Moszkva saját fejlesztésű Sahid-drónokat akar gyártani

2023. augusztus 17. – 19:21

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország folyamatosan halad célja felé, hogy tömegesen gyárthasson Sahid-drónokat – írja a Washington Post, amely a tervről szóló dokumentumokra hivatkozik.

A Sahid egy olyan iráni gyártású támadó drón, amely több mint 1000 mérföldet képes megtenni, miután célba vesznek vele valamit. A dokumentumok szerint Moszkva a Sahid-136 orosz változatát akarja kifejleszteni, annak ellenére, hogy a szankciók miatt az alkatrészek csak késéssel érkeznek és állandó a hiány.

Az értesülések szerint Oroszország a Moszkvától 800 kilométerre keletre fekvő Tatárföldön épít dróngyárat, és 2025 nyarára 6000 drónt kíván gyártani. Az építkezés állítólag egy hónapos késésben van. A lap a dokumentumokat és tervrajzokat egy olyan forrástól szerezte meg, aki állítása szerint részt vesz a projektben, de ellenzi Oroszország ukrajnai invázióját.

Egy brit szakértőkből álló Conflict Armamant Research már korábban is megállapította, hogy az oroszok Sahid-drónokat gyárthatnak és vethetnek be Ukrajna ellen. Az MTI szerint ezt a következtetést az ukrán hadsereg által lelőtt drónok tanulmányozása után vonták le. Mint jelentésükben leírták, a drónok úgy néztek ki, mint az iráni Sahid-136-os típusok, de orosz drónalkatrészek is voltak bennük. A CAR szerint legtöbb alkatrészt kínai, svájci és egyesült államokbeli székhelyű cégek gyártották, 12 alkatrészt pedig Oroszországban gyártottak le a háború kezdete után.

Oroszország korábban tagadta, hogy erői iráni drónokat használnak Ukrajnában, bár Vlagyimir Putyin elnök a hazai dróngyártás fejlesztését szorgalmazta. Irán elismerte, hogy drónokat küldött Oroszországnak, de korábban azt mondta, hogy azokat Oroszország 2022. februári ukrajnai inváziója előtt küldték. Ezen a héten a Financial Times arról számolt be, hogy Washington próbál nyomást gyakorolni Iránra, hogy állítsa le a drónok Moszkvának történő értékesítését.

(Guardian)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!