Az izraeli védelmi miniszter szerint csapataik „Gázaváros szívében” vannak

2023. november 7. – 07:55

frissítve

Az izraeli védelmi miniszter szerint csapataik „Gázaváros szívében” vannak
Izraeli katona Gázában – Fotó: Israeli Defence Forces / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva
  • Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn ismét kizárta a tűzszünetet addig, amíg a Hamász szabadon nem engedi a foglyokat.
  • Netanjahu beszélt arról is, hogy országa határozatlan ideig „teljes felelősséget vállal a biztonságért” a Gázai övezetben, miután véget ér a háború.
  • Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt állítja, hogy a csapatai elfoglalták a „Hamász katonai erődítményét” a Gázai övezeten belül.
  • Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy a Gázai övezetben érzéstelenítés nélkül végeznek műtéteket, köztük amputációkat is.
  • Kedden is folytatódtak a Hezbollah és Izrael közti harcok a libanoni határnál.
  • Hetven, nemzetközi humanitárius segélyt szállító teherautó lépett be a Gázai övezetbe.
  • Nem találnak kocsit, amivel elmehetnének a rafahi átkelőig, ezért hét magyar még mindig Észak-Gázában van

Ilyen a légiriadó Tel-Aviv egyik elővárosában a szálloda ablakából – írta kollégánk, Nyilas Gergely. A Telex tudósítói Izraelben vannak, hogy a helyszínről számoljanak be a történésekről.

Az izraeli hadsereg (IDF) csapatai Gázavárosban, az iszlamista Hamász fellegvárának „szívében vannak” – jelentette ki kedden Joáv Galant védelmi miniszter televíziókban közvetített sajtótájékoztatóján. Hangsúlyozta, hogy Izraelnek nem áll szándékában a háborút követően kormányozni a palesztinok lakta, part menti sávot.

„Az IDF erői Gázaváros szívében vannak. Északról és délről nyomultak be oda. A szárazföldi, a légi és a tengeri erők közösen rohamozták meg a várost” – mondta.

„Gyalog, páncélozott járművekkel és harckocsikkal haladnak utászok segítségével minden irányból, és egyetlen célpontjuk van, a Hamász-terroristák Gázavárosban, infrastruktúrájuk, parancsnokaik, bunkereik, kommunikációs központjaik. Szorul a hurok Gázaváros körül.”

A védelmi miniszter a várost „a legnagyobb, ember építette terroristabázisként” jellemezte. Mint mondta, a város alatt sok kilométernyi alagút húzódik, részben olyan iskolák és kórházak alatt, amelyekben a szélsőségesek fegyverraktárakat, kommunikációs központokat és rejtekhelyeket rendeztek be.

Közölte, hogy Jahja Szinvárt, a Hamász gázai vezetőjét elszigetelték bunkerében.

Egy újságíró azon kérdésére, hogy kinek az ellenőrzése alatt lesz az övezet a háború után, így válaszolt: „Azt tudom megmondani, hogy ki nem fogja kormányozni a Gázai övezetet. Sem a Hamász, sem Izrael. Minden más lehetséges.”

Galant újfent felszólította a palesztin civil lakosságot, hogy dél felé hagyja el Gázavárost a saját biztonsága érdekében.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megerősítette védelmi minisztere kijelentéseit, hozzátéve, hogy nem lesz tűzszünet, sem üzemanyag-szállítás a Gázai övezetbe, amíg a Hamász szabadon nem engedi az elhurcolt túszokat. A hadművelettel kapcsolatban pedig kijelentette, hogy „nem fognak megállni”.

A volt izraeli miniszterelnök, Ehud Barak arra figyelmeztetett a Politicónak adott interjújában, hogy az Egyesült Államok támogatása a háborús erőfeszítésekre heteken belül kimerülhet. Egyértelműsítette azt is, hogy vannak súrlódásaik az amerikaiakkal. Barak kijelentette, bár a Biden-kormányzat nem szabhatja meg Izraelnek, milyen lépésekkel feleljen a Hamász október hetediki brutális támadása után, de Izrael nem tudja majd figyelmen kívül hagyni a nagyobb önmérsékletre való felszólításokat.

