Kivételezik az orosz túszokkal a Hamász

2023. október 27. – 17:29

Másolás

Vágólapra másolva

A többi országénál „pozitívabb és figyelmesebb” módon kezeli a Gázai övezetben lévő orosz állampolgárságú túszok szabadon bocsátására vonatkozó orosz kérést a Hamász – jelentette ki Musza Abu Marzuk, az iszlamista palesztin szervezet politikai bizottságának tagja és külügyi osztályának vezetője pénteken Moszkvában a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek.

„A legtöbb izraeli [túsz] valamilyen más állampolgársággal is rendelkezik. Oroszország, az Egyesült Államok, Franciaország, Spanyolország, Olaszország és számos ország intézett hozzánk megkeresést a Gázai övezetben fogva tartott állampolgáraival kapcsolatban, köztük orosz barátaink is. Az Oroszországtól érkező kérést az Oroszországgal való kapcsolatok jellege miatt kedvezőbben és figyelmesebben kezeljük, mint a többit” – mondta Abu Marzuk.

Hangsúlyozta azonban azt is, hogy a Hamász a túszokat elsősorban izraelieknek tekinti, nem pedig azon országok állampolgárainak, ahonnan érkeztek: „Nem oroszokat, franciákat, amerikaiakat vagy más külföldieket ejtettünk foglyul. Nekünk minden elfogott izraeli, bár az elsődleges állampolgárságukra hivatkoznak abban a reményben, hogy ez megmenti őket.”

Korábbi hivatalos orosz közlés szerint a konfliktusban 23 orosz állampolgársággal rendelkező áldozat vesztette életét, további három embert a Gázai övezetben tartanak túszul, ahonnan Oroszország és a FÁK-országok mintegy ezer állampolgára kérte a kimenekítését.

(MTI)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!