Putyin egyoldalú fegyverszünetet hirdetett az ortodox karácsony idejére, az ukránok szerint ez képmutatás

2023. január 5. – 08:57

frissítve

Putyin egyoldalú fegyverszünetet hirdetett az ortodox karácsony idejére, az ukránok szerint ez képmutatás
Egy ukrán katona a frontvonalon 2022 január 4-én – Fotó: Oleksandr Ratushinak / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Tanács elnöke, Charles Michel a Twitteren hamisnak és képmutatónak nevezte az egyoldalú orosz fegyverszünetről szóló bejelentést.

Charles Michel szerint egyértelműen a Kreml az agresszor, az áldozat pedig az ukrán nép. Ezért az egyoldalú tűzszünet bejelentését ugyanolyan hamisnak és képmutatónak gondolja, mint az ukrán területek jogtalan annektálását, és az azt kísérő népszavazásokat.

Az európai uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökének véleménye szerint az orosz csapatok kivonása az egyetlen komoly lehetőség a béke és biztonság helyreállítására, írja az MTI.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az ortodox karácsony alkalmából 36 órás egyoldalú fegyverszünetet rendelt el csütörtökön.

António Guterres ENSZ-főtitkár üdvözölne bármiféle fegyverszünetet Ukrajnában az ortodox karácsony idején, de tudja, hogy a döntés nem pótolja az igazságos békét – írja az MTI.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyoldalú fegyverszünetet rendelt el január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából. Az ukrán vezetés kritizálta a döntést.

Csütörtök esti beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország arra akarja használni az ortodox karácsony alkalmából bejelentett, 36 órás egyoldalú tűzszünetet, hogy megállítsa az ukrán hadsereg előrenyomulását a keleti Donbászban, és hogy még több katonát és felszerelést juttasson a területre.

(Reuters)

Joe Biden elnök azt nyilatkozta újságíróknak, hogy Vlagyimir Putyin „megpróbál egy kis levegőt kapni” azzal, hogy holnap déltől 36 órás tűzszünetet hirdetett az ortodox karácsony alkalmából.

Az erre vonatkozó kérdésre Biden azt mondta:

„Nem szívesen válaszolok semmire, amit Putyin mond. De érdekesnek találom, hogy karácsonykor és újévkor készen állt a kórházak, óvodák és templomok bombázására. Szerintem most levegőhöz akar jutni.”

(Guardian)

Az orosz fegyverszüneti felhívásra Mihajlo Podoljak, Zelenszkij tanácsadója a Twitteren a következőt reagálta:

„Egy. Ukrajna nem támad idegen területet és nem öl civileket. Ahogy az orosz hadsereg. Ukrajna csak a területét megszálló orosz hadsereg tagjait lövi. Kettő. Az orosz hadseregnek el kell hagynia a megszállt területeket – csak akkor lesz ideiglenes fegyverszünet. A többi képmutatás.”


Az ukrán hatóságok megvizsgálták az összetételét az egyik iráni drónnak, ami lezuhant tavaly ősszel Ukrajna területén, és a gép ötvenkét alkatrészéből negyvenet tizenhárom különböző amerikai cég gyártott – írja a CNN.

A maradék tizenkét alkatrészt Kanadában, Svájcban, Japánban, Tajvanon és Kínában készítették.

A Fehér Ház még 2022 végén bejelentette, hogy vizsgálatot indítanak arról, hogyan kerülhetett amerikai és nyugat-európai technológia – GPS-vezérlő, motor vagy félvezető – az iráni drónokba.

Az amerikai alkatrészek megjelenése azért problémás, mert az Egyesült Államok szigorú szankciókkal próbálja már évek óta megakadályozni, hogy Irán fejlettebb technológia birtokába kerüljön. A CNN megjegyzi, hogy egyelőre semmi nem mutat arra, hogy bármelyik amerikai cég megszegné a törvényt, vagy szembe menne a korlátozásokkal, mert a világpiacon nehéz követni, hogy a gyakran használt alkatrészeknek mi a sorsa.

Kirill pátriárka javaslatát követve az orosz elnök egyoldalú fegyverszünetet hirdetett január 6. 12 órától január 7. éjfélig – írja a TASZSZ.

A pátriárka korábban arra szólította fel Putyint, hogy rendelje el a fegyvernyugvást annak érdekében, hogy az ortodoxok részt vehessenek a templomokban megtartandó liturgián az ortodox karácsony alkalmából.

Az ukrajnai politikai rendezés érdekében Kijevnek el kell fogadnia Moszkva követeléseit és a megváltozott területi realitásokat – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kreml sajtóosztályának tájékoztatása szerint csütörtökön török hivatali partnerének, Recep Tayyip Erdoğan elnöknek.