A palesztin civil áldozatok száma ugyanis fokozatosan nő, és már a Hamász közlése szerint négyezer gyerek halt meg az offenzívában. Barak azt is világossá tette, hogy az európai közvélemény megértését is elveszíthetik, aminek egyenes következménye, hogy a kormányok sem támogatják Izrael törekvéseit. Úgy látja, hogy Izraelnek néhány héten belül le kell győznie a Hamászt.

A Hamász azt állítja, hogy néhány nappal ezelőtt szabadon akartak engedni 12 külföldi útlevéllel rendelkező gázai foglyot, de Gázaváros elfoglalása ezt megakadályozta – írja a Sky News.

Az al-Kasszam Brigádok, a Hamász fegyveres szárnya a Telegramon közzétett közleményében azt írta, hogy készen állt arra, hogy szabadon engedje őket, de a helyszínen kialakult helyzet és „az életüket fenyegető cionista agresszió akadályozza ennek megvalósítását”.

Múlt héten Abu Obeida, az al-Kasszam Brigádok szóvivője azt mondta, hogy néhány ország közvetítőkön keresztül beavatkozott, hogy szabadon engedjenek néhány külföldi állampolgárságú foglyot Gázában. Akkor amellett volt, hogy néhány foglyot valóban szabadon engedjenek.

Még mindig Gázában van az a hét magyar állampolgár, akik korábban nem tudtak eljutni a rafahi átkelőhöz, hogy kimeneküljenek az övezetből – írja az ATV.

Az ATV híradója diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a hét személy között van egy testvérpár gyerekekkel, egy nagybácsival és további hozzátartozókkal.

„Ahogy mindennap, ma is beszéltünk velük telefonon és azt tudom mondani, hogy épségben vannak” – nyilatkozta Paczolai Máté külügyi szóvivő.

Az érintett magyaroknak nagyjából 34-40 kilométeres útszakaszt kellene megtenniük, hogy a rafahi átkelőn keresztül Egyiptomba távozhassanak. A Külügyminisztérium közlése szerint azonban eddig nem sikerült megfelelő járművet és elegendő üzemanyagot keríteniük az útra, így a magyarok nem tudtak elindulni.

A török parlament kitiltotta a Coca-Cola és a Nestlé termékeit a étkezdéiből, mivel azok állítólag Izraelt támogatják – derül ki a parlament közleményéből.

„A döntés szerint a parlament területén található étkezdék, kávézók és teaházak az Izraelt támogató cégek termékeit nem árusíthatják” – áll a parlamenti közleményben, a cégek megnevezése nélkül.

Egy parlamenti forrás a Reutersnek elmondta, hogy a Coca-Cola üdítői és a Nestlé instant kávéi azok, amelyet eltávolítottak az étlapról. A forrás szerint a döntést a közvélemény miatt hozták meg, miután a török aktivisták az izraeli áruk és az általuk Izraelt támogatónak tekintett nyugati vállalatok bojkottjára szólítottak fel, kiemelve a két szóban forgó márkát is.

„A parlamenti házelnök hivatala nem maradt közömbös a közfelháborodással szemben, és úgy döntött, hogy eltávolítja e cégek termékeit a parlamenti kávézók és éttermek étlapjáról” – mondta a forrás.

A két vállalat még nem reagált azonnal a Reuters megkeresésére.

(Reuters)

Naponta átlagosan 33 teherautó jut át a rafahi átkelőn a Gázai övezetbe – közölte a Palesztin Vörös Félhold.

Így október 21. óta összesen 569 teherautó lépett be Gázába, ebből 93 hétfőn – jelentette a csoport. Kedden 70 teherautó jutott be Gázába az izraeli hatóságok szerint.

A háború kitörése előtt naponta mintegy 500 teherautó érkezett Gázába. Az ENSZ szerint a területen élő mintegy 1,2 millió ember már eddig is élelmiszersegélyre szorult. A háború kitörése óta szinte mindennap a célként kitűzött 100 teherautónyi alatt van a szállítmányok mennyisége, ami komoly élelmiszerhiányt okozhat az övezetben.

(BBC)

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint a háború kezdete óta 10 328-ra emelkedett a Gázában meghaltak száma – írja a Sky News.

