229 izraeli túsz van a Hamász fogságában

2023. október 27. – 13:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az izraeli hadsereg megerőstette, hogy 229 elrabolt izraeliről tud, akiket a Hamász és kisebb részben az Iszlám Dzsihád hurcolt Gázába az okóber 7-i támadása során – írta a Haaretz. Ez az izraeli hadsereg szóvivője szerint amellett a négy túsz mellett értendő, akiket az elmúlt napokban engedett szabadon a terrorista szervezet. Korábban 222, majd 224 túszról szóló jelentések jöttek. A túszok többsége civil, köztük nők és gyerekek, de vannak katonák és rendőrök is az elhurcoltak között. A Hamász támadása során 1400 embert ölt meg, évtizedek óta ez a legsúlyosabb veszteség, ami az országot érte.

Izrael gázai válaszcsapásai során palesztin források szerint már több mint ötezer ember vesztette életét, javarészt civilek. A támadások Izrael szerint a Hamász rejtett állásait célozzák, ám ezek sokszor lakott területekbe vannak beágyazva.

A Hamászt támogató Irán az ENSZ közgyűlésén csütörtökön bejelentette, hogy kész lenne átvenni a túszokat, cserébe hatezer, terrorizmussal kapcsolatos vádakkal, Izraelben őrzött paleszin fogoly szabadon engedéséért.

Az Iránnal jó kapcsolatokat ápoló Oroszország szerint – amely tegnap a Hamász delegációját is fogadta Moszkvában – közölte, hogy nem látja tarthatónak a túszok kiszabadítását, amíg nem lép érvénybe tűzszünet Gázában.

Az ilyen értelmű határozatok eddig zátonyra futottak az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Előbb az Egyesült Államok vétózott meg egy tervezetet, amely nem mondta ki határozottan, hogy Izraelnek joga van az önvédelemre, majd a kínai és orosz vétón akadt fenn egy amerikai javaslat, amely viszont nem fektetett elég hangsúlyt a tűzszünet fontosságára és inkább a korábban hiányolt elemre fókuszált, amely kimondja Izrael jogát az önvédelemre – azaz teret enged a Gázai övezetet célzó izraeli légicsapásoknak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!