Benjámin Netanjahu bejelentette, hogy négynapos tűzszüneti megállapodást kötöttek a Hamásszal

2023. november 22. – 22:21

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este sajtótájékoztatót tartott Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter és Benni Ganc ellenzéki vezető, az izraeli háborús kabinet tagja. Netanjahu azt mondta, a háború kezdete óta folyamatosan a túszokra és családjaikra gondol, és ígéretet tett arra, hogy mindannyiukat haza fogják hozni.

„A négynapos tűzszüneti megállapodást a Hamászra gyakorolt hatalmas katonai nyomás és az izraeli kormány diplomáciai erőfeszítései révén sikerült elérni”

– mondta Netanjahu.

A megállapodás része lesz, hogy a Vöröskereszt meglátogatja a túszokat, és gyógyszereket visz nekik. Netanjahu azt mondta, arra számít, hogy néhány anyát és gyermeket szabadon engednek.

Az izraeli kormányfő kijelentette, hogy a tűzszünet alatt az Izraeli Védelmi Erők (IDF) felkészülnek a háború folytatására. „A háború folytatódik” – ismételte meg kétszer is Netanjahu. „Győzelemre állunk, és addig fogunk harcolni, amíg el nem érjük az abszolút győzelmet” – tette hozzá. Azt is mondta, hogy a tegnapi megbeszélések során megnyugtatták, hogy az izraeli katonák biztonsága garantált lesz az ideiglenes tűzszünet alatt.

Netanjahu megismételte, hogy a háború célja a túszok kiszabadítása és a Hamász felszámolása. Azt mondta, Izrael minden lehetőséget kihasznál arra, hogy a túszokat biztonságban hazavigyék. A túszok szabadon bocsátásának feltételeiről szólva azt mondta, hogy gyilkosokat nem engednek ki izraeli börtönökből. „Voltak különböző dolgok, amelyeket egyszerűen meg kellett tennünk” – tette hozzá az izraeli kormányfő, aki arról is beszélt, hogy a munkája során néha „rendkívül nehéz” döntéseket kell hoznia.

Joáv Gallant azt mondta, az IDF nagyon keményen harcol a Gázai övezetben, a védelmi miniszter szerint „lassan, de biztosan” lebontják a Hamász katonai kereteit. Gallant azt mondta, azt javasolta az izraeli parlamentnek, hogy az IDF még mélyebben hatoljon be a Gázai övezetbe, hogy megmutassák a Hamásznak az izraeli hadsereg erejét, és hogy túszokat mentsenek ki. Őszintén reméli, hogy a túszszabadítási megállapodást valóban végre fogják hajtani, és reméli, hogy a tárgyalások eredménye a következő napokban látható lesz.

(BBC, Sky News)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!