Lukasenko: Ha bárki megtámad minket, nukleáris fegyverrel válaszolunk

2023. augusztus 17. – 22:10

Másolás

Vágólapra másolva

Alekszandr Lukasenko belarusz elnök egy oroszbarát ukrán újságírónak adott interjújában arról beszélt, hogy Vlagyimir Putyin nem sodorja bele Belaruszt az ukrajnai háborúba– írja a Sky News.

A belarusz elnök szerint Moszkva már amúgy is elérte a célját: „Ukrajna soha nem fog majd olyan agresszívan viselkedni Oroszországgal szemben a háború után, mint a háború előtt” – mondta.

Az ukránoknak azt üzente Lukasenko, hogy ha ők nem lépik át a határokat, akkor Minszk nem fog beleavatkozni a háborúba. Ezután azonban kisebb ellentmondásba keveredett: leszögezte ugyanis, hogy ennek ellenére Oroszországnak mindig segíteni fognak, miután ők a legnagyobb szövetségeseik. Majd mégis azt mondta, hogy Belarsuz bevonása a háborúba semmit nem változtatna a felálláson.

Lukasenko elnök hozzátette, hogy Ukrajnának és Oroszországnak tárgyalóasztalhoz kell ülnie, és készen kell állnia arra, hogy minden kérdést megvitasson, beleértve a Krím és más ukrán területek jövőjét, amelyekre Moszkva igényt tart.

Nemzetközi megfigyelők szerint Belarusz lényegében orosz szatellitállam a háború kezdete óta, és ezeket az aggodalmakat alátámasztja Putyin nemrégiben tett kijelentése, miszerint egy Belarusz elleni támadás egyben Oroszország elleni támadás is lenne. Lukasenko ugyanerről tanúskodott, amikor azt mondta: Belarusz bármilyen külső agresszióra választ fog adni, akár a Belaruszba telepített orosz nukleáris fegyverekkel.

„Nem azért hoztunk ide atomfegyvereket, hogy csak ijesztgessünk. Igen, a nukleáris fegyverek erős elrettentő tényezőt jelentenek. De ezek taktikai atomfegyverek, nem stratégiai fegyverek. Ezért azonnal használni fogjuk őket, amint agresszió indul ellenünk” – tette hozzá.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!