Egyesült Államok: Oroszország fegyverként használja az élelmiszerhiány okozta károkat

2023. július 18. – 10:51

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok sajnálatosnak tartja, hogy Oroszország felfüggeszti részvételét a Fekete-tengeri Gabonakezdeményezésben – közölte az amerikai külügyminisztérium hétfőn.

A közleményben azzal vádolják az orosz kormányt, hogy fegyverként használja az élelmiszerhiány okozta károkat, amelyek sebezhető emberek millióit érintik az egész világon – írja az MTI.

Oroszország hétfőn értesítette Ukrajnát, Törökországot és az ENSZ-t, hogy nem hajlandó meghosszabbítani a fekete-tengeri gabonamegállapodást. A fekete-tengeri gabona exportjáról tavaly júliusban született megállapodás. Az alku értelmében három fekete-tengeri kikötőből biztonságos folyosókon keresztül lehet gabonát exportálni, a végrehajtását Törökország koordinálja. A megállapodást legutóbb május 17-én hosszabbították meg 60 nappal, az újabb hosszabbítás határideje hétfőn járt le.

Az amerikai kormányzati közlemény szerint a Fekete-tengeri Gabonakezdeményezés 2022 augusztusa óta 32 millió tonna ukrán gabona és élelmiszer exportját tette lehetővé, többi között az olyan, élelmiszer-bizonytalanság által leginkább sújtott térségekbe, mint Észak- Északkelet-Afrika, Jemen és Afganisztán. Az amerikai álláspont szerint az orosz fél által érvként használt állításokkal ellentétben a program kivitelezésében közreműködő ENSZ rekord mértékű élelmiszerexporthoz segítette hozzá Oroszországot.

Oroszország kihátrálását a megállapodásból Ursula von der Leyen, az EU Bizottságának elnöke cinikus lépésnek nevezte, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pedig hangsúlyozta, hogy mindent meg kell tenni a gabonaüzlet fenntartása érdekében.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete Oroszország „kegyetlenségének” minősítette a megállapodás felmondását. Linda Thomas-Greenfield szerint volt remény arra, hogy a megállapodást ismét meghosszabbítják, de „Oroszország újabb csapást mért a világ legkiszolgáltatottabbjaira”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!