Ez több mint háromszázzal több, mint a tegnapi 10 022 halálos áldozatról szóló szám. Az áldozatok között összesen 4237 gyerek van – közölte a minisztérium.

Találatot kapott mentőautó egy gázavárosi kórháznál – Fotó: Mohammed Al-Masri / File Photo / Reuters
Találatot kapott mentőautó egy gázavárosi kórháznál – Fotó: Mohammed Al-Masri / File Photo / Reuters

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy a Gázai övezetben érzéstelenítés nélkül végeznek műtéteket, köztük amputációkat is, a kritikusan alacsony ellátottság miatt.

A WHO egyike azon szervezeteknek, amelyek több segélyt kérnek az enklávéba, és „humanitárius szüneteket”, hogy a legsúlyosabb sérültek elhagyhassák az övezetet.

Egy szóvivő azt is elmondta, hogy a háború kitörése óta több mint 16 egészségügyi dolgozó halt meg, szolgálat közben, miközben a sérülteket és betegeket ápolták.

„Ők azok az emberek, akik az elhivatottságukkal fenntartják az egészségügyi rendszert, valahogy megtalálták a módját annak, hogy valamilyen szinten fenntartsák a szolgáltatást” – mondta Christian Lindmeier.

(Sky News)

Egy Ynetnek nyilatkozó biztonsági forrás szerint a Hamász vezette terrorszervezetek robbanószerkezeteket helyeznek el az utak és a polgári infrastruktúra alá Ciszjordánia palesztin városaiban – írja az MTI.

„Ahol felmerül a pokolgép gyanúja – a dzseníni menekülttáborban, Núr as-Sámszban vagy más helyeken –, ott a központi parancsnokság alatt álló mérnökök gondoskodnak a hatástalanításáról” – tette hozzá a biztonsági szakember. Hozzátette: nemcsak az izraeli haderőt, hanem a civileket is veszélybe sodorják ezzel a Hamász vezette szervezetek.

Palesztin jelentések szerint az izraeli hadsereg razziáján hétfő este Rámalláh közelében letartóztatták az Iszlám Dzsihád egyik magas rangú vezetőjét, Dzsuma Abdullah al-Taijját. Taijja korábban azért ült izraeli börtönben, mert terrorista szervezetet hozott létre Rámalláh térségében, amely több tucat fegyveres támadást hajtott végre izraeliek ellen.

Az izraeli hadsereg kora reggel rajtaütést hajtott végre a terrorista infrastruktúra felszámolására Núr as-Sámsz menekülttáborban és Tulkarem körzetében. A katonai szóvivők jelentése szerint a hadművelet során tűzharc tört ki, melyben drónnal légi támadást hajtottak végre a terroristák ellen, s legkevesebb egy palesztin fegyveres életét vesztette. Összecsapás alakult ki a Hebron melletti Szair faluban is, ahol a katonák megöltek egy palesztint, aki rájuk lőtt.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint egy izraeli katonai harckocsi megtámadott egy állítólagos terrorista osztagot Libanonban, amely szerintük megpróbált egy páncéltörő rakétát kilőni Shtula területére – írja a BBC.

Füst száll fel egy izraeli légitámadás után a határ libanoni oldalán – Fotó: Ramiz Dallah / Anadolu / AFP
Füst száll fel egy izraeli légitámadás után a határ libanoni oldalán – Fotó: Ramiz Dallah / Anadolu / AFP

„A mai nap folyamán az IDF erői megtámadták a Hezbollah terrorszervezet egyik állását, hogy megszüntessenek egy fenyegetést” – Daniel Hagari katonai szóvivő a közösségi médiában

Észak-Izrael és Dél-Libanon között október 7. óta gyakori a határon átnyúló tűzharc. Mind a Hamász, mind a Hezbollah azt állítja, hogy Libanonból támadják Izraelt.

Az izraeli védelmi minisztérium szerint a keddi napon hetven, nemzetközi humanitárius segélyt szállító teherautó lépett be a Gázai övezetbe a rafahi határon keresztül – írja a BBC.

A teherautókat, amelyek orvosi ellátmányt, élelmiszert és vizet tartalmaztak, az Egyiptomból való belépés előtt átvizsgálták – közölte a minisztérium illetékes ügynöksége.