Putyin „elismerte továbbá a Nyugat pusztító szerepét, fegyvereket pumpál Kijevbe, információkat és útmutatást ad” – áll a Kreml közleményében. Mindemellett az Erdoğan által a konfliktus politikai rendezése érdekében felajánlott török közvetítéssel kapcsolatban az orosz államfő "megerősítette Oroszország nyitottságát a komoly párbeszédre – feltéve, hogy a kijevi hatóságok eleget tesznek a jól ismert és többször hangoztatott (orosz) követeléseknek.

A felek kitértek a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok további bővítésére, elsősorban az energiaágazatban. Hangsúlyozták az olyan stratégiailag fontos közös projektek végrehajtásának prioritását, mint egy regionális gázközpont létrehozása Törökországban és az akkuyui atomerőmű megépítése.

(MTI, Guardian)

Január 6. déltől január 7. éjfélig karácsonyi tűzszünetet kért Ukrajnában a „belpolitikai konfliktusban érintett” minden féltől Kirill Moszka és egész Oroszország pátriárkája. A tűzszünetre Kirill pátriárka szerint azért van szükség, „hogy az ortodoxok szenteste és Krisztus születésének napján részt vehessenek az istentiszteleteken” – áll az egyház honlapján közzétett nyilatkozatában. A nyugati katolikusoktól eltérően az ortodox katolikusok az eltérő naptár miatt 2023. január 7-én ünneplik a karácsonyt.

Kirill pátriákra korábban azzal vette védelmébe az Ukrajna elleni katonai agressziót, hogy arra az ortodox Oroszország gyengítésével szembeni nyugati kísérletek meghiúsítása miatt van szükség. Az EU szeretett volna szankciót kivetni rá, de Magyarország ellenállt, így végül kihagyták.

(Guardian)

Az ukrajnai invázió miatt megtiltotta a világ legnagyobb techkiállításának szervezője, hogy orosz kiállítók vegyenek részt a CES-en. A Las Vegasban ezen a héten rendezett kiállításon okos bokszzsákot és okos madáretetőt is bemutattak, a Sony pedig egy elektromos autóval rukkolt elő. Az eseményt szervező CES kereskedelmi csoport szóvivője azt mondta, hogy a tiltás egyetlen potenciális kiállítót érintett.

Gary Shapiro, a CES elnöke és vezérigazgatója azt mondta, hogy „a világ minden tájáról sokan szeretnék támogatni Ukrajnát. Tudom, hogy a feleségem aktívan keresi az Ukrajnából származó termékeket, amelyeket megrendelhet. És mi is vásároltunk már közvetlenül Ukrajnából”. (Sky News)

Nemcsak tervezte, hanem valóban beszélt is Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Recep Tayyip Erdoğan. A török elnök a telefonbeszélgetésben azt mondta neki, hogy az orosz-ukrán háborúban a béke érdekében tett erőfeszítéseket egyoldalú tűzszünettel és „a méltányos megoldás víziójával” kell támogatni – közölte csütörtökön a török elnökség tájékoztatása alapján a Reuters.

A két vezető az energiáról és a fekete-tengeri gabonafolyosóról tárgyalt, valamint Erdoğan közölte Putyinnal, hogy konkrét lépéseket kell tenni a kurd fegyveresek szíriai határvidékről történő eltávolításáért.

Franciaország felajánlását követően az Egyesült Államok is fontolóra vette, hogy páncélozott járműveket küldjön Ukrajnának – de erős, nehéz tankokat, mint amilyen az Abrams vagy Leopard tank, ők sem adnak.

A Bradley páncélozott jármű az 1980-as évek közepe óta az amerikai hadsereg alapfelszerelése, és elsősorban a csapatok szállítására használják a harcokban. Az amerikai hadsereg több ezer Bradley-vel rendelkezik. A páncélozott járművek lövéseket is képesek leadni. (Guardian)

Zelenszkij szerda esti videóbeszédében megköszönte Emmanuel Macron francia elnöknek, hogy kormánya könnyű, páncélozott harcjárműveket küld Ukrajnának, és egyúttal azt is mondta: nincs racionális oka annak, hogy miért nem kapnak nyugatról erős, nehéz harckocsikat, azaz tankokat, írja a Guardian.

A most, Franciaországból felajánlott harcjárművek darabszámáról és a szállítás egyéb körülményeiről egyelőre nem adtak ki közleményt. A gumikerekes könnyű, páncélozott harcjárműről elérhető leírás szerint az AMX-10 RC-t 1981-ben állították hadrendbe és 2021-ben mintegy 240 példánya állt szolgálatban a francia hadseregben, amely egyébként éppen most készül a típusváltásra. Az AMX fegyverzete egy 105 milliméteres lövegből, egy 7,62 milliméteres gépfegyverből, illetve a torony két oldalára szerelt két-két füstgárántvetőből áll, de tovább bővíthető.

A szerdai közvetítésünket itt találja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!