Humanitárius tűzszünetet kér az ENSZ Közgyűlése

2023. október 27. – 23:56

Másolás

Vágólapra másolva

Az ENSZ Közgyűlése nagy többséggel elfogadta azt az arab államok által előterjesztett határozatot, amely humanitárius tűzszünetre szólítja fel a feleket a Gázai övezetben. A határozatot 120 tagállam támogatta, 45 tartózkodott, és 14 szavazott ellene, köztül Izrael és az Egyesült Államok.

A BBC azt írja, hogy a határozat a humanitárius tűzszüneten és a segélyek beengedésén felül a fogva tartott civilek azonnali és feltétel nélküli szabadon engedésére is felszólít. A Hamász fegyveresei 225 embert is túszul ejthettek Izraelben, akiket aztán a Gázai övezetbe hurcoltak. A magyar kormány négy magyar állampolgárságú vagy származású túszról, köztük két gyerekről tud.

A Közgyűlés azután szavazott a határozatról, hogy a Biztonsági Tanács az elmúlt két hétben négyszer is döntésképtelennek bizonyult. Csak a Biztonsági Tanács határozatai a jogilag kötelező érvényűek, viszont azokat a vétójog miatt nehézkesebb is elfogadni. A Közgyűlésben nincs vétójog, és a határozatok nem is kötelező érvényűek, de a globális álláspontok indikátoraiként politikai súlyuk van.

(Sky News)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!