A háború kitörése előtt naponta mintegy 500 teherautó érkezett Gázába. Az ENSZ szerint a területen élő mintegy 1,2 millió ember már eddig is élelmiszersegélyre szorult. A háború kitörése óta azonban szinte mindennap a célként kitűzött 100 teherautónyi alatt van a szállítmányok mennyisége, ami komoly élelmiszerhiányt okozhat az övezetben.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) humanitárius folyosó nyílt a Gázai övezet északi részén élő, délre menekülni kívánó civilek számára – írja a Guardian.

Az IDF arab szóvivője Avichay Adraee azt mondta, hogy a Szalah al-Dín út, amely az enklávé északi részéből délre vezet, helyi idő szerint 10 és 14 óra között biztonságosan járható lesz, a tegnapi naphoz hasonlóan.

„Szeretném tájékoztatni önöket, hogy bár a Hamász továbbra is aláássa az önök érdekében folyamatban lévő humanitárius erőfeszítéseket, és emberi pajzsként használja önöket, a mai napon az IDF ismét engedélyezi az áthaladást a Szalah al-Dín úton” – mondta.

„Ha törődnek magukkal és szeretteikkel, akkor az utasításainknak megfelelően induljanak dél felé” – tette hozzá.

Jelenleg délelőtt fél tizenkettő felé jár az idő Gázában, ami azt jelenti, hogy a lakosoknak körülbelül két és fél órájuk maradt a költözésre.

Bár Izrael többször is felszólította a gázai lakosokat, hogy a biztonság kedvéért költözzenek délre, továbbra is bombázzák a Gázai övezet déli részén fekvő városokat, például Rafahot és Khan Younist.

A Hamász által túszul ejtett két izraeli–magyar kislány édesanyja, Majan Zin arra kérte Joe Biden amerikai elnököt és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, hogy ha a lányait nem képesek kiszabadítani a Hamász fogságából, akkor küldjék be őt.

Majan Zin szeretné megfogni a kezüket és elmondani nekik, hogy minden rendben lesz – mondta el az ATV-nek.

Az édesanya elmondta, hogy az izraeli hatóságok minden információt megosztanak vele, amit a lányairól tudni lehet, de egyelőre nincs érdemi információjuk a tartózkodási helyükről és az állapotukról.

Majan Zin elmondása szerint már altatókkal sem tud aludni, enni is csak azért eszik, mert erős akar maradni addig, amíg a lányai hazatérnek. A gyerekeinek azt üzeni, hogy tegyék, amit mondanak nekik, maradjanak erősek, és próbáljanak segíteni a többi túsznak.

A Majan Zinnel készült interjút itt szemléztük bővebben.

A Ben Gurion repülőtéren a Hamász több mint 220 túszának portréja fogadja az érkezőket – írják helyszíni tudósítóink.

Tel-Avivban is sokfelé látható az október 7-i támadás áldozatainak fotója és a túszoké, akikhez már egy jelszóvá erősödött követelés is társul a plakátokon: Hozzátok őket haza, most!

Hozzátok haza most! – áll a túszok arcképe mellett – Fotó: Nyilas Gergely
Hozzátok haza most! – áll a túszok arcképe mellett – Fotó: Nyilas Gergely

A Jeruzsálemi Siratófalnál 1400 gyertyát gyújtottak meg, és a Gázában még fogva tartott mintegy 240 túsz arcát vetítették ki a város falaira.

A Hamász október 7-én megtámadta a Gázába vezető izraeli víz- és energiaellátó vezetékeket – közölte egy izraeli tisztviselő a Sky News-zal.

Elad Goren ezredes, az izraeli védelmi minisztérium Palesztin Hatóság és Izrael közötti polgári ügyekért felelős ügynökség (COGAT) vezetője arról beszélt, hogy nemrég létrehoztak egy bizottságot, amely a Gázai övezet humanitárius helyzetét vizsgálja. Ennek a vizsgálatnak az eredményeit taglalta az ezredes a Sky News-nak.

