Önkéntesek gyűjtik az áldozatok holttestét Bahmutban, az ukránok szerint visszaverték az orosz támadást

2023. március 3. – 00:13

Másolás

Vágólapra másolva

A Guardian által megtekintett videók szerint önkéntesek gyűjtik a harcok áldozatainak holttestét Bahmutban. Az oldal a Dobryi Rukh civil szervezetet idézi, akik azt mondják: a városközpontot olyan hevesen lövik, hogy nem lehet megközelíteni.

A Guardian szerint azok, akik az elmúlt hétben Bahmutban jártak, azt mondják, a város maga a pokol.

Mivel a városba vezető utakat két oldalról folyamatosan lövik, és az utcákon mesterlövészek járnak, a városba való bejutás egyre veszélyesebbé vált a mentőcsapatok számára is. Megszaporodtak a találgatások arról, hogy az ukrán erőknek lassan ki kell vonulniuk a településről.

Ezzel szemben az MTI szerint az ukrán vezérkar azt mondja, visszaverték az oroszok támadásait, és eltaláltak egy orosz lőszerraktárt. A közlemény szerint az ukrán légierő 13 csapást mért az orosz erők személyi állományának és katonai felszereléseinek koncentrációs területeire, az ukrán rakétacsapatok és tüzérségi egységek pedig egy orosz lőszerraktárt találtak el. A vezérkar nem közölte, hogy pontosan hol mért csapást az ukrán hadsereg.

A kijevi katonai vezetés hozzáfűzte, hogy a nap folyamán az orosz erők 24 légicsapást mértek az ukrán katonák állásaira és három rakétacsapást indítottak a Donyeck megyei Csasziv Jar, valamint Zaporizzsja városra. „A terrorcselekmény következtében lakóépületek rongálódtak meg, és a civil lakosság körében is voltak áldozatok” – tette hozzá a vezérkar további részletek közlése nélkül.

A dél-ukrajnai Herszon megye ügyészi hivatala arról adott hírt, hogy csütörtökön az orosz erők a régióban lévő Beriszlav térségében – az előzetes információk szerint drónokkal – csapást mértek humanitárius segélyért sorban álló emberekre, akik közül kilencen sérültek meg, köztük egy gyermek. Az ügyészség az incidenst a nemzetközi humanitárius jog megsértésének minősítette.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!