Az izraeli hadsereg kettévágta a Gázai övezetet

2023. november 5. – 22:16

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg kettévágta a Gázai övezetet, monstantól „észak-gázai” és „dél-gázai övezet” van, közölte vasárnap este Daniel Hagari katonai szóvivő, írja az MTI.

Hagari arról beszélt, hogy a palesztin övezetbe behatolt izraeli csapatok Gázaváros déli peremén elérték a partot és tartják ezt a térséget. Hozzátette, hogy a várost most már teljességgel körbe kerítették. A szóvivő jelentős lépésnek nevezte a hadműveletet, kiemelte viszont, hogy a civilek továbbra is elhagyhatják a Gázai övezet északi részét déli irányba.

A katonai szóvivő megerősítette azt is, hogy az este folyamán kiterjesztették a légicsapásokat a palesztin térségben. „Ami Libanont illeti, hírszerzési értesülések alapján hajtunk végre támadásokat és folytatni is fogjuk a támadásokat. Ez a feladatunk. Aki fenyeget minket, azt megtámadjuk” – tette hozzá. „Minden fejleményt Libanonban megvizsgálunk és értesüléseket szerzünk, hogy megértsük a részleteket. Egyelőre ennyit mondhatok” – mondta.

Korábban a libanoni síita Hezbollah radikális mozgalom egyik parlamenti képviselője elmondta, hogy három gyerek és a nagyanyjuk vesztette életét egy autóban, amelyet izraeli csapás ért Ajnata és Aitarún települések között. Hozzátette, hogy a 8 és 14 év közötti gyermekek anyja megsebesült. A politikus „veszélyes fejleménynek” nevezte a történteket, amelyeknek szerinte lesznek következményei. A Hezbollah katonai szárnya később bejelentette, hogy válaszul Grad rakétákkal lőtték az észak-izraeli Kirjat Smona települést.

Korábban ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy Izrael a Gázai övezet kettévágásával próbálja előkészíteni a terepet az offenzívához. Gyakorlatilag attól a pillanattól fogva, hogy a Hamász első különítménye október 7-én áthajtott a lebontott gázai kerítésen, egyértelműnek tűnt, hogy az izraeli válaszcsapás továbbmehet majd a légitámadásoknál, és a Gázai övezetben a Hamász elleni valódi hadjárattá szélesedhet ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!