Goren szerint csak a Hamász próbálja meg úgy bemutatni az övezetet, mintha humanitárius válság lenne. Szerinte élelmiszerválság sincs. „A Hamász választja ki, mivel látja el a civileket, hogy a világ azt higgye, Izrael a felelős a rossz körülményekért az enklávéban” – mondta.

Állítása szerint a Hamásznak orvosi eszközei is vannak, de kiválogatja, hogy a szervezetnek mire van szüksége, és csak a maradék egy részét juttatja el a kórházaknak.

Hozzátette: az október 7-i Hamász-támadás során a terrorszervezet eltalált egy Gázába vezető vízvezetéket is, amit az izraeliek most saját magukat kockára téve pótolnak.

Goren szerint a Hamász október 7-én az Izraelből érkező 10 áramvezetékből kilencet is eltalált, ami korlátozza az áramellátást. Felhívta rá a figyelmet, hogy a kórházak egy része még mindig működik, bár a korai állítások szerint csak órákra elegendő üzemanyaguk volt a generátoraik működtetéséhez. Ugyanakkor a WHO szerint az övezet 36 kórháza közül 14 már nem működik, Gázavárosban és a terület északi részén pedig 23 kórházat evakuáltak. Izrael szerint a Hamász közben saját magának halmozott fel üzemanyagot az övezet határain.

A Sky News kérdésére, miszerint a Hamász szándékosan vette-e célba az energia- és vízellátó vezetékeket Izrael szerint, azt mondta, hogy a csoport azért próbál kárt okozni a gázai és izraeli infrastruktúrában, hogy „humanitárius válságot mutasson be a világnak”.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) azt állítja, hogy a csapatai elfoglalták a „Hamász katonai erődítményét” a Gázai övezeten belül – írja a Sky News.

A kedd reggel kiadott közlemény szerint az erődítmény „a Hamász terrorszervezethez tartozik a Gázai övezet északi részén”. A jelentések szerint páncéltörő rakétákat, indítórakétákat, egyéb fegyvereket és hírszerzési anyagokat találtak a helyszínen.

Egy vadászgép is csapást mért egy objektumra, ezzel az IDF becslései szerint 10 fegyveres Hamász-tagot öltek meg, a tengeri erők pedig stratégiai célpontokat és „technológiai eszközöket tartalmazó állásokat” támadtak.

„Továbbá az IDF csapatai felderítettek néhány Hamász-terroristát, akik elbarikádozták magukat az al-Kudsz kórház melletti épületben, és azt tervezték, hogy onnan támadást hajtanak végre az erők ellen” – állt a közleményben.

Hozzátették, hogy ezután a közelben légicsapást hajtottak végre, ami jelentős másodlagos robbanásokhoz vezetett, ez pedig szerintük egy Hamász fegyverraktár jelenlétére utal a polgári területen.

Több száz amerikai zsidó aktivista hétfőn csendben elfoglalta a New York-i Szabadság-szobrot – írja az MTI.

A tüntetők tűzszünetet és a „gázai palesztin civilek elleni népirtó bombázások” befejezését követelik. Többen fekete pólót viselnek amin „Nem a mi nevünkben” felirat szerepel. A transzparenseik szövege szabadságot követel a palesztinoknak,

"A zsidók azonnali tűzszünetet követelnek" feliratú pólót viselnek a tüntetők – Fotó: Stephanie Keith / 2023 Getty Images
"A zsidók azonnali tűzszünetet követelnek" feliratú pólót viselnek a tüntetők – Fotó: Stephanie Keith / 2023 Getty Images

„Zsidó ősünk, Emma Lazarus híres szavai, amelyeket erre az emlékműre véstek, arra késztetnek bennünket, hogy fellépjünk a gázai palesztinok támogatása érdekében, akik arra törekednek, hogy szabadon éljenek” – írta Jay Saper, a Zsidó Hang a Békéért (JVP) képviselője közleményében.

Az Intézet a Közel-Kelet Megértéséért (Institute for Middle East Undestanding, IMEU) egy dokumentumban szintén „a gázai palesztin civilek elleni izraeli népirtó bombázások befejezését” követelte.

