A frissen megválasztott amerikai házelnök nem akarja egy csomagban finanszírozni Izrael és Ukrajna háborúját

2023. október 27. – 11:05

Másolás

Vágólapra másolva

A hosszú agóniát követően megválasztott amerikai házelnök, Mike Johnson csütörtökön azt mondta, hogy az Ukrajna és Izrael támogatására szánt támogatási kérelmet külön kellene kezelni. A republikánus politikus arra utalt, hogy nem fogja támogatni Joe Biden segélycsomagját, melynek 106 milliárd dolláros összegéből a két ország erőfeszítéseit támogatnák, de jutna még a mexikói határ védelmének megerősítésére és a csendes-óceáni térség is.

Johnson a Fox News hírtelevíziónak adott interjújában elmondta, hogy általában véve „aggályai vannak” Ukrajna finanszírozásával kapcsolatban, és úgy véli, hogy az Izraelnek szánt pénzeket máshol végrehajtott megszorításokból kell finanszírozni. Azonban a házelnök (a magyar fordítás megtévesztő, mivel a „speaker” valójában a többségi frakció vezetője, a törvényhozás menetrendjének meghatározója is) nem akarja elengedni, Ukrajna kezét, és elkötelezett a háború folytatása mellett: „Nem engedhetjük meg Vlagyimir Putyin győzelmét, mert az Kína étvágyát is megnövelheti, akár még egy Tajvan elleni invázióra is bátoríthatja Pekinget.” Az ukrán hadviselés támogatásával kapcsolatban a republikánus frakciónak átláthatósági és stratégiai kifogásai vannak, „tudni akarjuk, mi a cél ott, mi a végcél Ukrajnában”

(MTI, Politico)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!