A Hamász szerint Oroszország nem tekinti őket terroristának

2023. október 27. – 17:33

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz külügyminisztérium meghívására Moszkvába látogató Hamász-küldöttség a palesztin kérdés, az egész térség és az emberiség jövőjéről tárgyalt, „amely különbözik attól a jövőtől, amelyet az Egyesült Államok felvázol” – mondta a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek Musza Abu Marzuk, a Hamász politikai bizottságának tagja és külügyi osztályának vezetője pénteken Moszkvában. Szerinte a Hamász Oroszországba invitálása a jelenlegi konfliktus idején

„üzenet az egész világnak, hogy Oroszország a Hamászt nem terrorista mozgalomnak, hanem népének érdekeit védő és az igazságért harcoló felszabadító mozgalomnak tekinti”.

„Ezt a háborút a Nyugat, Amerika, Nagy-Britannia és Franciaország indította el, és a háború minden feltételét Izrael teremtette meg a Jeruzsálemmel kapcsolatos és ciszjordániai fellépésével, a Gázai övezet blokádjával és a palesztin foglyokkal szembeni magatartásával” – mondta.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak az nyilatkozta, hogy a Hamász-küldöttségének nincs kapcsolata a Kremllel, és moszkvai látogatása során nem lesz „Kreml-programja” sem. Arra a kérdésre válaszolva, hogy nem aggódik-e amiatt, hogy Izrael a látogatás puszta ténye miatt is felháborodott, kijelentette: „Adott esetben nincs mit hozzátennem.” Hangsúlyozta, hogy az orosz hatóságok folytatják a kapcsolattartást a konfliktusban érintett összes féllel.

Az izraeli külügyminisztérium korábban a Hamász-küldöttség moszkvai látogatását orosz részről „a terrorizmus legitimációjának” nevezte. A tel-avivi orosz nagykövetség pénteken nyilatkozatban reagált, szerintük Oroszország fellépése elsősorban a Gázai övezetben lévő túszok szabadon bocsátására, valamint az orosz és más külföldi állampolgárok evakuálására irányul.

(MTI)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!