Az Európai Bizottság szerint „az európai zsidók ma ismét félelemben élnek”

2023. november 5. – 18:20

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság vasárnap közleményében azt írta, hogy az „európai zsidók ma ismét félelemben élnek” a Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása óta. A bizottság szerint a háború kitörése óta megugrott az antiszemita cselekmények száma, írja közleményében az Európai Bizottság.

„Az elmúlt napokban rendkívüli szintre emelkedett az antiszemita incidensek száma Európában”

– írták, hozzátéve, a tendencia „a történelem legsötétebb időszakaira emlékeztet”. Európa-szerte antiszemita támadások érték a zsidó közösségeket a háború kitörése óta, fejtette ki az Európai Bizottság közleményében. Ilyen volt például az, hogy

  • Németországban Molotov-koktélokat dobtak egy zsinagógára;
  • Franciaországban Dávid-csillagot fújtak lakóépületekre;
  • Spanyolországban zsidó üzleteket és zsinagógákat támadtak meg;
  • Ausztriában pedig egy zsidó temetőt szentségtelenítettek meg.

Az EU kiállt a zsidó közösség tagjai mellett, a lehető leghatározottabban elítélve az antiszemita megmozdulásokat. Ezek a tettek „mindennel szembemennek, amit Európa képvisel” – írták. Hozzátették, a támadások sértik az egyenlőséget, a befogadást és az emberi jogokat is. „Zsidó, muszlim, keresztény – senki ne éljen a vallása vagy identitása miatt megkülönböztetéstől vagy erőszaktól való félelemben” – írták.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!