Januárig tarthat az izraeli offenzíva, utána célzottabb rajtaütésekre válthatnak az amerikai hírszerzés szerint

2023. december 6. – 18:32

Másolás

Vágólapra másolva

Amerikai tisztviselők arra számítanak, hogy Izrael gázai szárazföldi inváziójának jelenlegi szakasza, amely az övezet déli részén zajlik, még több hétig is, valószínűleg januárig is eltart. Ezek után alacsonyabb intenzitású lehet a harc, egy-egy helyszínre koncentrálva próbálnak majd konkrétan kijelölt Hamász-vezetőket és -harcosokat megcélozni, írta a CNN.

Az izraeli tisztviselők azt állítják, hogy a végső céljuk a Hamász olyan mértékű meggyengítése, hogy a csoport soha ne tudja megismételni az október 7-én Izrael ellen elkövetett támadást. Ez a cél – mondta egy magas rangú amerikai tisztviselő a CNN-nek – valószínűleg nem érhető el a naptári év végéig.

Az amerikai hírszerzés szerint Izrael nem tudja a végtelenségig fenntartani a nagy intenzitású műveletek szintjét – már így is sok tartalékost mozgósított – , hiszen az ország északi határán is napi rendszerességgel kell reagálnia a libanoni Hezbollah támadásaira. Ez is egy olyan ok, ami miatt át kell térniük a célzottabb rajtaütésekre.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!