Netanjahu kizárta az általános tűzszünet lehetőségét

2023. november 7. – 07:54

Másolás

Vágólapra másolva

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök hétfőn ismét kizárta a tűzszünetet addig, amíg a Hamász szabadon nem engedi a gázai foglyokat. „Nem lesz tűzszünet, általános tűzszünet Gázában a túszaink szabadon bocsátása nélkül. Ami a taktikai kis szüneteket illeti, egy óra itt, egy óra ott – voltak már ilyenek korábban is” – mondta Netanjahu az ABC Newsnak adott hétfői interjújában.

A taktikai szünetekkel azt biztosítanák, hogy a humanitárius segélyek gond nélkül eljuthassanak a célpontokra, illetve hogy a túszok távozhassanak.

Közben Izrael egyre nagyobb nemzetközi nyomással néz szembe azért, hogy állítsa le a Gázai övezet bombázását, amelyet a Hamász október 7-i támadásaira válaszul indítottak. Hétfőn Antonio Guterres ENSZ-főtitkár sürgős tűzszünetre szólított fel, és arra figyelmeztetett, hogy az enklávé „a gyermekek temetőjévé” vált.

Az Egyesült Államok, Izrael legszorosabb szövetségese sürgette Netanjahut, hogy járuljon hozzá a „humanitárius szünetekhez”, hogy segélyeket juttathassanak az enklávéba, de támogatta az izraeli vezető ellenállását a teljes tűzszünettel szemben.

Netanjahu beszélt arról is, hogy országa határozatlan ideig „teljes felelősséget vállal a biztonságért” a Gázai övezetben, miután véget ér a Hamász elleni háború.

Hétfőn az izraeli hadsereg közölte, hogy egyeztetett Jordániával arról, hogy sürgős orvosi ellátmányt és élelmiszert juttasson el légi úton egy jordániai tábori kórházba az enklávéban.

Segélyszállítmányt pakolnak a jordániai légierő egyik szállítógépébe – Fotó: Jordan Armed Forces / Reuters
Segélyszállítmányt pakolnak a jordániai légierő egyik szállítógépébe – Fotó: Jordan Armed Forces / Reuters

A Hamász egészségügyi minisztériuma szerint legalább 10 022 palesztin, köztük több mint 4100 gyermek halt meg a Gázai övezetben az egy hónapja tartó háborúban.

Hétfőn Netanjahu tragédiának nevezte, hogy minden civil életét elvesztette, de vitatta a halálos áldozatokról szóló jelentést, mondván, hogy az „több ezer” palesztin harcost is tartalmaz, és azzal vádolta a Hamászt, hogy a gázai lakosságot emberi pajzsként használja. „Ez egy nagyon kemény ellenség, de nem hagyhatjuk, hogy védettséget élvezzenek” – mondta. (Az Jazeera)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!