben még tart a nyomozás, az izraeli kormány egyebek között az ENSZ-t is azzal vádolta, hogy szemet huny az izraeli áldozatok fölött.

Maj Golan, a nők jogaiért felelős tárca nélküli izraeli miniszter megerősítette, hogy csak nagyon kevés nő élte túl a nemi erőszakot, és ők sem képesek egyelőre beszélni róla, jelenleg orvosi kezelést kapnak. Az Orvosok az Emberi Jogokért Izraelben nevű jogvédő szervezet – mely korábban egyébként a Gázai övezetben élők mellett is felszólalt – novemberben tette közzé az első vizsgálati eredményeit az ügyben.

Hadasz Civ, a szervezet egyik vezetője azt mondta, már kiderítették, hogy több helyen, több alkalommal is elkövettek nemi erőszakot, és most azt próbálják kideríteni, vajon a fegyveresek a Hamásztól kaptak-e parancsot a szexuális bűncselekmények elkövetésére.

Az iszlamista szervezet tagadta, hogy tagjaik ilyen jellegű atrocitásokat követtek volna el.

(MTI)

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök felszólította a nemzetközi közösséget, hogy emelje fel szavát a Hamász által október 7-én Izrael ellen elkövetett támadások során állítólagosan elkövetett szexuális támadások, nemi erőszak és csonkítások ellen. Azt mondta, elvárja, hogy minden „civilizált vezető, kormány, nemzet felemelje szavát ez ellen az atrocitás ellen”.

Azt mondom a nőjogi szervezeteknek, az emberi jogi szervezeteknek: hallottatok az izraeli nők megerőszakolásáról, szörnyű atrocitásokról, szexuális csonkításokról – hol a fenében vagytok?

– mondta.

18

A megtekinteni kívánt oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozni szeretné a korhatáros tartalmak elérését a számítógépén, akkor használjon megfelelő szűrőprogramot!

A megtekinteni kívánt oldal tartalma az Országos Audiovizuális Tanács 220/2011 sz. határozatának 21. cikkelye szerint rögzített besorolás alapján e) vagy f) kategóriába tartozik, kiskorúak nem tekinthetik meg.

Az Egyesült Államok vízumtilalmat rendelt el az Izrael által megszállt Ciszjordániában elkövetett erőszakért felelős szélsőségesek számára. Antony Blinken külügyminiszter közölte, hogy az izraeli telepesek palesztinok elleni támadásai ellen lépnek így fel, de a tilalom az erőszakkal vádolt palesztinokra is vonatkozik majd.

Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, a tilalom „tucatnyi” szélsőséges izraeli állampolgárt és néhány családtagjukat érinti, de konkrét neveket nem mondott az amerikai törvényekre hivatkozva.

Ciszjordániában megugrottak a támadások azóta, hogy a Gázai övezetben kitört a háború, amelyet a Hamász október 7-i dél-izraeli támadása váltott ki.

(BBC)

Az üzemanyag és az orvosi ellátmány kritikusan alacsony szinten van a Gáza központjában lévő al-Aksza kórházban az útlezárások miatt, miközben naponta több száz beteget vesznek fel – közölte az Orvosok Határok Nélkül (MSF).

A kórház, amelybe – igazgatója szerint – 45 olyan ember holttestét szállították, akiket kedden öltek meg egy Deir al-Balahot ért izraeli csapás következtében, naponta 150-200 sebesült beteget fogad, amióta pénteken megszűnt az Izrael és a Hamász közötti tűzszünet – közölte a segélyszervezet.

(Guardian)

Az ENSZ vezető segélyszervezeti tisztviselője szerint a Gázai övezet déli részén végrehajtott izraeli katonai művelet ugyanolyan pusztító volt, mint északon, „apokaliptikus” körülményeket teremtett, és véget vetett minden lehetőségnek az érdemi humanitárius műveletekre.

A Gázai övezet északi részén található Dzsabália menekülttábor november végén – Fotó: Anas al-Shareef / Reuters
A Gázai övezet északi részén található Dzsabália menekülttábor november végén – Fotó: Anas al-Shareef / Reuters

Martin Griffiths, az ENSZ sürgősségi segélykoordinátora azt mondta, hogy az egész nemzetközi segélyszervezet nevében szólt, amikor kijelentette, hogy a folyamatos offenzíva megfosztotta a segélyszervezetek dolgozóit minden jelentős eszköztől, hogy segítsenek a 2,3 millió gázai lakosnak, azon kívül, hogy a harcok azonnali befejezésére szólítanak fel.

(Guardian)

Az izraeli hadsereg reggeli helyzetjelentésében közölte, hogy „körülbelül 250 terrorista célpontra mért csapást a Gázai övezetben”. „A csapások során a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetek terroristáit likvidálták, és számos terrorista infrastruktúrát megsemmisítettek”, írták a Telegramon.

Az IDF vezérkari főnöke az X-re feltöltött videójában azt mondta, hogy az izraeli hadsereg a szárazföldi műveletek harmadik fázisába lépett, északon a Hamász több fegyveres sejtjét megsemmisítették, és most a Gázai övezet déli részén támadják tovább a terrorszervezet állásait.

Az előző nap eseményeit ide kattintva olvashatja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!