Zelenszkij szerint nincs racionális oka annak, hogy nem kapnak tankokat nyugatról

2023. január 5. – 08:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Zelenszkij szerda esti videóbeszédében megköszönte Emmanuel Macron francia elnöknek, hogy kormánya könnyű, páncélozott harcjárműveket küld Ukrajnának, és egyúttal azt is mondta: nincs racionális oka annak, hogy miért nem kapnak nyugatról erős, nehéz harckocsikat, azaz tankokat, írja a Guardian.

A most, Franciaországból felajánlott harcjárművek darabszámáról és a szállítás egyéb körülményeiről egyelőre nem adtak ki közleményt. A gumikerekes könnyű, páncélozott harcjárműről elérhető leírás szerint az AMX-10 RC-t 1981-ben állították hadrendbe és 2021-ben mintegy 240 példánya állt szolgálatban a francia hadseregben, amely egyébként éppen most készül a típusváltásra. Az AMX fegyverzete egy 105 milliméteres lövegből, egy 7,62 milliméteres gépfegyverből, illetve a torony két oldalára szerelt két-két füstgárántvetőből áll, de tovább bővíthető.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!