Amerikai légitámaszpontra próbáltak behatolni a palesztinpárti tüntetők Törökországban

2023. november 5. – 22:10

Másolás

Vágólapra másolva


A török rendőrség egy palesztinbarát tüntetést oszlatott fel Törökországban, az incirlik amerikai légitámaszpont közelében, írja a Tagesschau.

Médiajelentések szerint a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel, a rendőrség vízágyút is bevetett. A demonstrálók egy része megpróbált bejutni a támaszpont területére is a török sajtó jelentése szerint. Több száz ember vehetett részt a tüntetésen, palesztin és Hamász-zászlókat lengetve. Törökországban (Európával, Izraellel és az USA-val ellentétben) a Hamász nincs terrorszervezetként besorolva.

A tüntetést az IHH nevű török civilszervezet szervezte, amely 2010-ben az izraeli tengeri blokád megtörésére indult, hogy segélyt vigyen a Gázai övezetbe. A hajó fedélzetén izraeli katonák öltek meg török aktivistákat. Az IHH a kritikák szerint közel áll a Hamász nevű terrorszervezethez, amely október 7-én támadást indított Izrael ellen. A tüntetők szerint Amerika támogatja Izraelt a háborúban. A tüntetésekre azelőtt került sor, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter Törökországba fog látogatni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!