Rakétacsapás Szíriában, ágyútűz Libanonban, rajtaütés Ciszjordániában

2023. november 22. – 16:21

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben a világ figyelme elsősorban Gázára összpontosul, nem szabad elfelejteni, hogy a háborúnak több, alacsonyabb hőfokon izzó mellékhadszíntere van, ezeken a frontokon szerdán is folytak harci cselekmények. Lássuk csak:

  • A síita Hezbollah szokása szerint néhány rakétát átlőtt a libanoni határon, lövedékei azonban nem okoztak érdemi károkat. Az október 7-e óta követett forgatókönyv szerint az izraeli hadsereg tüzérségi tűzzel válaszolt, harckocsijai pedig kilőttek néhány lövedéket egy ellenséges megfigyelőállásra. Emberveszteségekről egyik oldalról sem érkezett hír.
Füst gomolyog az izraeli határ mentén fekvő Kfar Klialibanoni város fölött egy november 22-i izraeli légicsapás után – Fotó: IDF via AFP
Füst gomolyog az izraeli határ mentén fekvő Kfar Klialibanoni város fölött egy november 22-i izraeli légicsapás után – Fotó: IDF via AFP
  • Az izraeli légierő gépei a Szíriától elcsatolt Golán-fennsík fölül két rakétát indítottak egy közelebbről meg nem nevezett szíriai célpont ellen. A szír állami média szerint az egyik rakétát sikerült elfognia a viszonylag korszerű légvédelemnek, a másik „anyagi kárt okozott”, de hogy miben, azt nem tudni.
  • Az Egyesült Államok az elmúlt napokban két légicsapást is végrehajtott Iránhoz lojális milíciák bázisai ellen. Az USA eddig a kényes politikai helyzet miatt vonakodott az amerikai bázisok elleni – egyébként komoly kárt rendszerint nem okozó – támadások Irakban történő megtorlásától.
  • Az 1967 óta az izraeli gyarmatosító törekvések (szemérmesebben: „telepesmozgalom”) fókuszában álló Ciszjordániában hat palesztin vesztette életét egy nagyszabású izraeli rajtaütésben. Tulkarm településen és környékén szerda kora reggel az izraeli katonák házról házra jártak, és több foglyot is ejtettek. A rajtaütés pontos okát, az áldozatok kilétét egyelőre nem ismerni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!