Az orosz állam működtette és finanszírozta a Herszonban kialakított kínzókamrákat, állítja egy vizsgálat

2023. március 2. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz állam hozta létre, szervezte meg és finanszírozta a közel nyolc hónapig orosz fennhatóság alatt álló Herszonban kialakított kínzókamrákat, állapította meg az ukrán és nemzetközi jogászokból álló vizsgálócsoport.

A tavaly novemberben felszabadított dél-ukrajnai városban húsz kínzókamrát alakítottak ki a megszálló erők „az ukrán ellenállás terrorizálását, felszámolását és az ukrán identitás megsemmisítését célzó, átgondolt terv részeként” – állapították meg több mint ezer túlélő beszámolóira alapozva. A kínzókamrákat az orosz biztonsági szolgálat (FSZB), helyi kollaboránsok és az orosz büntetésvégrehajtás emberei működtették.

Bárkit bebörtönöztek, akiről azt feltételezték, hogy köze lehet az ukrán államhoz vagy a civil közösséghez, a fogvatartottak között voltak aktivisták, újságírók, köztisztviselők és tanárok is. Voltak, akiket arra hivatkozva vittek el, hogy Ukrajna-párti tartalmakat találtak a mobiljukon. A vizsgálat szerint az áldozatokat megverték és áramütéssel kínozták. Arra kényszerítették őket, hogy oroszbarát verseket, szlogeneket magoljanak be és szavaljanak. Az még nem tisztázott, hogy az orosz megszállás alatt eltűnt négyszáz embernek mi lett a sorsa, megölték vagy Oroszországba deportálták őket.

Egy civilek fogvatartására és kínzására kialakított cella és fosztogatásból származó háztartási eszközök egy oroszok által fenntartott herszoni letartóztatási ponton – Fotó: Global Images Ukraine / Getty Images Egy civilek fogvatartására és kínzására kialakított cella és fosztogatásból származó háztartási eszközök egy oroszok által fenntartott herszoni letartóztatási ponton – Fotó: Global Images Ukraine / Getty Images
Egy civilek fogvatartására és kínzására kialakított cella és fosztogatásból származó háztartási eszközök egy oroszok által fenntartott herszoni letartóztatási ponton – Fotó: Global Images Ukraine / Getty Images

A Mobile Justice Team nevű csoportot azért hozták létre tavaly májusban, hogy segítsenek az ukrán ügyészségnek az esetleges orosz háborús bűnök felderítésében és kivizsgálásában. A csoport munkáját az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok külügyminisztériuma, valamint az EU finanszírozza.

A Guardian tavaly novemberben a helyszínen járt, és beszélt áldozatokkal is. Egyikük elmondása szerint órákon át kínozták őket a megszállók: volt, akinek a heréihez elektromos vezetéket kötöttek, két órán keresztül hallotta a sikoltását.

(Guardian)

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!