A Palesztin Vörös Félhold szerint izraeli katonák megöltek egy palesztin földművest

2023. november 26. – 16:44

Másolás

Vágólapra másolva

A Palesztin Vörös Félhold Társaság szerint az izraeli erők vasárnap meggyilkoltak egy palesztin földművest Gázában.

„Bár a humanitárius tűzszünet harmadik napja tart, az izraeli megszálló erők a közelmúltban két földművest vettek célba az al-Magházi tábortól keletre, az egyikük meghalt, a másikuk megsebesült” – írja a szervezet.

Izrael nem kommentálta az esetet, de félő, hogy veszélybe sodorhatja az alkut, miszerint a Hamász által fogva tartott 50 túszt a tűzszünet négy napja során kicserélik 150, addig izraeli börtönben raboskodó palesztin fogollyal.

Egy magas rangú palesztin forrás szerint a vasárnapi szakasz „bonyolultnak” tűnik. A Reuters megkérdezte, hogy a földműves megölése késleltetheti-e a túszok elengedésének harmadik szakaszát, a forrás azt válaszolta, nem tudja.

A feszültség további jeleként a COGAT, a palesztinokkal való polgári koordinációért felelős izraeli ügynökség azzal vádolta a Hamászt, hogy egy ellenőrzőponton blokkolta azokat a teherautókat, amelyek megpróbáltak humanitárius segélyt szállítani Gáza északi része felé.

Tizenhárom izraeli és négy thai állampolgár jutott át Izraelbe vasárnap hajnalban, miután a Hamasz egy újabb turnust engedett szabadon a fogva tartott túszok közül.

(Reuters, The Guardian)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!