„Amíg a gázai emberek kiáltanak, addig nekünk is hangosabban kell kiáltanunk, függetlenül attól, hogy milyen kísérletek történnek az elhallgattatásunkra” – mondta Nancy Goldin amerikai fotográfus a megmozdulás helyszínén.

Az amerikai nagyvárosban az elmúlt hónapban Izrael- és palesztinbarát tüntetések is voltak. New York kétmillió zsidó és több százezer muzulmán otthona. Egyelőre nem történt erőszak a megmozdulásokon. Washingtonban szintén tízezrek tüntettek a hétvégén a tűzszünetért.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn ismét kizárta a tűzszünetet addig, amíg a Hamász szabadon nem engedi a gázai foglyokat. „Nem lesz tűzszünet, általános tűzszünet Gázában a túszaink szabadon bocsátása nélkül. Ami a taktikai kis szüneteket illeti, egy óra itt, egy óra ott – voltak már ilyenek korábban is” – mondta Netanjahu az ABC Newsnak adott hétfői interjújában.

A taktikai szünetekkel azt biztosítanák, hogy a humanitárius segélyek gond nélkül eljuthassanak a célpontokra, illetve hogy a túszok távozhassanak.

Közben Izrael egyre nagyobb nemzetközi nyomással néz szembe azért, hogy állítsa le a Gázai övezet bombázását, amelyet a Hamász október 7-i támadásaira válaszul indítottak. Hétfőn Antonio Guterres ENSZ-főtitkár sürgős tűzszünetre szólított fel, és arra figyelmeztetett, hogy az enklávé „a gyermekek temetőjévé” vált.

Az Egyesült Államok, Izrael legszorosabb szövetségese sürgette Netanjahut, hogy járuljon hozzá a „humanitárius szünetekhez”, hogy segélyeket juttathassanak az enklávéba, de támogatta az izraeli vezető ellenállását a teljes tűzszünettel szemben.

Netanjahu beszélt arról is, hogy országa határozatlan ideig „teljes felelősséget vállal a biztonságért” a Gázai övezetben, miután véget ér a Hamász elleni háború.

Hétfőn az izraeli hadsereg közölte, hogy egyeztetett Jordániával arról, hogy sürgős orvosi ellátmányt és élelmiszert juttasson el légi úton egy jordániai tábori kórházba az enklávéban.

Segélyszállítmányt pakolnak a jordániai légierő egyik szállítógépébe – Fotó: Jordan Armed Forces / Reuters
Segélyszállítmányt pakolnak a jordániai légierő egyik szállítógépébe – Fotó: Jordan Armed Forces / Reuters

A Hamász egészségügyi minisztériuma szerint legalább 10 022 palesztin, köztük több mint 4100 gyermek halt meg a Gázai övezetben az egy hónapja tartó háborúban.

Hétfőn Netanjahu tragédiának nevezte, hogy minden civil életét elvesztette, de vitatta a halálos áldozatokról szóló jelentést, mondván, hogy az „több ezer” palesztin harcost is tartalmaz, és azzal vádolta a Hamászt, hogy a gázai lakosságot emberi pajzsként használja. „Ez egy nagyon kemény ellenség, de nem hagyhatjuk, hogy védettséget élvezzenek” – mondta. (Az Jazeera)

  • Törökországban tárgyalt Antony Blinken amerikai külügyminiszter.
  • A jordániai légierő egészségügyi segélycsomagot dobott le a Gázai övezetbe.
  • Egy palesztin fiatal megkéselt két izraeli rendőrt Jeruzsálem belvárosában.
  • Az ENSZ szerint tízpercenként egy gyereket megöl az izraeli hadsereg Gázában.
  • Az amerikai külügyminiszter szerint hamarosan jóval több segély érkezik majd a Gázai övezetbe.
  • Az EU 25 millió euróval növeli a gázai segélyeit.
  • Átléphette a 10 ezer főt a halottak száma a Gázai övezetben.
  • Az ENSZ főtitkára szerint Gáza egy gyerektemetővé válik.
  • Az izraeli pénzügyminiszter arabmentes biztonsági zónákat akar Ciszjordániában.
  • Joe Biden amerikai elnök és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök megint tárgyaltak, amin szóba került egy „technikai szünet”.

A hétfői híreket itt lehet elolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!