Egy izraeli tisztviselő szerint a Hamász Gázába vezető víz- és áramvezetékeket lőtt ki az októberi támadása során

2023. november 7. – 10:39

Másolás

Vágólapra másolva

A Hamász október 7-én megtámadta a Gázába vezető izraeli víz- és energiaellátó vezetékeket – közölte egy izraeli tisztviselő a Sky News-zal.

Elad Goren ezredes, az izraeli védelmi minisztérium Palesztin Hatóság és Izrael közötti polgári ügyekért felelős ügynökség (COGAT) vezetője arról beszélt, hogy nemrég létrehoztak egy bizottságot, amely a Gázai övezet humanitárius helyzetét vizsgálja. Ennek a vizsgálatnak az eredményeit taglalta az ezredes a Sky News-nak.

Goren szerint csak a Hamász próbálja meg úgy bemutatni az övezetet, mintha humanitárius válság lenne. Szerinte élelmiszerválság sincs. „A Hamász választja ki, mivel látja el a civileket, hogy a világ azt higgye, Izrael a felelős a rossz körülményekért az enklávéban” – mondta.

Állítása szerint a Hamásznak orvosi eszközei is vannak, de kiválogatja, hogy a szervezetnek mire van szüksége, és csak a maradék egy részét juttatja el a kórházaknak.

Hozzátette: az október 7-i Hamász-támadás során a terrorszervezet eltalált egy Gázába vezető vízvezetéket is, amit az izraeliek most saját magukat kockára téve pótolnak.

Goren szerint a Hamász október 7-én az Izraelből érkező 10 áramvezetékből kilencet is eltalált, ami korlátozza az áramellátást. Felhívta rá a figyelmet, hogy a kórházak egy része még mindig működik, bár a korai állítások szerint csak órákra elegendő üzemanyaguk volt a generátoraik működtetéséhez. Ugyanakkor a WHO szerint az övezet 36 kórháza közül 14 már nem működik, Gázavárosban és a terület északi részén pedig 23 kórházat evakuáltak. Izrael szerint a Hamász közben saját magának halmozott fel üzemanyagot az övezet határain.

A Sky News kérdésére, miszerint a Hamász szándékosan vette-e célba az energia- és vízellátó vezetékeket Izrael szerint, azt mondta, hogy a csoport azért próbál kárt okozni a gázai és izraeli infrastruktúrában, hogy „humanitárius válságot mutasson be a világnak”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!